Skip to main content

Κύριο θέμα: Μερικές προβλέψεις και προτάσεις για την Επόμενη γενιά

Σε Συνέδριο που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος για τους υπευθύνους των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι η επόμενη γενιά που θα διοικήση την Ελλάδα θα είναι ξένη προς την παράδοση της Εκκλησίας μας και άγευστη της λαϊκής ευσέβειας.

Σε διάλεξη που έδωσε ο Σεβασμιώτατος τον μήνα Νοέμβριο για τους ιατρούς, νομικούς και μηχανικούς της Ναυπάκτου, παρουσίασε την Έκθεση και το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Σχετικά με την βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού• προς μία στρατηγική σχετικά με την ψυχική υγεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ακούσθηκαν πολλά ενδιαφέροντα αλλά και δυσάρεστα στοιχεία (βλ. σελ. 5 και 8-10). Εντύπωση κάνει π.χ. το γεγονός ότι στις ψυχικές διαταραχές οφείλονται το ένα τρίτο των αναπηριών, και ότι το 2020 οι ψυχικές διαταραχές θα είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες αναπηρίες μετά τις καρδιοπάθειες.

Ενώπιον των δύο αυτών –και τόσων άλλων– θλιβερών προσδοκιών, που θεμελιώνονται δυστυχώς στο σήμερα, οι Ποιμένες της Εκκλησίας στέκονται με πόνο και προβληματισμό. Από την μια μεριά έχουν να αντιμετωπίσουν την πνευματική, ψυχική, ψυχολογική και κατά συνέπειαν κοινωνική ασθένεια, που δεν αφήνει τον λαό να χαρή την δημιουργία, να κοινωνήση με τον συνάνθρωπό του και να γνωρίση τον Δημιουργό, και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν την άγνοια η και την επιθετική άρνηση εφαρμογής της θεραπευτικής μεθόδου. Έτσι, άλλοτε προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, η να γίνουν τα πάντα τοις πάσι, για να γνωρίσουν οι άνθρωποι το θέλημα του Θεού, άλλοτε προσπαθούν να δείξουν τον Δημιουργό πίσω από τα δημιουργήματα, άλλοτε επαναλαμβάνουν κατά δύναμιν την φωνή του Εσταυρωμένου «Θεε μου Θεε μου, ινατί με εγκατέλιπες» (Ματθ. κζ , 46).

Το παρόν τεύχος της Ε.Π. περιέχει κείμενα που εκφράζουν αυτήν την αγωνία για την πνευματική και κατά συνέπειαν ψυχική και κοινωνική υγεία του λαού, και την προσπάθεια της Εκκλησίας να βοηθήση προς τον σκοπό αυτό.–

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2823