Εἰδήσεις Ὀκτωβρίου 2004

Νεός Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Παμψηφεί εξελέγη 115ος Πατριάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ο μέχρι τότε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Θεόδωρος, ως διάδοχος του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου, ο οποίος άφησε μνήμη δραστήριου και αεικίνητου ιεραποστόλου.

Ο νέος Πατριάρχης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1954 και σπούδασε θεολογία στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Από το 1985 τοποθετήθηκε Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδυσσό. Το 1990 εξελέγη Επίσκοπος Κυρήνης και διορίσθηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχου στην Αθήνα. Το 1997 έγινε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και το ίδιο έτος εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν, ενώ το 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

Ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας διακρίνεται για την σεμνότητα, την προσήνεια, την απλότητα και την μετριοπάθειά του.

Ἡ Μικτὴ Χορωδία Ναυπάκτου στὴν Οὐκρανία

Η Ουκρανία θεωρείται η χώρα με την μεγαλύτερη χορωδιακή παράδοση. Στην πόλη Donetsk διοργανώθηκε φέτος το χορωδιακό φεστιβάλ “Pevchesky Sobor 2004”, μια από τις μεγαλύτερες χορωδιακές συναντήσεις της Ευρώπης. Η Μικτή Χορωδία της πόλης μας, μαζί με τα αξιολογότερα ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα, συμμετείχε στο φεστιβάλ αυτό το χρονικό διάστημα 15-20 Σεπτεμβρίου. Ήταν πρώτη φορά που ελληνικό μουσικό σύνολο βρισκόταν στην περιοχή του Donetsk. Οι οργανωτές υποδέχτηκαν με πολλή αγάπη τους συμπατριώτες μας και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική, την πόλη και την χώρα μας. Η χορωδία Ναυπάκτου έδωσε τελικά τρεις συναυλίες (τήν μία στο Κίεβο) εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα και κερδίζοντας παράλληλα μεγάλη χορωδιακή εμπειρία.—

Πανήγυρις Γοργοεπηκόου

Πανήγυρις ΓοργοεπηκόουΤο μοναστηράκι του π. Αρσενίου πανηγυρίζει την 1η Οκτωβρίου, γιορτή της Αγίας Σκέπης. Το μοναστηράκι αυτό αποτελεί πραγματικό πνεύμονα για την περιοχή μας, αφού πολλοί βρίσκουν πραγματική ανάπαυση σ' αυτό, στην φιλοξενία των μοναζουσών, στο πετραχήλι, τις συμβουλές και τις προσευχές του έμπειρου Πνευματικού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην γιορτή συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, ο σεβαστός γέροντας π. Αντώνιος Βαζούρας άλλοι Ιερείς και πλήθος κόσμου. Μετά την κατανυκτική θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στους προσκυνητές σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, την οποία καταλαβαίνουν όσοι έχουν επισκεφθή την Μονή. Το μεσημέρι παρετέθη λιτή και συνάμα αρχοντική τράπεζα στην μικρή τράπεζα της Μονής, απ' όπου και η φωτογραφία.

Συνέδριο Ρουμελιωτών

Με θέμα: “Η Ρούμελη ανά τους αιώνες, η Ιστορία και το Μέλλον της”, ξεκίνησε στο Αγρίνιο, συνεχίστηκε στο Μεσολόγγι και ολοκληρώθηκε στην Ναύπακτο το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Ρούμελης που οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, Πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Βασίλειος Κόκκινος, Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Στο τέλος του Συνεδρίου εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο θα δοθή στην Κυβέρνηση και όπου αλλού χρειασθή. Τα κυριότερα σημεία του αναφέρονται στην παροχή κινήτρων για την παραμονή των νέων στις ορεινές περιοχές, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, στην τουριστική αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, στην επιστημονική καθοδήγηση για την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και την προστασία των δασών αλλά και στα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να δοθούν σε περιοχές της Ρούμελης για την εκμετάλλευση από τρίτους του φυσικού της πλούτου.

Σε συνεδριάσεις συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος απηύθηνε και σχετικό χαιρετισμό που δημοσιεύουμε στη σελίδα 5 του παρόντος τεύχους.

Εκατό έτη Ενοριακού Ναού Βλαχομάνδρας

Εκατό έτη συμπλήρωσε αισίως ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Αθανασίου Βλαχομάνδρας (1904-2004) και οι Ενορίτες με επικεφαλής τον Εφημέριό τους π. Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διοργάνωσαν εορταστικές εκδηλώσεις για τον σημαντικό αυτό σταθμό της Ενορίας τους.

Τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας και εν συνεχεία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τους εκκλησιασθέντες στο Πνευματικό του Κέντρο.

Ο Εφημέριος π. Κωνσταντίνος είπε, μεταξύ άλλων:

“Το έτος που διανύουμε, το 2004, αποτελεί σταθμό για την Ενορία μας, επειδή εφέτος συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την ανέγερση του Ιερού Ναού του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου. Η επιγραφή που υπάρχει πάνω από την εξωτερική θύρα, βόρεια του Ιερού Ναού, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι ανηγέρθη ο Ιερός Ναός το 1904.

Σάς ευχαριστούμε, Σεβασμιώτατε, από τα βάθη της ψυχής μας, που ήλθατε σήμερα στην Ενορία μας και λειτουργήσατε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, μας ευλογήσατε και τελέσατε Μνημόσυνο για τους αειμνήστους προκατόχους μου, Εφημερίους της Ενορίας Βλαχομάνδρας, καθώς και για τους αοιδίμους Κτήτορας του Ιερού Ναού”.

