Skip to main content

Εἰδήσεις Νοεμβρίου 2006

Ιερατική Σύναξη Νοεμβρίου

Στην Ιερατική Σύναξη του Νοεμβρίου ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αντώνιος Βαζούρας μετέφερε στους Ιερείς όσα ενδιαφέροντα ελέχθησαν κατά το 8ο Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως της Ιεράς Συνόδου στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και είχε γενικό θέμα «Χριστιανικό Εορτολόγιο, Κεφάλαιο εορτής, μνήμη Θεού». Στο Συνέδριο αυτό εκπροσώπησαν την Ιερά Μητρόπολη ο π. Αντώνιος Βαζούρας και ο π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης. Μετά την κατατοπιστική ενημέρωση από τον π. Αντώνιο, ακολούθησε συζήτηση και για άλλα θέματα, όπως για την σημασία του όρου Λειτουργική Αναγέννηση, για την βίωση των εορτών, για το φαινόμενο της τελέσεως γάμων το Σάββατο το βράδυ, για την μεταφορά των μνημοσύνων από το Σάββατο την Κυριακή και τον τρόπο ενημερώσεως του λαού, για το νόημα της νηστείας, για το εκκλησιαστικό φρόνημα των Κληρικών κ.α.

***

Κατά την διάρκεια του Σαρανταήμερου, από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, τελείται καθημερινά η θεία Λειτουργία και στους τρεις κεντρικούς Ι. Ναούς της Ναυπάκτου, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Ο Όρθρος αρχίζει στις 6:30 και η θεία Λειτουργία απολύει στις 8:00 το πρωΐ. Στις μεγάλες εορτές ο Όρθρος αρχίζει κανονικά στις 7:00 π.μ.

***

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ξημερώνοντας Σάββατο 9, εορτή της Αγίας Άννης, θα τελεσθή νυκτερινή θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Η ακολουθία του Εσπερινού θα αρχίση στις 9:00 μ.μ. και η θεία Λειτουργία θα απολύση στις 1:30 μετά τα μεσάνυκτα.

 ***

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος:

«…Μέχρι τον 13ο αιώνα είχαμε πλήρη Σύνοδο Αυτοκεφάλου Εκκλησίας εκ δεκατεσσάρων Επισκόπων… Εκείνο που μας κατήργησαν οι Λατίνοι, δια της βούλας του Πάπα Αλεξάνδρου το 1260, θα έρθουμε να το επανορθώσουμε και θα επεκτείνουμε την Σύνοδο. Από δέκα, που είμεθα τώρα, σε δεκατέσσερις και πλέον Επισκόπους για να έχουμε μια πλήρη Σύνοδο. Όχι μόνο για να μην χρειαζόμεθα την βοήθεια των άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά και για καλύτερη διαποίμανση του ποιμνίου μας».

«Έχουμε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γενικά με την Κυβέρνηση και αυτή την σχέση θα την συνεχίσουμε, θα συμπαριστάμεθα στην Κυβέρνηση και όταν παρεκκλίνη δεν θα διστάσουμε να παρατηρήσουμε την Κυβέρνησή μας όποια και να είναι. Η Εκκλησία ζητεί να επιβληθούν και εδώ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να ισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ιδιαίτερα σήμερα που μπήκαμε στην Ευρώπη. Είναι αυτά που φωνάζει και δέχεται η Ευρώπη. Αυτά επικαλούνται τα Ηνωμένα Έθνη και η μοναδική υπερδύναμις, η Αμερική…».

«Πιστεύω ότι θα λυθή το Κυπριακό προτού μπη η Τουρκία στην Ευρώπη. Στην πορεία της προς την Ευρώπη πιστεύω ότι θα υποχρεωθή να δώση λύση στο Κυπριακό. Εκείνο που με θλίβει είναι ότι η Τουρκία δεν θα εισέλθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίαν προσεχώς. Θα περάσουν 10-15 χρόνια και είναι πολύς ο χρόνος. Εμείς θα θέλαμε εάν η Τουρκία πράγματι επιθυμεί Ευρωπαϊκή πορεία να συμπεριφέρεται Ευρωπαϊκά. Καλούμε και τους Ευρωπαίους εταίρους να συμβάλλουν σε αυτό. Πρέπει να πιεσθή η Τουρκία, γιατί, αν δεν πιεσθή, σίγουρα δεν θα δεχθή να δώση μια λύση στο Κυπριακό γιατί, ας μην εθελοτυφλούμε, η Τουρκία θέλει δυό κράτη στην Κύπρο και, παρόλο που το γνωρίζουν αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη και η Αμερική και η Ευρώπη, εν τούτοις την αφήνουν ανενόχλητη και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

***

Πέντε κατασκηνωτικές περίοδοι λειτούργησαν φέτος στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, με την ευλογία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου κ. Ιερωνύμου και την βοήθεια των συνεργατών του, στον Παρνασσό, φιλοξενώντας περίπου 500 παιδιά και νέους από την Βοιωτία, από την Κριμαία, από την Σιβηρία, αλλά και από όλη την Ευρώπη κατά την πανευρωπαϊκή συνάντηση νέων.

***

Τα μέλη της Ένωσης Θεολόγων Καθηγητών Σερρών πραγματοποίησαν την ετήσια συνάντησή τους στην αίθουσα του προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων. Προηγήθηκε θεία Λειτουργία. Στην συνέχεια οι Θεολόγοι με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους είχαν ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μητροπολίτη της επαρχίας κ. Θεολόγο για θέματα που αφορούσαν την σχέση τους με την Ποιμαίνουσα Εκκλησία, το μάθημα των θρησκευτικών στα Σχολεία και γενικότερα τον ρόλο του Θεολόγου καθηγητή στην σύγχρονη κοινωνία, ενώ τονίσθηκε και το ενδιαφέρον της Μητροπόλεως για τα προβλήματα των καθηγητών και της παιδείας. Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Προϊστάμενος Β /θμιας Εκπαίδευσης και η Σύμβουλος των Θεολόγων.

***

Ο Ι. Ναός Αγίου Αθανασίου Οξυλίθου Ευβοίας διένειμε δωρεάν την Καινή Διαθήκη, μεταφρασμένη στα αλβανικά, στους οικονομικούς μετανάστες του χωριού. Παράλληλα το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ναού παρουσιάζει και σημαντικό κοινωνικό έργο με προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης σε απόρους ενώ μέριμνα υπάρχει και για τους φαντάρους του χωριού στους οποίους παρέχεται μηνιαία οικονομική βοήθεια (rnn.gr).

***

Με επιστολή στην εφημερίδα Times του Λονδίνου έγκριτοι επιστήμονες καταδικάζουν τις πανάκριβες «αισθητικές θεραπείες» με κύτταρα από εκτρωμένα έμβρυα που προσφέρουν διάφορες κλινικές από συγκεκριμένες χώρες σε Βρετανίδες και Αμερικανίδες της υψηλής κοινωνίας! Τα κύτταρα που προέρχονται από εκτρώσεις που γίνονται μεταξύ 6-12 εβδομάδων σε υπανάπτυκτες χώρες, με αμοιβή για τις μητέρες έως και 200 δολλάρια, διοχετεύονται με ένεση στο δέρμα, όπου υποτίθεται ότι ξεκινούν μια διαδικασία ανανέωσης. Εκτός από τα ηθικά και άλλα προβλήματα, οι ερευνητές τονίζουν τους ποικίλους κινδύνους της μεθόδου αυτής.

***

Στην εντατική βρέθηκε η V.C. μητέρα τριών παιδιών, που αρνήθηκε να κάνη άμβλωση στην τέταρτη κυοφορία ώστε να συνεχίση την θεραπεία της για καρκίνο. Οι γιατροί αγωνίζονται να την κρατήσουν στην ζωή ώστε το μωρό να γεννηθή στις 32 εβδομάδες. Η L.F. που επίσης είχε καρκίνο και αρνήθηκε να κάνη άμβλωση, γέννησε τον Ιούλιο στην Αργεντινή τον γιο της Πέτρο στις 27 εβδομάδες, ενώ ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο («Μερικά παιδιά σε χρειάζονται»).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2523