Skip to main content

Από την Εκκλησία στο Κολουέζι: Συζήτηση με την ιεραπόστολο κ. Θεανώ Μουσδελεκίδου

Το περασμένο φθινόπωρο επισκέφθηκε την Ναύπακτο η ιεραπόστολος κ. Θεανώ Μουσδελεκίδου, για να ευχηθή στον Μητροπολίτη μας, τον οποίο γνωρίζει από την θητεία του στην Έδεσσα.

Η κ. Θεανώ από το 1987 εργάζεται στο ορθόδοξο ιεραποστολικό κέντρο στο Κολουέζι της Κατάγκα, το οποίο οργανώθηκε από ιερομονάχους και μοναχούς της Ιεράς Μονής Αγίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Η Ιεραποστολή τελεί υπό την δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής, με Μητροπολίτη τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο (Μανδελίδη) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η κ. Θεανώ βρήκε λίγη ώρα για να μας διηγηθή κάτι από την ζωή στην Ιεραποστολή. Μερικά σημαντικά στοιχεία από όσα μας είπε θα δημοσιεύσουμε κατωτέρω, μαζί με μερικές εκφραστικές φωτογραφίες.

*

Από την Εκκλησία στο Κολουέζι: Συζήτηση με την ιεραπόστολο κ. Θεανώ ΜουσδελεκίδουΤο κέντρο της συγκεκριμένης Ιεραποστολής που περιλαμβάνει τριάντα (30) Ενορίες βρίσκεται στο νότιο Κογκό, στο Κολουέζι της Κατάγκα. Το Κολουέζι είναι μια πόλη 300.000 περίπου κατοίκων, πρώην εργοτάξιο ορυχείων, τα σημάδια των οποίων είναι έντονα στο περιβάλλον.

Η Ιεραποστολή αυτή λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες Ιερομονάχων που αποστέλλονται από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Σκαπανέας ήταν ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος. «Αυτός άνοιξε τον δρόμο στην Αφρική» (1960). Το 1972 βρίσκεται στο Κολουέζι Κογκό. Ύστερα από πολλές περιπέτειες και ταλαιπωρίες και με επιθυμία να κάνη το Κογκό Ορθόδοξο, αφήνει την τελευταία του πνοή από μια ακατάσχετη ρινοραγία καθ' οδόν από την Κανάγκα στο Μουλιμάζι (13-12-1972).

Άξιος διάδοχός του που συνετέλεσε τα μέγιστα στην στερέωση και διάδοση του Ιεραποστολικού έργου ήταν ο αείμνηστος Ιερομόναχος π. Κοσμάς Γρηγοριάτης (Ασλανίδης), σημαντική ιεραποστολική μορφή που έφυγε πρόωρα από την ζωή αυτή (το 1989 σε ηλικία 47 ετών), όταν ανατράπηκε το όχημα που τον μετέφερε στις απομακρυσμένες κοινότητες να κηρύξη τον λόγο του Θεού. Ο αδελφός του π. Κοσμά, κ. Γεώργιος Ασλανίδης, βοηθά σήμερα πάρα πολύ το έργο της Ιεραποστολής σε όλον τον κόσμο, εκδίδοντας το περιοδικό «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και συγκεντρώνοντας χρήματα για τις ανάγκες των κατά τόπους Ιεραποστολών.

Από την Εκκλησία στο Κολουέζι: Συζήτηση με την ιεραπόστολο κ. Θεανώ ΜουσδελεκίδουΣυνεχιστής του έργου του π. Κοσμά είναι ο π. Μελέτιος Γρηγοριάτης (όταν συζητήσαμε με την κ. Θεανώ ο π. Μελέτιος ήταν Ιερέας, εν τω μεταξύ χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κογκό), ο οποίος πλαισιώνεται και από άλλους Πατέρες της Μονής, όπως τον Ναυπάκτιο την καταγωγή π. Νικόλαο Γρηγοριάτη, τον π. Δαμασκηνό Γρηγοριάτη, και τον π. Κύριλλο Γρηγοριάτη. Και στην περίοδο των Σεμιναρίων πλαισιώνεται και από άλλους συνεργάτες λαϊκούς και Κληρικούς από τον Ελλαδικό χώρο.