Και εν συνεχεία ανέφερε τα ονόματα των Εφημερίων και Κτητόρων του Ιερού Ναού:

“Εφημέριοι:

Γεώργιος Κουτσοσπύρος, Θεόδωρος Κυρίτσης, Χρήστος Παπαθανασίου, Σπυρίδων Σπυράντζος

Κτήτορες:

Νικόλαος Γλαβίνος, Νικόλαος Γραβάνης, Νικόλαος Γραβάνης, Νικόλαος Δημόπουλος, Δήμος Δημόπουλος, Νικόλαος Κούγιας, Παναγιώτης Κούγιας, Παύλος Καρακάξας, Νικόλαος Καρακάξας, Γιαννακός Μπανιάς, Σπύρος Μπανιάς, Φώτιος Μπανιάς, Λάμπρος Μπανιάς, Γούλας Μπανιάς, Φώτιος Μπανιάς, Κωνσταντίνος Μπανιάς, Δημήτριος Μπανιάς, Αθανάσιος Μπανιάς, Ανδρέας Μητσόπουλος, Ιωάννης Μητσόπουλος, Οδυσσέας Μητσόπουλος, Γιάννης Μητσόπουλος, Βασίλειος Μητσόπουλος, Χρήστος Μητσόπουλος, Γιάννης Μητσόπουλος, Γιάννης Πετσίνης, Κωνσταντίνος Πετσίνης, Βασίλειος Σπυράντζος, Μιχάλης Σπυράντζος καί, Σταύρος Τσάμης…”.

* * *

Σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνταντινούπολη κ. Α. Αλεξανδρή η Ελληνική μειονότητα έχει περάσει δύσκολες περιόδους κατά το παρελθόν. Σήμερα όπως διαπιστώνει προσωπικά ο ίδιος έχουν σημειωθεί αρκετά θετικές εξελίξεις, στο πλαίσιο της θέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Όμως παρά την μεταβολή ορισμένων συνθηκών προς το καλύτερο, η Ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζη προβλήματα, όπως η μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το θέμα των Ευαγών Ιδρυμάτων, το οποίο είναι σημαντικότατο.

* * *

Ιδιαίτερη προβολή στα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης είχε η συνάντηση του Επιτρόπου της Ε.Ε. Verheugen, με θρησκευτικούς παράγοντες και εκπροσώπους μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας στο Πατριαρχείο. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων. Πάντως οι συμμετέχοντες στη συνάντηση απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

* * *

Ανακαινίστηκε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Τον αγιασμό ετέλεσε ο Μακαριώτατος στις 7 Οκτωβρίο ε.έ.

* * *

Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημεριδας Milliyet με τίτλο “Αναστήλωση αλά τούρκα”, τονίζεται ότι μετά πάροδο 12ετίας και ενώ ακόμη δεν έχουν αφαιρεθεί οι σκαλωσιές από το θόλο της Αγίας Σοφίας, ήδη παρουσιάζονται ρωγμές στα αποκατασταθέντα τμήματά του και ψηφίδες –λόγω υγρασίας- αρχίζουν και πέφτουν στο δάπεδο. Επίσης, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα της εξωτερικής πλευράς του θόλου του Ναού.

* * *

Επισιτιστική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποστείλη η Μ.Κ.Ο της Εκκλησίας της Ελλάδος “Αλληλεγγύη” σε Ι. Μητροπόλεις, φιλανθρωπικά Ιδρύματα και άλλους κοινωνικούς φορείς των Βαλκανικών χωρών και της Ουκρανίας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους. Το πρόγραμμα βοήθειας γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

* * *

Με ιδιαίτερη επιτυχία λειτούργησε το Πολιτιστικό Ολυμπιακό Περίπτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πλατεία Μητροπόλεως κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Πλήθος επισκεπτών, Έλληνες και ξένοι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για τις δραστηριότητες της Εκκλησίας μας όσο και για τον Ορθόδοξο πολιτισμό της Ελλάδος.

* * *
    

Στην μακρινή Σαγκάη, ένας μεγαλοπρεπής ορθόδοξος ρωσικός Ναός χρησιμοποιείται σήμερα ως εστιατόριο και μπάρ πολυτελείαςΣτην μακρινή Σαγκάη, ένας μεγαλοπρεπής ορθόδοξος ρωσικός Ναός χρησιμοποιείται σήμερα ως εστιατόριο και μπάρ πολυτελείας. Η φωτογραφία είναι από το διαφημηστικό φυλλάδιο για το εστιατόριο-μπάρ πρώην Ναό.

Ορθόδοξος Ιερέας, ο οποίος μας απέστειλε και το φυλλάδιο, επισκέφθηκε τον Ναό, και με μεγάλη θλίψη εισήλθε σ' αυτόν. Έψαξε για το Ιερό, και ανακάλυψε ότι στον χώρο που βρισκόταν κάποτε το Ιερό, τώρα έχουν κατασκευάσει τουαλέτες. Εισήλθε σε μία από αυτές, και με συντριβή έκανε προσευχή με το κομποσχοίνι του υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ιερέων, κτητόρων, ενοριτών του πάλαι ποτέ Ιερού Ναού.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1023

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance