Skip to main content

Σύντομες ερωτήσεις-απαντήσεις με τον Ιεραπόστολο, και νυν Επίσκοπο Κογκό, κ. Μελέτιο (Γρηγοριάτη)

– π. Μελέτιε, πως έγινε η αρχή της ιεραποστολικής σας δράσης;

Σύντομες ερωτήσεις-απαντήσεις με τον Ιεραπόστολο, και νυν Επίσκοπο Κογκό, κ. Μελέτιο (Γρηγοριάτη)Μετά τον τραγικόν θάνατον του μακαριστού Ιεραποστόλου παπα-Κοσμά, το 1989, η Ι. Μονή της μετανοίας μου μου ανέθεσε το βαρύ αυτό έργο και έκανα υπακοή εις τον Γεροντα και την Αδελφότητα.

 

– Ποια είναι η αναφορά σας (εκκλησιαστικώς);

Παραμένω αδελφός της Ι. Μονής της μετανοίας μου, αλλά η εκκλησιαστική μου αναφορά είναι άμεση προς τον Μητροπολίτη, Άγιον Κεντρώας Αφρικής.

 

– Ποιοί οι συνεργάτες σας;

Το κλιμάκιο πλαισιώνεται από αδελφούς της Ι. Μονής μου, οι οποίοι εναλλάσσονται κατά καιρούς από λαϊκούς και ενίοτε κληρικούς, αλλά και από τούς Ιθαγενείς, κληρικούς και λαϊκούς (κατηχητάς). Βεβαίως και τούς επιλέγουμε εμείς με πάσαν προσοχή και ευθύνη.

 

– Η Ιεραποστολή γίνεται σε μικρές κοινότητες η σε πόλεις;

Η Ιεραποστολή γίνεται όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο. Προτιμώνται όμως οι πόλεις και η εκκλησιαστική μας υπηρεσία εκτείνεται εις όλο το Νοτιο CONGO, το οποίο υπερβαίνει την Ελλάδα.

 

– Ποια βοηθήματα έχετε; Υπάρχουν μεταφράσεις;

Εις το θέμα των βοηθημάτων-μεταφράσεων έγινε από πολλά χρόνια μια σημαντική προσπάθεια και εξακολουθεί να γίνεται από την Ι. Μονή μας, αλλά και από τούς ιθαγενείς συνεργάτες, εις τα σουαχίλι. Έχουν μεταφραστεί περισσότερα από εκατό (100) βιβλία, όπως η Θεία Λειτουργία Ι. Χρυσοστόμου, Μ. Βασιλείου, Παρακλητική, Τριώδιο, Πεντηκοστάριο, Θεολογικά βιβλία, μουσικά βοηθήματα, κατηχητικά εγχειρίδια, βιβλία για τα Σχολεία και άλλα πολλά από τον π. Δαμασκηνό, αδελφό και συνεργάτη της Ιεραποστολής.

 

Σύντομες ερωτήσεις-απαντήσεις με τον Ιεραπόστολο, και νυν Επίσκοπο Κογκό, κ. Μελέτιο (Γρηγοριάτη)– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ψυχολογική και εις βάθος κατανόησις του Αφρικανού αδελφού μας.

 

– Ποια η μεγαλύτερη χαρά;

Η μεγαλύτερη χαρά που δοκιμάζει κανείς είναι, όταν βλέπη το έργο να εδραιώνεται και οι άνθρωποι να προσπαθούν να αγιάζονται.

 

– Ποια η μεγαλύτερη προσδοκία-όραμα;

Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι να ενστερνισθούν το Ορθόδοξο ασκητικό ήθος και να εντάσσονται στο σώμα της Εκκλησίας και άλλοι αδελφοί, που πελαγοδρομούν μέσα στις αιρέσεις.

 

– Σε ποιο σημείο δίδετε μεγαλύτερη βαρύτητα;

Μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην Κατήχηση και στην εν Χριστώ ζωη.

 

– Ποια ήταν η αντίληψή τους για το θείο πριν γίνουν Ορθόδοξοι;

Η πλειονότης πιστεύει εις τον Θεο, αλλ ως αυτοί νομίζουν, και γι αυτο έχουμε ένα πλήθος προτεσταντικών αιρέσεων.

 

– Ποια ήταν η αντίληψή τους για τον θάνατο;

Τον θάνατο δεν τον φοβούνται, ίσως γιατί αγνοούν τις συνέπειες, πιστεύουν δε και εις τα πνεύματα των νεκρών.

 

– Τις έννοιες, τα ονόματα του Θεού κλπ τα χρησιμοποιείτε στα ελληνικά η στα σουαχίλι;

Προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε όλες οι έννοιες περί Θεού και Εκκλησίας να γίνονται στα Σουαχίλι, αλλά είναι αρκετά δύσκολο.

 

– Σε μια κοινότητα υπάρχουν πολλές θρησκείες η ομολογίες, η όταν μεταστρέφονται, μεταστρέφεται όλη η κοινότητα;

Σε μια κοινότητα υπάρχουν πολλές ομολογίες και είναι να τρομάζη κανείς.

 

– Μερικά θαυμαστά γεγονότα;

Για μας θαυμαστό γεγονός αποτελεί η ολοκληρωτική μεταστροφή ενός πιστού ανθρώπου και η παραμονή του μέχρι τέλους στην Εκκλησία.–

  • Προβολές: 3044