Στην συμπρωτεύουσα του Κογκό, το Λομπουμπάσι, που έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους, εργάζεται ο π. Κύριλλος Γρηγοριάτης, ο οποίος, συν τοις άλλοις, έχει μεριμνήσει για την ανέγερση και λειτουργία τυροκομείου της Εκκλησίας, στο οποίο θα αναφερθούμε κατωτέρω. Ο π. Κύριλλος είναι και αυτός συνεχιστής του έργου του π. Κοσμά Γρηγοριάτη και έχει αναλάβει την ανέγερση κτιρίων που είναι απαραίτητα για την Ιεραποστολή, Ναών, Σχολείων κλπ. Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου Μανδελίδη.

Στην γειτονική Ρουάντα με πρωτεύουσα το Μπονζεβίλ εργάζεται ιεραποστολικά και ένας ακόμη Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, ο π. Δαμασκηνός μαζί με έναν ιθαγενή Ιερέα, τον π. Σίλβεστρο.

Στο βόρειο Κογκό δραστηριοποιείται άλλη ορθόδοξη Ιεραποστολή, με κέντρο της Κανάγκα της Κασάϊ, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Η Ιεραποστολή εκείνη βρίσκεται επίσης υπό την δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής και στηρίζεται από την Θρησκευτική Οργάνωση «ο Σωτήρ» και από τον Ιεραποστολικό Σύλλογο «Πρωτόκλητος» Πατρών.

Το έργο της Ιεραποστολής στο Κολουέζι περιλαμβάνει: Μυστηριακή και λατρευτική ζωή, Κατήχηση και θείο Κήρυγμα, φροντίδα για την ανέγερση και συντήρηση Ιερών Ναών και των απαραίτητων κτιρίων που τους πλαισιώνουν, λειτουργία Νοσοκομείου, Σχολείων, Τεχνικών Σχολών, Ραδιοφωνικού σταθμού, μικρών βιοτεχνιών, καλλιέργεια κτημάτων, γραφειοκρατικές και άλλες διοικητικές εργασίες, περιοδείες ποιμαντικές κλπ.

Από την Εκκλησία στο Κολουέζι: Συζήτηση με την ιεραπόστολο κ. Θεανώ ΜουσδελεκίδουΣτο κέντρο της ιεραποστολικής δράσης βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι. Είναι το κέντρο της λατρευτικής και μυστηριακής ζωής των ιεραποστόλων, των συνεργατών τους και του ορθοδόξου λαού του Κολουέζι. Κτίσθηκε το 1950 από την ελληνική κοινότητα, η οποία ανθούσε τον καιρό εκείνο. Τώρα ελληνικές κοινότητες υπάρχουν στην πρωτεύουσα Κινσάσα και την συμπρωτεύουσα Λουμπουμπάσσι.

Δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου είναι τα Γραφεία της Ιεραποστολής και οι αποθήκες με τα απαραίτητα εκείνα σκεύη και αγαθά για την Ιεραποστολή.

