Skip to main content

Προσκυνητὲς ἀπὸ τὴν Ἀλάσκα (Α)

Μετάφραση : Αναστάσιος Φιλιππίδης

Στο τεύχος 114, Οκτ. 2005, της Ε.Π. είχαμε γράψει για την επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, στις 2 Οκτωβρίου 2005, μιας ομάδος φοιτητών – μελών της Ορθόδοξης Ακαδημίας Αγίου Ιννοκεντίου, που βρίσκεται στην νήσο Kodiak του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας των ΗΠΑ.

Προσκυνητὲς ἀπὸ τὴν Ἀλάσκα (Α)Μετά από ένα έτος περίπου η Ακαδημία μας απέστειλε ένα «περιοδικό» της με τις εντυπώσεις τους από το προσκυνηματικό τους ταξίδι στην Ιταλία, την Ελλάδα, το Άγιον Όρος και την Βουλγαρία.

Εμείς επιλέξαμε και δημοσιεύουμε σε συνέχειες τα ενδιαφέροντα εκείνα αποσπάσματα που αναφέρονται στην ταυτότητα της Ακαδημίας, στον σκοπό του ταξιδιού, στην Ναύπακτο και τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο.

Το ενδιαφέρον των ταξιδιωτικών αυτών εντυπώσεων είναι ο προσωπικός και υπαρξιακός χαρακτήρας των παρατηρήσεων των νέων αυτών Χριστιανών τους και η αγνότητα των αισθημάτων τους.

*

Αγαπητοί φίλοι της Ακαδημίας,

Οι Ορθόδοξοι μιλάνε κάποιες φορές για το «Πάσχα του καλοκαιριού». Στέλνοντάς σας αυτό το δώρο τόσο καθυστερημένα δεν προσπαθούμε να προωθήσουμε τη «Γέννηση μέσα στην άνοιξη», αλλά προσπαθώ να απολογηθώ για την τεράστια βραδύτητα του Χριστουγεννιάτικου δώρου μας προς εσάς από την Αλάσκα.

Προσπαθούμε κάθε χρόνο να μοιραστούμε, ως δώρο, κάποιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Τον περασμένο χρόνο, το πολύτιμο μαργαριτάρι μας ήταν το διεθνές προσκύνημα σε τρεις χώρες.

Πριν από την αναχώρησή μας διοργανώσαμε μια μεγάλη συναυλία για το Kodiak στο αμφιθέατρο της πόλης και μοιράσαμε λίγα πρώτα αντίτυπα του “Bon Voyage Concert” σε DVD. Μερικοί από σάς ίσως να έχετε ήδη λάβει αυτήν την πρώτη ακατέργαστη απόπειρα. Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και μια πιο καλλιτεχνικά επεξεργασμένη, επαγγελματική έκδοση αυτής της συναυλίας που περιέχει Ιρλανδική μουσική, θαλασσινά τραγούδια, γκόσπελ, όπερα, λειτουργική ψαλμωδία, Βουλγαρικούς και Ρωσικούς χορούς. Αυτό το μεγάλου μήκους DVD συνδυάζει τη συναυλία με ενδιάμεσα αποσπάσματα από την Ευρωπαϊκή περιοδεία και θα πρέπει να αποδειχθή ένας απολαυστικός «τρίτος τόμος» προσφοράς μουσικής και χορού από την Ακαδημία.

Έτσι λοιπόν, διακινδυνεύοντας να φανούμε ανόητα εκτός εποχής, λέμε τελικά: Καλά Χριστούγεννα σε όλους και καλή Σαρακοστή!

Με εν Ιησού Χριστώ αγάπη

Πατήρ Παΐσιος Ντέ Λουτσία και οικογένεια και προσωπικό και μαθητές

*

Η Ακαδημία του Αγίου Ιννοκέντιου παρουσιάζει:

«Μέσα από πολλά μάτια»

