Skip to main content

Χαιρετισμός Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου στο Συνέδριο της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων

«Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου στο Συνέδριο της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων, στο Μεσολόγγι, 20 Οκτωβρίου 2007

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Λόγω της απουσίας μου από την Ναύπακτο για την συμμετοχή μου σε ένα Συνέδριο όπου είμαι εισηγητής, δεν μπορώ να παραστώ στο Συνέδριό σας, αν και το επιθυμούσα πολύ, και γι’ αυτό δεχθείτε τις θερμές μου ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου σας.

Ως Μητροπολίτης μιας από τις δύο Μητροπόλεις που υπάρχουν στον Νομό μας, χαίρομαι για το Συνέδριό σας, στο οποίο θα συζητήσετε σοβαρά θέματα που μας απασχολούν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική, διότι ευρίσκεται πλησιέστερα στα προβλήματα του πολίτη και έχει την δυνατότητα να τον βοηθά στο να αντιμετωπίζη πιο ανθρώπινα τα προβλήματά του. Η ανθρώπινη θεώρηση των προβλημάτων προσφέρει ανάπαυση στον σύγχρονο πονεμένο άνθρωπο. Στην αρχαία Ελλάδα η Εκκλησία του Δήμου έδινε την δυνατότητα να ακούγονται όλες οι απόψεις και να δίνονται αποτελεσματικές λύσεις.

Έχει επισημανθή ότι στην Δύση κυριαρχεί η ατομοκρατία, στην Άπω Ανατολή παρατηρείται ο κολεκτιβισμός, ενώ στην Ελλάδα, με την επίδραση του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, επικρατεί το πρόσωπο, που εκφράζεται ως αγάπη και ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταστρατηγείται η προσωπική ελευθερία, λόγω της αγάπης, αλλά ούτε εξαφανίζεται η αγάπη εν ονόματι της προσωπικής ελευθερίας, οπότε το ανθρώπινο πρόσωπο ούτε μαζοποιείται, ούτε αυτονομείται. Αυτό βιώνεται κατά τον καλύτερο τρόπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πέραν αυτών, η εξουσία πρέπει να ασκήται καλώς. Ο γνωστός ψυχολόγος και κοινωνιολόγος Έριχ Φρομ έχει υποστηρίξει ότι παρατηρούνται δύο τρόποι υπάρξεως ως προς την εξάσκηση της εξουσίας. Ο ένας είναι το «έχειν», που συνδέεται με την βία, την επιθετικότητα, τις δολοπλοκίες κλπ. και ο άλλος είναι το «είναι», που συνδέεται με την ολοκληρωμένη προσωπικότητα, η οποία δεν επιδιώκει να κυριαρχήση με ανέντιμα μέσα και διαταγές, αλλά με την ακτινοβολία της. Φυσικά αυτός ο δεύτερος τρόπος εξάσκησης της εξουσίας είναι ολοκληρωμένος.

Βεβαίως, μια τέτοια θεώρηση της εξουσίας είναι συνάρτηση της παιδείας η οποία καλλιεργεί την προσωπικότητα του ανθρώπου και μέσα σε αυτήν την προοπτική έχει ρόλο και η Εκκλησία με όλη της την παράδοση, η οποία σέβεται τον άνθρωπο και τον βοηθά να ολοκληρώνεται σε όλα τα επίπεδα ζωής. Οπότε κεντρικό σημείο της αναβάθμισης του τόπου στον οποίον ζούμε είναι η βελτίωση των όρων της βιολογικής ζωής, αλλά και η ανύψωση του πολιτισμού και των ανθρωπίνων σχέσεων. Μια αναβάθμιση μόνον των εξωτερικών χώρων, των εξωτερικών στοιχείων, χωρίς την πολιτιστική και εσωτερική πνευματική καλλιέργεια αφήνει τον άνθρωπο σε ένα υπαρξιακό κενό.

Σέβομαι το έργο όλων σας και εύχομαι ο Θεός να σας δίνη δύναμη, υπομονή, καρτερία για την αντιμετώπιση των καθημερινών πιέσεων που δέχεσθε, επειδή τα προβλήματα της διοίκησης είναι πολλά, αλλά και να σας εμπνέη σε δημιουργικές σκέψεις και πρωτοβουλίες για την προσφορά στους συνανθρώπους μας μιας ζωής με ποιότητα και πληρότητα.

Καλή επιτυχία.

+ Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 2484