Κάθε ημέρα στις 5:30 το πρωΐ σημαίνει το εγερτήριο, και αρχίζει να βουΐζει σιγά-σιγά η ζωή στην Κομιττέ (Ιεραποστολή). Στις 6:00 αρχίζει ο Όρθρος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και εάν είναι κάποια εορτή ακολουθεί θεία Λειτουργία. Στις 7:30 έχει τελειώσει η Ακολουθία. Στις 7:00 με 7:30 ανοίγουν τα Γραφεία της Ιεραποστολής. Ο επικεφαλής π. Μελέτιος παραδίδει τα κλειδιά στους υπευθύνους, παρουσιάζει το πρόγραμμα της ημέρας και μοιράζει τις εργασίες στους εκατόν πενήντα (150) εργαζομένους, Ιερείς, δασκάλους, εργάτες, οδηγούς κλπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μισθοδοτούνται από την Ιεραποστολή με μισθό που κυμαίνεται από 40 έως 100 δολ. τον μήνα, ανάλογα με την προϋπηρεσία και την οικογενειακή κατάσταση. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από δωρεές από άλλες Εκκλησίες, από Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την Αποστολική Διακονία, από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και άλλες Ιερές Μονές, από τον Σύλλογο της Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» με πρόεδρο τον κ. Ασλανίδη, από διάφορους Συλλόγους και ιδιώτες που ενδιαφέρονται και βοηθούν το ιεραποστολικό έργο. Στην Ιεραποστολή ανήκει και ένα αγρόκτημα με καλαμπόκι, από το οποίο έχει ένα μικρό έσοδο. Στους εργαζομένους στην Ιεραποστολή χορηγείται και αλεύρι ως συμπλήρωμα στον μισθό τους.

Τον π. Μελέτιο βοηθούν στο έργο της διοίκησης της Ιεραποστολής και ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Θεόφιλος, «το μάτι και το αυτί», η κ. Θεανώ που είναι η «μητέρα»της Ιεραποστολής και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (Κομιτέ).

Από την Εκκλησία στο Κολουέζι: Συζήτηση με την ιεραπόστολο κ. Θεανώ ΜουσδελεκίδουΥπό την υπευθυνότητα της Ιεραποστολής και του επικεφαλής της π. Μελετίου είναι η προετοιμασία των νέων Ενοριών, του κτισίματος των νέων Ενοριακών Ναών, η προετοιμασία των νέων Πρεσβυτέρων, των Σχολείων και Ιατρείων που πλαισιώνουν κάθε Ενορία.

Στην Ιεραποστολή γίνεται τακτικά η κατήχηση, με κέντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Από τον π. Μελέτιο κάθε Κυριακή γίνεται το θείο Κήρυγμα, κάθε Πέμπτη η ομιλία για τους άνδρες, συνάξεις Αγίας Γραφής, και σε όλες τις Ενορίες από τους κατά τόπους Ιερείς τους.

Η κ. Θεανώ έχει υπό την υπευθυνότητά της την ομιλία στις νέες μητέρες (50-60 μητέρες), κάθε Τετάρτη, την ομιλία στην Σχολή Οικοκυρικών και Αναλφάβητων (250-300 κορίτσια) κάθε Παρασκευή, και την ομιλία στις υποψήφιες δασκάλες (100 περίπου) κάθε Σάββατο.

Στις απομακρυσμένες Ενορίες δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα με τις μετακινήσεις. Ξεκινά το Κλιμάκιο της Ιεραποστολής από το κέντρο με όλα τα χρειώδη και δεν ξέρουν πότε θα φτάση, πότε και πως θα επιστρέψη.

Οι Βαπτίσεις γίνονται και στο κέντρο της Ιεραποστολής στο σταυρόσχημο Βαπτιστήρι, αλλά και στην ύπαιθρο, στο ποτάμι στις λίμνες κλπ. Όλες οι προσπάθειες αποβλέπουν στο Μυστήριο της Βαπτίσεως. Οι ομαδικές Βαπτίσεις είναι το κάτι άλλο. Ανοίγουν οι Ουρανοί και ως Άγγελοι οι νεοβαπτισθέντες ψάλλουν όλοι μαζί «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε».

