Skip to main content

Ὑγεία

…Η άγνοια των πνευματικών νόμων συνιστά την πνευματική ασθένεια, ενώ η γνώση τους συνιστά την πνευματική υγεία… Αυτός που έχει πνευματική υγεία βλέπει τα πράγματα της ζωής με άλλο πρίσμα. Ο νους του είναι αιχμαλωτισμένος από μια άλλη ζωή... Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι ανάλγητος, δεν στενοχωρείται ποτέ, αλλά γνωρίζει να μεταθέτη την λύπη του σε άλλο επίπεδο.

Ο πνευματικά υγιής μεθάει από την αγάπη του Θεού… Παραθεωρεί το δικαίωμά του για να τηρήση το δικαίωμα του Θεού στην ζωή του… Δεν υποφέρει από την ανθρώπινη αδικία… Διαποτίζεται από την ταπείνωση… Δεν δέχεται πονηρούς λογισμούς εναντίον των αδελφών του… Δεν βλέπει καθόλου γύρω του κακούς ανθρώπους…

Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν μια ψυχική δύναμη. Μερικοί από αυτούς έχουν μεγάλη ανθρώπινη γνώση, άλλοι διαθέτουν μεγάλη κοινωνική πείρα και άλλοι διακρίνονται για μεγάλη εξυπνάδα με την οποία μπορούν να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. Έτσι, λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, μπορούν να έχουν ψυχική δύναμη και κοντά τους βρίσκουν ανάπαυση πολλοί άνθρωποι. Διότι αυτοί τους βοηθούν να λύνουν εν μέρει τα προβλήματά τους. Άλλη όμως είναι η αίσθηση που αποκτούμε με αυτούς τους ανθρώπους και άλλη η αίσθηση που αποκτούμε με εκείνους που έχουν την πνευματική υγεία, μέσα στους οποίους ενεργούν οι πνευματικοί νόμοι. Αυτοί έχουν ηρεμία και εσωτερική γαλήνη όχι γιατί έχουν την ψυχική δύναμη, αλλά γιατί έχουν την Χάρη του Χριστού. Οι πρώτοι μπορούν να συγκρατούν τους ανθρώπους κοντά τους, να τους προσφέρουν μία ψυχολογική παρηγοριά, δεν μπορούν όμως να τους θεραπεύσουν, δεν μπορούν να τους σώσουν. Αφήνουν άλυτα τα ουσιαστικά προβλήματα που τους απασχολούν. Ενώ αυτοί που διαθέτουν πνευματική υγεία είναι η μοναδική παρηγοριά του λαού.

(Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου: Θεραπευτική Αγωγή)

ΧΩΡΙΟ

  • Προβολές: 2781