Προσκύνημα 2005: Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Άγιον Όρος

Εισαγωγή

Στο τέλος του φθινοπώρου 2004, ο Πατήρ Παΐσιος Ντέ Λουτσία, Διευθυντής της Ακαδημίας του Αγίου Ιννοκέντιου στο Κόντιακ, και μια ομάδα νεαρών γυναικών από το Saint Sophia’s House, ένα επικουρικό πρόγραμμα της Ιεραποστολής της Ακαδημίας, πήγαν σε προσκύνημα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Επιπλέον ο π. Παΐσιος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος και στη συνέχεια συνάντησε την οικογένειά του στην Ιταλία για να επισκεφθή συγγενείς για μια εβδομάδα. Ένα βράδυ μετά την επιστροφή του, όλη η κοινότητα της Ακαδημίας ήταν καθισμένη γύρω από το τραπέζι και άκουγε θαυμαστές ιστορίες προσκυνήματος και ταξιδιών όταν ο Πάτερ έγειρε πίσω και εξέφρασε την ευχή να μπορούσε να μας πάρη όλους σε ένα προσκύνημα – όλους! Ακούστηκε μια τόσο δυνατή βουή επιδοκιμασίας από τους νεαρούς και τις νεαρές και από τις οικογένειες και το προσωπικό που αρχίσαμε να διερευνούμε πότε και πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθή ένα τέτοιο προσκύνημα.

Όπως έδειχναν τα πράγματα, η όλη ιδέα ήταν παράλογη, ίσως ανέφικτη. Ήταν πολύ ακριβή, χρειαζόταν πολύς χρόνος, κλπ.. Ωστόσο, σύν Θεώ, όλα είναι εφικτά. Καθώς παλεύαμε σε συναντήσεις γεμάτες ημερολόγια, διαδρομές, κοστολόγια και αεροπορικά εισιτήρια, η αρχική έμπνευση και ο πόθος στις καρδιές μας να ταξιδέψουμε στην καρδιά της πίστης μας ολοένα αύξανε. Οι συζητήσεις με τον Έλληνα ξεναγό μας, Νικόλαο (Νίκο) Καρέλλο, παρά τις 11 ώρες διαφορά ώρας, μας βοήθησαν να εκπονήσουμε τόσο τη μεγάλη εικόνα όσο και τις μικρές λεπτομέρειες.

Οι άντρες δούλεψαν πολλές ώρες σκληρής δουλειάς επί μήνες, βάφοντας, κτίζοντας, μεταφέροντας έπιπλα και κουβαλώντας σκουπίδια για να βγάλουν χρήματα. Όλη η κοινότητα της Ακαδημίας ρίχτηκε στη δουλειά για να οργανώση δείπνα στο Monk’s Rock Coffeehouse and Bookstore και να στήση μια μεγάλη αποχαιρετιστήρια συναυλία στο κύριο αμφιθέατρο του Γυμνασίου του Κόντιακ. Το ενημερωτικό φυλλάδιο Eagle δημοσίευσε άρθρα για τις ελπίδες και τους προορισμούς μας και πολλοί φίλοι συνεισέφεραν στην προσπάθεια. Οι μαθητές έστειλαν επιστολές στις ενορίες τους και συχνά πήραν υποτροφίες. Οι οικογένειες δούλεψαν, αποταμίευσαν και επέδραμαν στις πιστωτικές κάρτες με ελπίδα και πίστη. Στο τέλος ένα σύνολο 32 ανθρώπων πήγε σε όλο ή σε τμήμα αυτού του αξιοσημείωτου προσκυνήματος.

Πήγαμε αεροπορικώς στη Ρώμη στις 17 Σεπτεμβρίου και αρχίσαμε να βιώνουμε το φαγητό, την κουλτούρα, τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική, τους κήπους, τη λεπτότητα της Ιταλίας. Αυτή η εμβάπτιση στις ρίζες του Δυτικού Πολιτισμού αποτελούσε έναν από τους στόχους μας: να καλλιεργήσουμε την ψυχή διαμέσου του πλούτου κάθε πράγματος, «όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα, εί τις αρετή και εί τις έπαινος» (Φιλιπ. 4,8).

Στο Αμάλφι της Ιταλίας «συναντήσαμε» τον πρώτο από τους αγίους που θα μας έκαναν έντονα αισθητή την παρουσία τους με τα λείψανά τους και τις εκκλησίες τους, στο πρόσωπο του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Αργότερα προσκυνήσαμε τα λείψανά του μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα, και οι άντρες έμειναν στη Σκήτη του Αγ. Ανδρέου στο Άγιον Όρος, όπου τα δικά του ήταν και τα τελευταία λείψανα που επισκέφτηκαν πριν αναχωρήσουν από το Άγιον Όρος για την πατρίδα τους. Άλλοι άγιοι τους οποίους συναντήσαμε και οι οποίοι «ταξίδεψαν» μαζί μας περιλάμβαναν τον άγιο Φίλιππο τον διώκτη των δαιμόνων, τον άγιο Νεκτάριο της Αίγινας, τον άγιο Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, τον άγιο Χαράλαμπο και τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά.

