Skip to main content

Εἰδήσεις Ἀπρίλιου 2007

Ακαρνανίας Θεόκλητος και ΣΦΕΒΑ

Με αφορμή το κείμενο του Σεβασμιωτάτου στην Ε.Π., τευχ. 129/Φεβρ. 2007, για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο, ο κ. Βασίλειος Βακάλης πρ. Πρόεδρος της Σ.Φ.Ε.Β.Α απέστειλε στην Εφημερίδα μας επιστολή στην οποία καταθέτει την μαρτυρία του για την ηθική αλλά και οικονομική προσφορά του αειμνήστου Ιεράρχου και προς την ΣΦΕΒΑ εν έτει 1983, σε καιρούς δύσκολους για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα.

Τον ευχαριστούμε για την πληροφορία και την ενθύμιση.

***

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κατά το περασμένο έτος το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης και χρηματικά βοηθήματα, φροντίζοντας παράλληλα για την ψυχολογική και ηθική υποστήριξη των εμπερίστατων αδελφών μας, για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, κέντρα αποτοξίνωσης κ.α., αλλά και για την προώθηση ζητημάτων τους σε υπηρεσίες αλλοδαπών, υπηρεσίες προσφύγων, Νομαρχίες, Δήμους και άλλες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, στην περιφέρειά της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών δραστηριοποιούνται, εκτός από τα 154 Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, 72 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης που σιτίζουν ημερησίως με περίπου 6.000 μερίδες φαγητού απόρους, αστέγους, ηλικιωμένους και ανήμπορους αδελφούς μας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος η θρησκεύματος, 18 Στέγες Προνοίας Γερόντων, Στέγη Κατακοίτων Γερόντων, 2 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το Κέντρο Αποκατάστασης Δυσπροσαρμόστων Ατόμων «Δάμαρις», το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο «Βουλιαγμένης» και 3 Στέγες Φιλοξενίας για απόρους, αστέγους και εμπερίστατους συνανθρώπους μας.

***

Επανακυκλοφόρησε το Περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με το ιστορικό όνομα «Κοσμά ο Αιτωλός» με νέα όμως σχεδίαση και μορφή. Το περιοδικό ήταν έμπνευση του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως π. Αυγουστίνου Καντιώτη, και κυκλοφόρησε επί Αρχιερατείας Ιεροθέου και Θεοκλήτου. Το πρώτο τεύχος επί Αρχιερατείας του νυν Μητροπολίτου κ. Κοσμά περιλαμβάνει οφειλομένη αφιέρωση στον αείμνηστο Μητροπολίτη Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο, αναφορές σε πατερικά κείμενα, νέα της Μητροπόλεως κ.α.. Αγία Γραφή, Πατέρες, Άγιοι, Τοπική Εκκλησία, Πατρίδα είναι οι κεντρικοί άξονες της ύλης και της θεματολογίας του νέου περιοδικού, το οποίο πρόκειται να αποτελέση βασικό κατηχητικό βήμα της Μητροπόλεως. Αρκετοί είναι οι συνεργάτες του περιοδικού, με πείρα στον κηρυκτικό λόγο, με γνώση και ενθουσιασμό, οι οποίοι και θα σηκώσουν μαζί με τον Σεβασμιώτατο κ. Κοσμά τον κόπο της καλής αυτής προσπάθειας. Ευχόμαστε στους «γείτονες» πλούσια σοδειά.

***

«Απλή Κατήχηση» είναι το νέο περιοδικό που εκδίδει και συντάσσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας. Το περιοδικό διακρίνεται από την δίψα του Ποιμένος να μιλήση, να κατηχήση, να καταρτίση το ποίμνιο με την ορθόδοξη διδασκαλία. Με νεανικό ενθουσιασμό, αναζητά θησαυρούς από την εκκλησιαστική παράδοση, για να τους παραθέση στον σύγχρονο κόσμο, στο ποίμνιό του.

***

Κατόπιν προτάσεως πνευματικού τέκνου του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης αποφάσισε να δώση το όνομα του αειμνήστου π. Ιωάννου Ρωμανίδη σε οδό του Ηρακλείου. Είναι η πρώτη οδός που λαμβάνει το όνομα του μεγάλου Θεολόγου της Εκκλησίας μας του 20ου αιώνος.

***

Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλει ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μυρτιάς Αρχιμ. π. Θεόκλητος Ντζάθας για την ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου του Μοναστηριού. Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε ξενάγηση - ενημέρωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ο π. Θεόκλητος διετέλεσε Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Συνδέεται και με την Μητρόπολή μας, αφού για μερικά χρόνια ήταν Εφημέριος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, στις Ενορίες Αγίου Θωμά Λυγιά και Παλαιοπαναγιάς.

Τοπικές Ειδήσεις

Εφέτος ο εορτασμός της απελευθερώσεως της Ναυπάκτου από τους Τούρκους περιελάμβανε και μια ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον κ. Νεοκλή Σαρρή, διακεκριμένο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πολιτικό. Η διάλεξη προγραμματίσθηκε από τον Δήμο Ναυπάκτου και έγινε στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, την Κυριακή 22 Απριλίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθ. Παπαθανάσης. Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική και η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου με εορταστικό πρόγραμμα. Το κείμενο της ενδιαφέρουσας ομιλίας του κ. Σαρρή θα το δημοσιεύση απομαγνητοφωνημένο η Ε.Π. σε συνέχειες (βλ. σελ. 12). Ο εορτασμός της απελευθέρωσης περιελάμβανε ακόμη Δοξολογία και Επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, «Εικαστικό Εργαστήρι» για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής και αγώνα δρόμου, τον 1ο Γύρο Ναυπάκτου για την απελευθέρωση της Πόλης.

***

Κατά την Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεώς μας του μηνός Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον περίφημο Κατηχητικό λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μίλησε για την αξία του, το περιεχόμενό του, για την θέση αναγνώσεώς του το βράδυ της Αναστάσεως, για τον λόγο που η Εκκλησία μετέθεσε την ανάγνωσή του μετά την θεία Κοινωνία κλπ. Τόνισε ότι, όταν η Εκκλησία κάνη κάποια αλλαγή στο λατρευτικό, λειτουργικό τυπικό, πρέπει να την σεβόμαστε και να την εκτιμούμε, γιατί πάντα έχει ένα σοβαρό λόγο για την αλλαγή αυτή. Επίσης αναφέρθηκε στην λανθασμένη νοοτροπία και διδασκαλία ορισμένων που προσπαθούν ανορθόδοξα να θεμελιώσουν στον λόγο του αγίου Ιωάννου την κατάργηση η την αναστολή της ασκητικής προετοιμασίας μας για την θεία Κοινωνία.

***

Ονομαστική κατάσταση των Ναυπακτίων αγωνιστών που έλαβαν μέρος στη μάχη της Κλείσοβας, τον Μάρτιο του 1826, δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της τοπικής εφημερίδας «Η ΠΥΛΗΝΗ» (Μάρτιος 2007). Τα ονόματα συγκέντρωσε ο Λεωνίδας Κολοβός, Αντιδήμαρχος Αγρινίου και Διευθυντής του ΟΤΕ Ναυπάκτου. Στην κατάσταση διαχωρίζονται οι διασωθέντες, οι τραυματισθέντες και οι πεσόντες, φαίνεται ο τόπος καταγωγής καθενός ενώ αναφέρονται και τυχόν παρωνύμιά τους και συνεπώς μπορούν να εξαχθούν κάποια στοιχεία σχετικά με την διαμόφωση πολλών επιθέτων στην νεώτερη Ελλάδα. Τα ονόματα των περισσοτέρων είναι καταγεγραμμένα και σε άλλες λίστες, άλλων ερευνητών, όμως σε αυτή την καταγραφή υπάρχει λεπτομερής καταγραφή της μάχης της Κλείσοβας και όλων των συμμετεχόντων σ αυτή και όχι μόνο των Ναυπακτίων.

***

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ιστορικό Σύνδεσμο Ναυπακτίων Πάτρας «Ο Αγιος Χαράλαμπος» προέκυψε κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο. Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο τον κ. Ηλία Στ. Δημητρόπουλο. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος, που συμπλήρωσε 115 χρόνια δράσης, διαθέτει ιδιόκτητο γραφείο (Ρήγα Φεραίου 96, ΤΚ 26221), Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και εκδίδει την τριμηνιαία εφημερίδα «Ναυπακτιακή Φωνή».

***

Σε αναζήτηση χώρου για να στεγάση την ανεπτυγμένη και συγκροτημένη βιβλιοθήκη της και στον οποίο να μπορή να λειτουργή λέσχη ανάγνωσης βρίσκεται η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών (Ε.ΝΑ.Μ.). Σήμερα η Εταιρεία στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο χώρο 20 τ.μ. και δεν μπόρεσε να εξασφαλίση τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ναύπακτο όπου λειτουργεί παράρτημά της, ένα χώρο δικό της προκειμένου να εργάζεται με στοιχειώδη ευπρέπεια. Από την 25χρονη λειτουργία της συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και επιμέλεια από τα μέλη της ένα πολύτιμο υλικό, σπάνιες και δυσεύρετες εκδόσεις, χειρόγραφα, εφημερίδες, περιοδικά, ημερολόγια και πολλοί τόμοι των «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΩΝ» από την δική της εκδοτική δραστηριότητα που πρέπει να ταξινομηθή για να γίνη πιο εύκολη η παραπέρα διακίνησή του για την ενημέρωση και την γνώση των Ναυπακτιακών πραγμάτων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2487