Skip to main content

«Το παιδί και ο πόνος στην Νεοελληνική Λογοτεχνία του 20ου αιώνα»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στις 25 Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου, το απόγευμα, ο Σύνδεσμος Αγάπης του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής, διοργάνωσε εκδήλωση με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Ιεροθέου.

«Το παιδί και ο πόνος στην Νεοελληνική Λογοτεχνία του 20ου αιώνα»Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κ. Αφροδίτη Κοΐδου-Τσιλιγιάννη και το θέμα της: «Το παιδί και ο πόνος στην Νεοελληνική Λογοτεχνία του 20 ου αιώνα».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος, ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, Ιερείς, Επίτροποι του ιερού ναού και μέλη των άλλων δύο Συνδέσμων Αγάπης.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Επόπτης του Συνδέσμου π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και την ιδιότητα της κ. Αφροδίτης Κοΐδου, η οποία είναι γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων Π. και Α. Κυριακού, και την κάλεσε να λάβη τον λόγο. Η κ. Κοΐδου αναλύοντας και αναπτύσσοντας το θέμα της τόνισε τα εξής:

«Διαχρονικά στην Λογοτεχνία το πάσχον παιδί αντιμετωπίζεται διακριτικά από κάθε συγγραφέα. Όταν τα νέα κινήματα της τέχνης-ρεαλισμός, νατουραλισμός, παρνασσισμός και συμβολισμός- εισάγονται, επηρεάζουν την θεματική και τον τρόπο γραφής, αφού περισσότερο τότε έχουμε κείμενα που αναφέρονται στο θέμα πόνος-παιδί. Παρατέθηκαν σχετικά κείμενα του πεζού και ποιητικού λόγου από τους Βιζυηνό, Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Σικελιανό, Καρυωτάκη, Μυριβήλη, Διδώ Σωτηρίου. Έγινε αναφορά στον Σεφέρη, στον οποίο καταργείται η διάκριση των ηλικιών μπρος στον πόνο, καθώς και στον Γ. Ρίτσο, στην Λιλή Ιακωβίδη και σε άλλους νεώτερους, όπως τον Ελύτη, τον Νίκο Γκατζογιάννη, την Δήμητρα Σωτηρίου Πέτρουλα, τον Ανδρέα Παστελλά.

Συνδέοντας τα κείμενα και με νεώτερα ιστορικά γεγονότα, καθώς και την μεταπολεμική Ελλάδα, φτάνει στην Κική Δημουλά και άλλους νεώτερους, για να τελειώση με την σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, όπου τα παιδιά εξακολουθούν να υφίστανται την ανέχεια, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση».

Στη συνέχεια έγινε διάλογος και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος.

Τα μέλη του Συνδέσμου Αγάπης προσέφεραν ένα αναμνηστικό δώρο στην κ. Κοΐδου και με τα πλούσια εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες, ακολούθησε δεξίωση που επισφράγισε την εκδήλωση.

Άλλες δραστηριότητες του Συνδέσμου

Στις 8 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Αγάπης διοργάνωσε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς, όπου τελέσθηκε το Μ. Απόδειπνο, ενώ στο Αρχονταρίκι της Μονής προσφέρθηκε καφές και νηστήσιμο κέρασμα.

Την Μ. Δευτέρα ετοιμάσθηκαν 40 περίπου δέματα με τρόφιμα και χρήματα, που προσέφεραν οι ενορίτες, ενώ 50 κιλά κρέας προσέφερε ο κ. Δούρος. Σε όσους είχαν μεγαλύτερες ανάγκες δόθηκε και χρηματική βοήθεια από το Ταμείο Ευποιΐας του Σεβασμιωτάτου.

Συγκεντρώθηκαν επίσης χρήματα στο κουτί που είχε τοποθετηθή στο παγκάρι για τα λουλούδια του Επιταφίου, τον οποίο στόλισαν την Μ. Πέμπτη κυρίες της ενορίας με περισσή χάρη και απλότητα.

Την έξοδο και περιφορά του Επιταφίου συνόδευσαν κοπέλλες της ενορίας, κατηχητόπουλα ντυμένα μυροφόρες.

  • Προβολές: 2439