Κύριο θέμα: Μνήμη τοῦ Ἐδέσσης Καλλινίκου - Ἕνας ἄξιος Ἱεράρχης

Το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου ε.έ πραγματοποιήθηκαν στην Έδεσσα εκδηλώσεις μνήμης επί τη συμπληρώσει 20ετίας από την κοίμηση (7-8-1984) του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου (Πούλου), ο οποίος καταγόταν από τα Σιταράλωνα Τριχωνίδος, με ρίζες από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, και ήταν Γέροντας του νυν Μητροπολίτου Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, και συμμετείχαν αρκετοί Μητροπολίτες, οι Αρχές και ο λαός της Επαρχίας, πολλοί Κληρικοί και λαϊκοί από πολλά μέρη της Ελλάδος, συνεργάτες, συγγενείς, φίλοι και πνευματικά παιδιά του αειμνήστου.

Μνήμη τοῦ Ἐδέσσης Καλλινίκου - Ἕνας ἄξιος ἹεράρχηςΤο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις είχαν επίκεντρο το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως στον Ψηλό Βράχο, όπου ακούστηκαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τον αείμνηστο Μητροπολίτη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και οπτικοακουστική προβολή που αφορούσε στην ζωή του. Επίσης, την ίδια ημέρα εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφιών και λειτουργικών και προσωπικών αντικειμένων του αειμνήστου στο παλαιό Παρθεναγωγείο της πόλεως που έχει ανακαινισθή κατάλληλα και χρησιμεύει για παρόμοιους σκοπούς, ενώ χορωδίες απέδωσαν επιλεγμένους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Τις αρχές και τον λαό καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, αναφερόμενος εν ολίγοις στο πρόσωπο του αειμνήστου και ευχαριστώντας τους συντελέσαντες στην διοργάνωση. Στην Διημερίδα απέστειλαν χαιρετισμό ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Χαιρέτισαν οι Βουλευτές του Νομού Γ. Καρασμάνης, Θεοδ. Τζακρή, Ι. Τζαμτζής, ο Νομάρχης Πέλλας κ. Π. Σιβένας, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Σιόντρας και ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Στυλ. Βαμβίνης. Οι χαιρετισμοί των ανωτέρω δεν ήσαν τυπικές λέξεις, αλλά προκάλεσαν εντύπωση με την αμεσότητα και ειλικρίνειά τους, την γνώση του τιμωμένου, τις ζωντανές προσωπικές αναμνήσεις, την ρέουσα έκφραση.

Οι εισηγήσεις και οι εισηγητές ήσαν οι εξής:

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος τιτλοφόρησε την εισήγησή του “Το άρωμα της παρουσίας”, και παρουσίασε α) τις επιστολές που έλαβε από επιφανή και μη μέλη της Εκκλησίας και της κοινωνίας μετά την έκδοση του βιβλίου του που αναφερόταν στον αείμνηστο και είχε τίτλο “Το κόσμημα της Εκκλησίας”, β) τις Εγκυκλίους του, τις οποίες είχε διαφυλάξει και είχε ταξινομήσει με την βοήθεια της αείμνηστης μοναχής Μαριάμ (Σπελέτα), και εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, και γ) την προσφορά και πολιτεία του αειμνήστου Μητροπολίτου, ως Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα δύο βιβλία που έχει συγγράψει για τον αείμνηστο Γέροντά του τα έγραψε ως Πρεσβύτερος, ενώ τώρα ως Επίσκοπος της Εκκλησίας, εκτίμησε και την στάση του αειμνήστου σε σχέση με τα Ιεραρχικά του καθήκοντα.

Μέσα από την όλη διήγηση, αναδύθηκε ζωντανά η εικόνα του ζηλωτού, αεικίνητου και διακριτικού Ιεράρχου.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αθηναγόρας Καραμαντζάνης Ιεροκήρυξ ανέπτυξε το θέμα “Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Καλλίνικος και ο Ιεροκήρυξ”. Ο π. Αθηναγόρας, ο οποίος εργάστηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου ως Ιεροκήρυξ, κατέθεσε τις δικές του αναμνήσεις από την πολυετή διακονία του ως Ιεροκήρυξ πλησίον του αειμνήστου.

Ο κ. Ιωάννης Φουντούλης, Καθηγητής Λειτουργικής στο Α.Π.Θ., ανέπτυξε το θέμα: “Αναμνήσεις από τον Μητροπολίτη Καλλίνικο”. Ο κ. Φουντούλης υπογράμμισε το γεγονός ότι προγραμμάτιζε εν γνώσει του τις εκπαιδευτικές εκδρομές με τους φοιτητές του κατά τέτοιον τρόπο που να περνούν και από τον Επίσκοπο Καλλίνικο, ο οποίος αποτελούσε ένα ζωντανό παράδειγμα αρχιερατικού ήθους, ιεροπρέπειας, προσήνειας και εκφοράς λόγου πατρικού μετά γνώσεως και αγάπης.