Οι Ιθαγενείς τρέφονται με πτωχή σε βιταμίνες και συστατικά τροφή. Το κύριο φαγητό τους είναι το μπουκάρι, που γίνεται από καλαμπόκι και είναι βαρύ φαγητό που δίνει το αίσθημα του χορτασμού, αλλά δεν δίνει τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν γνωρίζουν να τα παρασκευάσουν, γι' αυτό και η Ιεραποστολή φρόντισε για την ανέγερση τυροκομείου, στο οποίο γίνεται επεξεργασία γάλακτος και παρασκευή τυριού τύπου φέτας, με τεχνογνωσία από την Ελλάδα. Επίσης φρόντισε για το αγρόκτημα με καλλιέργεια γης και διάφορα ζώα, όπως κατσίκες, κότες, γουρούνια, αλλά κυρίως αγελάδες για την παραγωγή γάλακτος. Δύο παιδιά εστάλησαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, στην Σχολή της Βελλάς Ιωαννίνων, και πέρα από την λειτουργική παιδεία, τις θεολογικές γνώσεις και την ελληνική γλώσσα, έμαθαν την τέχνη της τυροκομικής και την επιστήμη της πληροφορικής και έτσι ο ο Αχίλλειος εργάζεται στο τυροκομείο και ο Χρυσόστομος ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με την λειτουργία του τυροκομείου η Ιερά Μητρόπολη εξασφαλίζει κάποια χρήματα για το έργο της, αλλά κυρίως εξασφαλίζει καλύτερης ποιότητος τροφή για τους Ιθαγενείς που υποφέρουν από πολλές αρρώστιες λόγω και του υποσιτισμού.

Λόγω της πτωχής διατροφής και των γενικότερων συνθηκών ζωής τους οι ιθαγενείς αρρωσταίνουν από φυματίωση, AIDS, ελονοσία, αναιμίες και «μαλάρια» όπως λένε στην γλώσσα τους την ασθένεια, την αδυναμία και την αδιαθεσία.

Η Ιεραποστολή διέθετε Εξωτερικά Ιατρεία, στα οποία υπηρετούσαν ένας ιατρός και μία νοσοκόμα. Στο προσωπικό αυτό προσετέθηκαν δύο ιατροί της Ιεραποστολής που σπούδασαν στο Κογκό. Παιδιά του Οικοτροφείου της Ιεραποστολής, Ορθόδοξα, ο Βασίλειος και ο Τιμόθεος, δύο εκλεκτοί νέοι. Η προσπάθεια του π. Μελετίου ήταν να στείλουν τον Τιμόθεο στην Ελλάδα για να πάρη ειδικότητα χειρούργου, και έτσι να αυξηθή η ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Τα Ιατρεία αυτά επεκτείνονται τώρα με την βοήθεια και από την Εκκλησία και από το Κράτος και γίνονται Νοσοκομείο, για τα δεδομένα βεβαίως της χώρας εκείνης.

Από πνευματικής απόψεως οι «ασθένειες» που τους απειλούν περισσότερο είναι η μαγεία, στην οποία αποδίδουν κάθε κακό που τους συμβαίνει στην ζωή, αλλά και οι διάφορες θρησκευτικές σέκτες, που εργάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσουν θαυμασμό και δέος στους Ιθαγενείς, χρησιμοποιώντας εντυπωσιακούς τρόπους προσέγγισής τους.

Συμπερασματικά, η κ. Θεανώ τόνισε ότι στην Ιεραποστολή στο Κολουέζι επιτελείται ένα μεγάλο έργο, από λίγους ανθρώπους - εργάτες του Ευαγγελίου, με την βοήθεια και των ιθαγενών συνεργατών που αποστέλλονται στην Ελλάδα για να σπουδάσουν είτε την ακαδημαϊκή θεολογική επιστήμη στις Θεολογικές Σχολές, είτε την λατρευτική και πνευματική παράδοση στο Άγιον Όρος, είτε να μάθουν ακόμη-ακόμη διάφορες τέχνες που είναι πολύ βοηθητικές στην ζωή της Ιεραποστολής. Οι λιγοστοί αυτοί εργάτες κουράζονται υπερβολικά στο χωράφι του Καλού Σπορέως, θυσιάζονται μέχρι κλονισμού της υγείας τους, και έχουν ως αποκούμπι και ιατρό την Κυρία Θεοτόκο και τους Αγίους του Θεού, που τόσο αγάπησε τον κόσμο, «ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ εχει ζωήν αιώνιον» (Ιω. γ , 16).

Α.Κ

  • Προβολές: 3256