Skip to main content

Συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου με τους Φοιτητές - Αποφοίτους

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τους φοιτητές και αποφοίτους της Επαρχίας μας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττας, την ομιλία του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Ομορφιά και έρωτας», συζήτηση πάνω στο θέμα, μοίρασμα της βασιλόπιττας, η οποία περιείχε ένα κωνσταντινάτο φλουρί που συνοδευόταν και με 100 €, κλήρωση σε τέσσερεις Φοιτητές του ποσού των 150 € κατ' άτομο ως δώρο από το Ταμείο Ευποιΐας του Σεβασμιωτάτου, και δεξίωση με την οποία περατώθηκε η εκδήλωση.

Ο Σεβ. ομιλητής παρουσίασε τους διαφόρους ορισμούς της ομορφιάς, του ωραίου και του έρωτα και την σχέση μεταξύ τους, επιχειρώντας μια πορεία των εννοιών αυτών από την αρχαία μυθολογία στην φιλοσοφία και από εκεί στην Αγία Γραφή και την πατερική γραμματεία.

Μίλησε για την ιδεατή, αισθησιακή, κινητική και μυστική θεώρηση της ομορφιάς, για την σύνθεση αυτών των όψεών της, για την υποκειμενικότητα της αίσθησης της ομορφιάς, για την ελκτική της δύναμη και για την θεολογική της θεώρηση μέσα από κείμενα κυρίως της Αγίας Γραφής.

Έπειτα διέκρινε τον έρωτα σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό, τόνισε την συνεκτική του δύναμη και το πως το όμορφο ελκύει και προκαλεί τον έρωτα. Αναφέρθηκε στην ευρύτητα και την συνεκτικότητα του έρωτα και στα διάφορα στοιχεία που εμπεριέχει, όπως είναι η συνοχή, ο φόβος, το ρομαντικό στοιχείο, οι εξιδανικεύσεις, η έκσταση. Παρουσίασε όμως και τις διαστροφικές μορφές του, μεταξύ των οποίων τον ναρκισισμό, τον μαζοχισμό και σαδισμό, την άρνηση της ελευθερίας του άλλου, την ταύτιση έρωτα και γενετήσιου ενστίκτου, την άρνηση του προσώπου.

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι διδασκαλίες των Πατέρων της Εκκλησίας σχετικά με τον έρωτα όπως τις παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε απόψεις του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού και του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οι οποίοι μίλησαν και για τον θείο έρωτα και για τον ανθρώπινο όπως εκδηλώνεται στην νεότητα και στο ανδρόγυνο, μέσα στα πλαίσια του ευλογημένου γάμου αλλά και σε εκτροπές του. Έγινε φανερή η διάκριση μεταξύ θείου και ανθρωπίνου έρωτος, η διάκριση του αληθινού έρωτα από τον «μεριστό και σωματοπρεπή και διηρημένο» έρωτα και η διάκριση έρωτα και γενετήσιου ενστίκτου. Τονίσθηκε το ότι ο Θεός ενέσπειρε τον έρωτα στον άνθρωπο και το ότι ο Ίδιος ονομάζεται αγάπη και έρωτας που αγαπά και ερωτεύεται τον άνθρωπο και ελκύει τους δεκτικούς του έρωτα προς τον Εαυτό Του.

Με τις ερωτήσεις που έγιναν ο Σεβασμιώτατος βρήκε την ευκαιρία να αναφερθή στις σύγχρονες συνθήκες σχετικά με το θέμα αυτό, στο τι έχει αλλάξει και για ποιόν λόγο, στον επηρεασμό της τηλεοράσεως στα θέματα αυτά, στην ευθύνη των ηλικιωμένων που προβάλλουν τα δικά τους προβλήματα μέσα και από την τηλεόραση και έτσι «διαπαιδαγωγούν» λανθασμένα τους νέους, στην σημασία του μυστηρίου του γάμου και το «άθλημα» της ολοκλήρωσης της αγάπης και της προσωπικότητος μέσα στον γάμο κλπ.

Στην συνάντηση προσήλθαν 150 περίπου νέοι και νέες, για τους οποίους –πέρα από τον γνωσιολογικό προβληματισμό– ήταν και μια ευκαιρία επικοινωνίας με τον Μητροπολίτη και μεταξύ τους, μια συνάντηση που πιστεύουμε ότι τονώνει το ηθικό τους και δίνει άλλο χρώμα στην ολιγοήμερη παραμονή τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης με Δημοτικούς Συμβούλους, και οι Διευθυντές των Λυκείων της πόλεως, κ. Κ. Κουτσόπουλος και εκπρόσωπος του κ. Απ. Ζορμπά.

  • Προβολές: 2574