Κατόπιν έλαβαν τον λόγο και ανακοίνωσαν στους ακροατές της κατάμεστης αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου τις προσωπικές τους αναμνήσεις πολλοί συνεργάτες και γνωστοί του αειμνήστου, Κληρικοί και λαϊκοί, μεταξύ των οποίων οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοπρ. και Αρχιερατικός Επίτροπος επί Καλλινίκου π. Δαμιανός Μυλωνάκης, ο κ. Δήμος Παπαντωνίου οδηγός, ο κ. Θεόδωρος Βλαχόπουλος Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο π. Εμμανουήλ Τζατζάνης ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας π. Νικόδημος Αεράκης, κ.ά.

Στους Κληρικούς που παρευρέθηκαν διανεμήθηκε η έκδοση που περιείχε τις Εγκυκλίους του αειμνήστου, ενώ σ' όλον τον λαό διανεμήθηκαν τρίπτυχο με λόγους του Ιεράρχου, ταξινομημένους κατά το τροπάριο “Κανόνα πίστεως…”, και φωτογραφίες.

Το απόγευμα άνοιξε τις πόρτες της η έκθεση φωτογραφιών και λειτουργικών και προσωπικών αντικειμένων του αειμνήστου.

Ακολούθησε προβολή με οπτικοακουστικά μέσα εικόνων και κειμένων από την ζωή του αειμνήστου, μερίμνη και επιμελεία του Θεολόγου κ. Αναστασίου Κιουλμουράτογλου. Εν συνεχεία οι πολυμελείς Χορωδίες Βυζαντινής Μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων Βεροίας, Σερρών και Εδέσσης απέδωσαν επιλεγμένους εκκλησιαστικούς ύμνους. Μάλιστα δε η Χορωδία της Μητροπόλεως Εδέσσης, με χοράρχη τον κ. Αντ. Πατρώνα, παρουσίασε σε άψογη εκτέλεση τους εκκλησιαστικούς ύμνους, αποτελούμενη από σαράντα περίπου μέλη με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα είκοσι έτη.

*

Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αριδαίας κουρά ενός νέου μοναχού της ΜονήςΝα σημειώσουμε παρενθετικά, ότι στο περιθώριο των εκδηλώσεων και στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αριδαίας τελέσθηκε και η κουρά ενός νέου μοναχού της Μονής. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κάλεσε τον Μητροπολίτη μας να κάνη την κουρά, επιφυλάσσοντάς του μία έκπληξη, αφού στον νέο μοναχό έδωσε το όνομα Ιερόθεος, εις ένδειξη αγάπης και τιμής (βλ. φωτογραφία).

*

Το πραγματικό πανηγύρι έγινε την Κυριακή, στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης, όπου συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Κονίτσης, Ναυπάκτου, Καστορίας, Φλωρίνης και Εδέσσης, έψαλαν μέλη της χορωδίας του κ. Πατρώνα και ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας.

Αίσθηση προκάλεσε, εκτός από την μεγάλη συμμετοχή του λαού, και η σύσσωμη παρουσία των αρχών του τόπου στις εκδηλώσεις, που όπως αναφέραμε, δεν ήταν τυπική αλλά ουσιαστική, αφού συμμετείχαν με τον μεστό τους λόγο και τις αναμνήσεις τους, αλλά και προσφέροντας το δείπνο και το γεύμα της Διημερίδας, αναγινώσκοντας το “Πιστεύω” και το “Πάτερ ημών” στην Εκκλησία. Προς τους οποίους ήταν δικαιολογημένος ο έπαινος του Μητροπολίτου τους.

Ήταν μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, που πρόβαλε τον προκάτοχό του, τον ευλαβέστατο και διακριτικότατο Ιεράρχη που είχε φόβο Θεού και απέφευγε την προβολή και την δημοσιότητα. Άξιοι επαίνου είναι και όσοι κοπίασαν για την διοργάνωση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα αναμένουμε την έκδοση των πρακτικών της Διημερίδας, όπως πολύ ενδιαφέρουσες, πραγματικός θησαυρός, είναι και οι ποιμαντορικές Εγκύκλιοι του αειμνήστου που εκδόθηκαν επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης.

Θα επαναλάβουμε και εμείς, κλείνοντας την μικρή αυτή αναφορά, την φράση που ακουγόταν από τα στόματα όλων στο ευλογημένο αυτό Διήμερο: “νά έχουμε την ευχή του”.

Α.Κ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1820

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance