Skip to main content

Εἰδήσεις - Ανακοίνωση Σχολή Βυζαντινῆς Μουσικῆς

Αναβολή εκδρομής

Τα απογεύματα της Δευτέρας κάθε έτος, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποιεί εσπερινές ομιλίες για τον πνευματικό καταρτισμό του ποιμνίου της Μητροπόλεως. Οι ακροατές των ομιλιών αυτών διοργανώνουν στο τέλος του καλοκαιριού ολιγοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε προσκυνήματα της Ελλάδος η του εξωτερικού. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία πνευματικής οικοδομής και αναψυχής σε κλίμα εκκλησιαστικό-οικογενειακό, και οι ακροατές των ομιλιών του Μητροπολίτου την περιμένουν κάθε χρόνο με πόθο.

Φέτος είχε προγραμματισθή τριήμερη εκδρομή σε Μοναστήρια και ιστορικά μνημεία της Ηπείρου, για το διάστημα 30 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου. Όμως, τις ημέρες εκείνες η χώρα μας πενθούσε την καταστροφή ολόκληρων επαρχιών από τις φωτιές και τον θάνατο τόσων αθώων. Γι' αυτό, με πρόταση του Σεβασμιωτάτου που έγινε δεκτή απ' όλους τους συμμετέχοντας, η εκδρομή αναβλήθηκε και τα χρήματα για τα εισιτήρια, όπως και άλλα επί πλέον ποσά που κατάθεσαν οι εκδομείς και ο Σεβασμιώτατος, εστάλησαν στις Μητροπόλεις των επαρχιών που κάηκαν.

Θερινή πανήγυρη Αγίου Βλασίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε και εφέτος ο Άγιος Βλάσιος του Δήμου Παρακαμπυλίων. Στις 17 Αυγούστου οι Αγιοβλασίτες θυμούνται το θαύμα του Αγίου τους που διέσωσε το χωριό τους από την άδικη καταστροφή που σχεδίαζαν οι Τούρκοι. Την ημέρα εκείνη πανηγυρίζει ο Ναός του Κάτω Αγίου Βλασίου.

Στην αρχιερατική θεία Λειτουργία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας, και άλλοι από την Μητρόπολη Ακαρνανίας, οι Αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο, και πολύς λαός. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε με αφορμή το χάρισμα της θαυματουργίας, για τα μεγάλα και σημαντικά χαρίσματα της μετανοίας-αυτομεμψίας, της αγάπης και της θεολογίας.

Μετά την θεία Λειτουργία επακολούθησαν, όπως το συνηθίζουν οι Χριστιανοί του χωριού, οι διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις μέσα στην πανηγυρική και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Στο επίσημο γεύμα μίλησαν με θερμά λόγια για τον Άγιο, το χωριό και τον Μητροπολίτη ο π. Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Λάμπρος Παπαθανασίου, ο π. Ιωάννης Δένδιας και τέλος ο Σεβασμιώτατος τους ευχαρίστησε για την αγάπη τους.

Πανήγυρη Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς

Πανηγύρισε στις 29 Αυγούστου η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Εσπερινός με λιτανεία, αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τον Σεβ. Μητροπολίτη και την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία μετά κηρύγματος.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, όπως πάντα. Η διαφορά από τα παλαιότερα χρόνια είναι ότι οι προσκυνητές συναντούν έναν Ναό που λάμπει, ένα Μοναστήρι ιδιαίτερα φροντισμένο, μια λιτή μοναστηριακή έκθεση με εργόχειρα των ιδίων των Μοναχών, ένα προσεγμένο νηστίσιμο κέρασμα μετά την Ακολουθία, και πάνω απ' όλα την παρουσία και τον λόγο των ιδίων των Μοναχών, στις οποίες οφείλονται και όλες οι παραπάνω αλλαγές.

Η Ιερά Μητρόπολη μεριμνά για να λειτουργήται το Μοναστήρι κάθε Κυριακή και εορτή, ώστε και οι Μοναχές να λαμβάνουν δύναμη από τα θεία Μυστήρια, αλλά και οι προσκυνητές να ωφελούνται από την όλη παραδοσιακή μοναστηριακή ατμόσφαιρα.

Α.Κ.

Ανακοίνωση Σχολή Βυζαντινῆς Μουσικῆς

Ανακοινώνεται ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας θα λειτουργήση και φέτος με διδάσκαλο τον Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Παλαιού Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ.

Η Βυζαντινή Μουσική έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και διαμορφώθηκε στην διαδρομή των αιώνων από μεγάλους αγίους ποιητές και μελωδούς της Εκκλησίας μας.

Όσοι επιθυμούν να μάθουν τα παιδιά τους η και οι ίδιοι αυτήν την πολύτιμη μουσική παράδοση, μπορούν να γραφούν στην Σχολή. Οι εγγραφές γίνονται στις Ενορίες και τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα μαθήματα αρχίζουν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου. Θα γίνονται σε δύο τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, από τις 3:30 - 5:30 μ.μ.

Η συμβολική εισφορά των μαθητών για τα έξοδα της Σχολής ορίσθηκε 5 ευρώ μηνιαίως.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:

26340 23258 και 22980.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

***

  Εξελέγη νέος Πατριάρχης Ρουμανίας ο από Μολδαβίας και Μπουκοβίνας Μητροπολίτης κ. Δανιήλ. Έλαβε 95 ψήφους από τα 161 μέλη του Εκκλησιαστικού Εκλογικού Σώματος, και επικράτησε του Μητροπολίτη Κλουζ, Άλμπα, Κρισίνα και Μαραμούρες Βαρθολομαίου Ανανία, ο οποίος πήρε 66 ψήφους. Ο νέος Πατριάρχης ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και εξέφρασε την ελπίδα να υπηρετήση την Εκκλησία όπως ο Θεόκτιστος. Ο νέος Πατριάρχης γεννήθηκε το 1951, κατάγεται από το χωριό Ντομπρέστι, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σιμπίου (1970-1974), κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου (1974-1976), στην Γαλλία και την Γερμανία. Το 1979 εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Προτεσταντικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου με θέμα: «Η χριστιανική σκέψη και ζωή σήμερα. Δοκίμιο για την σχέση ανάμεσα στην θεολογία και την πνευματικότητα». Γνωρίζει την αγγλική, την γερμανική, την γαλλική και την ιταλική γλώσσα και έχει διακριθεί πολλές φορές σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Έχει πλούσιο και σημαντικό κοινωνικό και ποιμαντικό έργο και είναι καθηγητής Θεολογίας στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Ιασίου. Το 1990 έγινε Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και στις 12-9-2007 Πατριάρχης Ρουμανίας.

***

Ιδρύθηκε Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού με έδρα τον Μυστρά, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Ινστιτούτο, που υπάγεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας, διαρθρώνεται από τα παρακάτω ερευνητικά τμήματα: –Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, –Βυζαντινής Ιστορίας, –Βυζαντινής Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παλαιογραφίας, –Βυζαντινού Πολιτισμού σε σχέση με τον αρχαίο και τον νεώτερο πολιτισμό, –Τμήμα και Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Δημώδους Παράδοσης. Η υποστήριξη θα γίνεται από υπηρεσιακές μονάδες όπως: Υπηρεσία Βιβλιοθήκης - Εκδόσεων, Διοικητικού, Οικονομικής Διαχείρισης και Τεχνικής Υποστήριξης. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι: ( Η έρευνα στους τομείς της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας, καθώς και της ανάπτυξης των Επιστημών και του Δικαίου κατά την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, ιδίως στην περιοχή της Λακωνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου. ( Να προωθή την έρευνα σε διεθνές επίπεδο και την συνεργασία με συναφείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ( Να αποτελέση κέντρο εκπαίδευσης μεταπτυχιακών φοιτητών Πανεπιστημίων της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Επίσης, στο Ινστιτούτο μπορεί να εκτελήται μέρος η και το σύνολο της διδακτορικής διατριβής υποψηφίων διδακτόρων. ( Να μελετά την δημώδη παράδοση κατά την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο. Στην σφραγίδα του θα υπάρχη προσωπογραφία του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

***

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει κάθε έτος το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης σε εξαιρετικές προσωπικότητες η οργανισμούς που μάχονται κατά της καταπίεσης, της έλλειψης ανοχής και της αδικίας. Το βραβείο απονέμεται επισήμως από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κατά την Σύνοδο Ολομέλειας του Δεκεμβρίου. Πήρε το όνομά του από τον Αντρέι Ζαχάρωφ (1921-1989), τον κορυφαίο επιστήμονα που κατασκεύασε την βόμβα υδρογόνου για την Σοβιετική Ένωση και αργότερα υπήρξε φανατικός επικριτής της κούρσας για τα πυρηνικά όπλα. Θεσπίστηκε το 1988 και έχει ως στόχο την αναγνώριση επιτευγμάτων στα παρακάτω πεδία: –Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, ειδικότερα του δικαιώματος έκφρασης, –Διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, –Σεβασμός του διεθνούς δικαίου, –Ανάπτυξη της δημοκρατίας και εφαρμογή του κράτους δικαίου. Για το 2007, προτάθηκαν πέντε υποψήφιοι για το βραβείο, μεταξύ αυτών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Α.Θ.Π. ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' υπερασπίζεται την ανεξιθρησκεία και την ανοχή στην Τουρκία και τάσσεται υπέρ του διαπολιτισμικού διαλόγου. Τον Πατριάρχη πρότεινε ο ευρωβουλευτής Philip Clays εκ μέρους της ομάδας "Ταυτότητα, Παράδοση, Κυριαρχία"».

***

Τελικά οι Εισαγγελικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισαν ως αβάσιμη την μηνυτήρια αναφορά του αποσχηματισμένου Βούλγαρου Ιερέως Τσιπόφ κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ο Τσιπόφ ζητούσε να διωχθή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικός». Η μηνυτήρια αναφορά τέθηκε στο αρχείο ως αβάσιμη, για το λόγο πως η χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου «Οικουμενικός» δεν συνιστά κανένα είδους αδίκημα αλλά ούτε παραβαίνει κάποιο νόμο. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό ο Κ. Κωστόφ, μέλος της Ορθόδοξης Βουλγαρικής Κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, επέμενε ότι κακώς το Πατριαρχείο ονομάζεται και λειτουργεί με τον τίτλο «Οικουμενικό» και είχε ζητήσει αλλεπάλληλες φορές από την Τουρκική δικαιοσύνη να καταδικάση το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι όπως δήλωνε αναμειγνυόταν σε εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούσαν την Βουλγαρική κοινότητα. Τέλος υποστήριζε φανατικά πως η Συνθήκη της Λωζάνης είχε αφαιρέσει από το Πατριαρχείο τον τίτλο «Οικουμενικό». Το πιθανότερο είναι ότι πίσω από τους μηνυτές κρύβονται διάφοροι κύκλοι που δεν θέλουν την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόμοια αρνητική απόφαση τουρκικού Δικαστηρίου που αμφισβητούσε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου οφειλόταν, σύμφωνα με αναλυτές, στην πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και στις οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσσίας που παρακάμπτουν την Τουρκία.

***

Προσπάθεια στήριξης του πληθυσμού της Αφρικής σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε από κοινού το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου Β καί του Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών. Το πενταετές αυτό πρόγραμμα θα υλοποιηθή με ευθύνη του νεοσύστατου Αναπτυξιακού Γραφείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες τις κατά τόπους Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

***

Λίγες είναι οι πιθανότητες για την αναφορά στο «θείο» στο ευρωσύνταγμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή προσωπικά θα ήθελε να υπάρχη μια τέτοια αναφορά, αλλά οι πιθανότητες να συμβή κάτι τέτοιο είναι λίγες. Υπάρχει όμως μια αναφορά στις Εκκλησίες στο σχέδιο της συνταγματικής συνθήκης. Την ανάγκη για εύρεση τρόπων ώστε να συνεχισθή και να προχωρήση ο διάλογος με τους θρησκευτικούς ηγέτες τονίζει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Hans-Gert Pottering. Σημειώνεται ότι τέτοια συνάντηση θα λάβη χώρα κατά την διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος – Ιούνιος 2008).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 3033