Ο πατήρ Παΐσιος ήθελε από πολύ καιρό να επισκεφθή τη Νότια Ιταλία, η οποία είναι γεμάτη με έντονα ίχνη της ελληνικής κληρονομιάς, χρονολογούμενα από την προχριστιανική εποχή. Στη Σικελία και στην Καλαβρία βρήκαμε ελληνικούς ναούς, ελληνικά ονόματα και λέξεις, και αρχίσαμε να συναντούμε Ελληνο-Ρωμαίους, ακόμη και Ορθοδόξους μοναχούς που αναστυλώνουν Ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια στην Ιταλία. Ο ξεναγός μας ο Νίκος συνοδευόταν στο ιταλικό τμήμα του ταξιδιού από τον Γεώργιο Αλεξάνδρου και την οικογένειά του, μαζί με τον Καλαβρό φίλο Αντόνιο (Τότο) Μάουρο, και είχαν συναντήσει και γνώριζαν αυτούς τους μοναχούς στους οποίους και μας σύστησαν.

Η είσοδος στην Ελλάδα ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους εμάς που ποτέ δεν είχαμε ζήσει σε μια εντελώς Ορθόδοξη κουλτούρα. Κάθε εκκλησία ήταν Ορθόδοξη, γεμάτη απλούς ανθρώπους που προσεύχονταν και άναβαν κεριά, και πηγαινοέρχονταν όλες τις ώρες της ημέρας. Εδώ βρισκόμασταν ανάμεσα σε σύν-κοινωνούς μας, και ολοένα και περισσότερο μοιραζόμασταν την πληρότητα των ακολουθιών και εκπαιδευόμασταν βαθύτατα με το βίωμα και τη διδασκαλία. Στην Ελλάδα είχαμε όμορφες συζητήσεις με ιεράρχες, ηγουμένους, ηγουμένες, μοναχούς και μοναχές, έναν μη κληρικό γέροντα, δυο πιστές κυρίες που είχαν κρατήσει μικρά εκκλησάκια ζωντανά για πενήντα χρόνια και πολλούς ακόμη. Όλοι μετέδιδαν τη βαθειά τους πίστη και πολλοί μας έδωσαν «έναν ωφέλιμο λόγο σωτηρίας», απαντώντας οδυνηρές ερωτήσεις τις οποίες κρατούσαμε στις καρδιές μας.

Στην Βουλγαρία συναντήσαμε το Μητροπολίτη μας Ιωσήφ, ο οποίος άνοιξε πολλές πόρτες και μας εισήγαγε πληρέστερα στους θησαυρούς της Βουλγαρικής Ορθόδοξης κληρονομιάς. Στο μεγάλο Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στη Ρίλα προσευχηθήκαμε μαζί με χιλιάδες Βούλγαρους, οι οποίοι μας συγκίνησαν με την αγάπη τους, την ταπείνωσή τους και τη φιλοξενία τους.

Οι άνδρες είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο Άγιον Όρος για δυο εβδομάδες, μετά που οι γυναίκες επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Τα άρθρα τους στο τμήμα του Αγίου Όρους αυτού του φυλλαδίου δείχνουν το πόσο βάθαιναν και δυνάμωσαν τα βιώματά τους ζώντας σε αυτή τη μοναδική μοναστική ακρόπολη.

Τώρα μας περιμένει άλλη μια δύσκολη αποστολή: να μοιραστούμε μαζί σας το μεγάλο πλούτο του ταξιδιού και του προσκυνήματος, και τις ομορφιές, τα μαθήματα, τις χαρές και τις δυσκολίες που ήταν μερικές φορές ακόμη πιο διδακτικές. Ελπίζουμε ότι αυτό το φυλλάδιο θα ανάψει μια φλόγα στην καρδιά σας, μια φλόγα πόθου για τέτοιες εμπειρίες. Ελπίζουμε ότι θα θελήσετε να πάτε σε προσκύνημα και ότι ο Θεός θα σάς το δωρίσει αυτό.

Εν Χριστώ

Ελίζαμπεθ Τζόουνς

(συνεχίζεται στο επόμενο)

  • Προβολές: 2512