Γ΄ Επιστημονικό Συνέδριο ΕΝΑΜ: “Η Ναύπακτος και η περιοχή της την περίοδο 1821-1941”

Πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα το τριήμερο 15-17 Οκτωβρίου το Γ΄ Επιστημονικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα “Η Ναύπακτος και η περιοχή της την περίοδο 1821-1941”. Την διοργάνωση του Συνεδρίου είχε η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπάκτου και την συμμετοχή των Δήμων Αντιρρίου, Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης και Χάλκειας.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΜ κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζοντας το ιστορικό των Επιστημονικών Συνεδρίων και των άλλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της ΕΝΑΜ, μέσα στα 23 χρόνια προσφοράς της Εταιρείας, που έχουν αποτυπωθή στους 13 μέχρι στιγμής τόμους των “Ναυπακτιακών”, πράγμα που έχει προκαλέσει την εκτίμηση τρίτων ότι η Ναυπακτία είναι από τις πλέον μελετημένες Επαρχίες της πατρίδος μας. Μίλησε ωστόσο και για τα προβλήματα της Εταιρείας, βασικότερο των οποίων η έλλειψη στέγης και η έλλειψη σταθερής πηγής χρηματοδότησης. Επίσης, εξέφρασε την χαρά του για την λειτουργία ΤΕΙ Ναυπάκτου, για το οποίο είχε πρωτοπορήσει η ΕΝΑΜ. Τέλος ευχαρίστησε όσους την ενισχύουν, τους εισηγητές του Συνεδρίου και ιδιαιτέρως τον Καθηγητή κ. Κ. Βαβούσκο.

Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Γιάννης Νταουσάνης μίλησε για την προσφορά της Εταιρείας και δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός της στην προσπάθειά της.

Η εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτωλοκαρνανίας κ. Δακαλάκη χαιρέτισε τους συνέδρους και τους εισηγητές, οι οποίοι συμβάλλουν στην πρόοδο και τον προβληματισμό.

Ο Δήμαρχος Πλατάνου μίλησε για “κάθοδο της ΕΝΑΜ”, η οποία άλλαξε την πολιτιστική πορεία του τόπου, και υποσχέθηκε να προτείνη στο Δ.Σ. του Δήμου του την τακτική ενίσχυση της Εταιρείας.

Ο Δήμαρχος Πυλήνης υπογράμμισε την ανάγκη της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποστήριξε ότι δίχως την ΕΝΑΜ η Ναυπακτία θα ήταν πτωχή και υποσχέθηκε την κατάθεση πρότασης για την τακτική ενίσχυση της ΕΝΑΜ από τον Δήμο του.

Τέλος, ο Καθηγητής κ. Κ. Βαβούσκος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση του έργου της ΕΝΑΜ, αφού η δύναμη της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός της και η “πνευματική” της ισχύ.

Από τις σαράντα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που παρουσιάσθηκαν το τριήμερο, οι δέκα αφορούσαν εκκλησιαστικά θέματα.

Όλο το πολύτιμο αυτό υλικό για την γνώση της ιστορίας της Ναυπακτίας θα συγκεντρωθή και πάλι για να αποτελέση έναν ακόμη τόμο της σειράς Ναυπακτιακών.

Α.Κ.


Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου
στο Γ΄ Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών

Θα ήθελα να χαιρετήσω τους εισηγητές του παρόντος Συνεδρίου και τα μέλη του, καθώς επίσης να συγχαρώ τους διοργανωτές, που είναι η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών με τον Πρόεδρό της κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλου.

Συνήθως διάφοροι Σύλλογοι και οργανισμοί διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δικαιολογούν την σύστασή τους. Και μ' αυτήν την ευκαιρία διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις που προκαλούν ενδιαφέρον.

Η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών δεν κάνει εκδηλώσεις για να δικαιολογήση την παρουσία της, αλλά για να προσφέρη κάτι ουσιαστικό στον τόπο. Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που επιτελεί είναι ότι δίνει επίσημο βήμα σε ερευνητές να παρουσιάσουν την έρευνά τους πάνω σε θέματα που απασχολούν τον τόπο αυτό.

Μου αρέσει πολύ η έρευνα και με ενθουσιάζουν και συγκινούν οι ερευνητές, που θυσιάζουν πολλά και υποβάλλονται σε πολλούς κινδύνους προκειμένου να παρουσιάσουν κάτι. Κυρίως εκείνο που με ενθουσιάζει είναι ότι διακρίνονται από ένα μεράκι, από έναν έρωτα, από μια έμπνευση.

Τελευταία το είδα αυτό έντονα σε μια βιογραφία για τον Μάϊκλ Βέντρις, τον άνθρωπο που με την ευφυΐα του, τους κόπους του, τις θυσίες του και τις έρευνές του κατόρθωσε να “σπάση” τον κώδικα της γραμμικής γραφής Β. Είδα εκεί πώς έφθασε στο σημείο να μελετήση τις πτώσεις στα γραμμικά σύμβολα, πώς εντόπισε τα τοπωνύμια, πώς προχώρησε σε ταυτοποιήσεις με γράμματα της ομηρικής ελληνικής γλώσσας και τελικά απέδειξε, παρά την μέχρι τότε επικρατούσα άποψη, ότι η γραμμική γραφή Β είναι ελληνική γραφή, και έτσι επεξέτεινε την γραμμική παράδοση της ελληνικής γλώσσας μέχρι το 1450 μ.Χ.

Με την ανάλυση αυτή που νομίζει κανείς ότι είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει, συνδέθηκαν πολλά πράγματα, γιατί μελετώντας τις επιγραφές έφθασαν στο σημείο να δούν τον πολιτισμό της εποχής εκείνης, αφού η γλώσσα είναι φορέας ενός πολιτισμού.

Ανέφερα αυτό το παράδειγμα για να δείξω την αξία της έρευνας, σε όλους τους τομείς της επιστήμης, αρκεί όμως η έρευνα να βοηθά τον άνθρωπο στο να νοηματοδοτή την ζωή του.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι στο Συνέδριό σας καλή επιτυχία.-

  • Προβολές: 1355

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance