Skip to main content

Κύριο θέμα: Ἀφιέρωμα στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου - Ο Αθηνών Ιερώνυμος

Το διάστημα που πέρασε από την κυκλοφορία του προηγουμένου τεύχους της εφημερίδος μας, σηματοδοτήθηκε από τα γεγονότα της κοιμήσεως και της κηδείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος του από Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου και της ενθρονίσεώς του στον θρόνο των Αθηνών.

Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου αποτελεί οπωσδήποτε ένα σημαντικό γεγονός για μια Εκκλησία, στην προκειμένη δε περίπτωση για την Εκκλησία της Ελλάδος, τόσο για το ποίμνιο των Αθηνών, το οποίο καλείται να ποιμάνη ο νέος Αρχιεπίσκοπος, όσο και σύνολη την Εκκλησία, αφού καλείται να προεδρεύη της Ιεράς Συνόδου και των Οργάνων αυτής και να τα εκφράζη.

Για το σημαντικό αυτό γεγονός ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κλήθηκε επανειλημμένως να καταθέση δημοσίως τις απόψεις του, ιδιαιτέρως δε κατά το διάστημα μεταξύ της κοιμήσεως-κηδείας του μακαριστού Χριστοδούλου και της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου. Την εβδομάδα εκείνη ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε καταιγισμό προ(σ)κλήσεων τόσο για εμφανίσεις στην τηλεόραση όσο και για συνεντεύξεις στα ραδιόφωνα και σε εφημερίδες των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της περιοχής μας. Σαράντα με πενήντα (40-50) έφθαναν τα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων κάθε ημέρα το διάστημα εκείνο! Ο Σεβασμιώτατος ανταποκρίθηκε σε ελάχιστες από αυτές τις προσκλήσεις. Και στις περιπτώσεις αυτές κατέθεσε τις θεολογικές και εκκλησιολογικές απόψεις του με υπευθυνότητα και ευθύτητα.

Όλα όσα έγραψε ο Σεβασμιώτατος για το θέμα της εκλογής –εκτός, βεβαίως, των όσων είπε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο– τα περιελάβαμε στο ειδικό αφιέρωμα που δημοσιεύουμε στο τεύχος αυτό για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Το κύριο άρθρο του με τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος» δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά.

Τα κείμενα χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται τα πιο επίκαιρα, δηλαδή όσα γράφηκαν μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου και αναφέρονται κυρίως στην προσωπικότητά του (σελ. 6-9). Στην δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται τα κείμενα που γράφηκαν λίγο πριν την κοίμηση του μακαριστού Χριστοδούλου (σελ. 10) (εννοείται όσα δεν έχουν δημοσιευθή σε παλαιότερα τεύχη της Ε.Π.). Και στην τρίτη ενότητα (σελ. 11-13) τα κείμενα που γράφηκαν το διάστημα από την κηδεία μέχρι την εκλογή.

Τα πιο πρόσφατα κείμενα είναι τα πιο επίκαιρα, αλλά και τα προ της εκλογής έχουν μια διαχρονική ισχύ, αφού αναφέρονται σε εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως τι είναι Εκκλησία, ποιό είναι το έργο της, ποιό είναι το έργο των Επισκόπων και του Αρχιεπισκόπου και ποιές είναι οι εκκλησιολογικές προϋποθέσεις της εκλογής.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ε.Π. εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο υγεία και την εξ ύψους ενίσχυση για την εκπλήρωση της εργωδεστάτης διακονίας του.–

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 3020