Skip to main content

Αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης

Ένα ευχάριστο νέο ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος, κατά την διάρκεια της κοπής της Βασιλόπιττας για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης - Άγιος Πολύκαρπος. Πρόκειται για την ένταξη του έργου «Αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την «ανάπτυξη ορεινών περιοχών» και την διακήρυξη της δημοπράτησής του, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αποδοτίας. Το έργο συνολικού ύψους 510.000 ευρώ θα αποκαταστήση το σημαντικό αυτό κτίριο της ιστορικής Μονής, το οποίο σήμερα είναι κατά το μεγαλύτερο τμήμα του ακατοίκητο και το οποίο είναι αρχιτεκτονικά διατηρητέο μνημείο, χαρακτηριστικό της εποχής και της χρήσης του.

Αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου ΑμπελακιωτίσσηςΟι προσπάθειες διάσωσής του άρχισαν από τον Δήμο Αποδοτίας το έτος 2002 με την χρηματοδότηση εκ μέρους του της αποτύπωσης της κατάστασής του και της στατικής μελέτης του κτιρίου που κινδύνευε από καθίζηση των εδαφών και από την φθορά του χρόνου. Οι ανάλογες μελέτες εκπονήθηκαν από τους κ.κ. Δημήτριο Αϊβαλή, αρχιτέκτονα μηχανικό, και Χάρη Αποστολόπουλο, δρ. πολιτικό μηχανικό και πήραν την προέγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού με τις σχετικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις.

Στην συνέχεια και με την ευγενική προσφορά των κ. Αλέκου Τσακούμη, πολιτικού μηχανικού, και κ. Δημητρίου Γραβιηλίδη, τεχν. πολιτικού μηχανικού, από τον Αύγουστο του 2006, οι πρώτες αυτές μελέτες συμπληρώθηκαν και ολοκληρώθηκαν, συνοδευόμενες και από όλες τις υπόλοιπες απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές, θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, θερμομόνωσης και πυροπροστασίας και τελικώς εγκρίθηκαν από την προαναφερόμενη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων μέσα στο πολύ περιορισμένο για ανάλογα έργα χρονικό περιθώριο των τριών μηνών περίπου.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το έργο ολοκληρώθηκε και εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο και έτσι έχει πλήρη χρηματοδότηση, ενώ αν καθυστερούσε έστω και μία ημέρα θα εντασσόταν στο Δ Κοινοτικό Πλαίσιο ενδεχομένως με άλλες προδιαγραφές.

Πολλοί ήταν οι παράγοντες για την αίσια έκβαση αυτής της υποθέσεως, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε και ευχαρίστησε. Από πλευράς της Πολιτείας ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γεώργιος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας, ο τ. Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος κ. Παναγιώτης Καβαδάς, που έδωσε την εντολή όμως δεν πρόλαβε να υπογράψη την σύμβαση, πράγμα το οποίο έκανε ο νέος Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπυρίδωνος. Από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως ευχαρίστησε την Μηχανικό κ. Παρασκευή Λαγαρού-Θεοφάνη που πρόσφερε τα μέγιστα και βοήθησε στον συντονισμό σε όλες τις φάσεις της προσπάθειας, τους συναδέλφους της Μηχανικούς Αλέξανδρο Τσιακούμη και Δημήτριο Γαβριηλίδη, τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Διονύσιο Πελέκη και τον π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη. Μάλιστα ο π. Θεμιστοκλής με την κ. Λαγαρού έτρεξαν μέχρι την τελευταία στιγμή να βρουν τους υπεύθυνους υπαλλήλους της Περιφέρειας ακόμη και σε χώρους εκτός εργασίας, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες. Έτσι, με την συμμετοχή όλων αυτών των προσώπων, καθώς και την σημαντικότατη βοήθεια αρκετών άλλων, από τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών που ενεπλάκησαν, όπως της Τ.Υ.Δ.Κ. Αιτωλοακαρνανίας, της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών Ναυπακτίας, του Δασαρχείου Ναυπάκτου, της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, της 22ας Βυζαντινής Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αποδοτίας, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος, η θα λέγαμε αισία αρχή, αφού μέσα στο έτος θα αρχίσουν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του σημαντικού αυτού κτιρίου. Ας ευχηθούμε να μη προκύψουν άλλα εμπόδια.

Αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου ΑμπελακιωτίσσηςΑ.Κ.

  • Προβολές: 2637