Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Ανακοίνωση Παράκληση: Γιὰ τὴν Συνδρομή

Ανακοίνωση Παράκληση: Γιὰ τὴν Συνδρομή

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ετησίου απολογισμού της Εφημερίδος μας (βλ. σελ. 15) η έκδοσή της στηρίζεται αποκλειστικά σε προσφορές, η δε Ιερά Μητρόπολη δυσκολεύεται να στηρίξη από δικά της έσοδα αυτήν την προσπάθεια.

Επίσης, ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι μέχρι τον Δεκέμβριο 2007 τυπώναμε την Εφημερίδα μας σε Τυπογραφείο των Αθηνών που μας προσέφερε δωρεάν και σε καλή ποιότητα την εκτύπωση, αλλά λόγω του ότι γινόταν διασπορά των εργασιών (φιλμ, εκτύπωση, δέσιμο) σε ξεχωριστά εργαστήρια, υπήρχε και αναπόφευκτη καθυστέρηση, που είχε επιπτώσεις στην επικαιρότητα της ύλης.

Έτσι, από φέτος εξαναγκασθήκαμε να την τυπώνουμε σε Τυπογραφείο των Πατρών, μόνον και μόνον για να φθάνη στους αναγνώστες όσον τον δυνατόν στην ώρα της. Αυτό όμως επιβάρυνε το κόστος εκτύπωσης.

Γι' αυτό θα παρακαλέσουμε και πάλι τους αναγνώστες μας, εφόσον βρίσκουν ενδιαφέρουσα την προσπάθειά μας, να την ενισχύσουν οικονομικά.

 

***


Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πρόκειται να συσταθή στην Κύπρο, για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική. Το θέμα συζητήθηκε στις τελευταίες λεπτομέρειές του μεταξύ του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχου στην Κύπρο (romfea.gr).

***

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Σμόλενσκ και Καλίνιγκραντ Κύριλλος αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσσόβου υποστήριξε ότι πρέπει να αποτελέση προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της Μόσχας: «Νομίζω πως σήμερα το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα πρέπη να είναι μία από τις ύψιστες προτεραιότητες της Εξωτερικής μας Πολιτικής... Τώρα είναι η ώρα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Σερβικό λαό, αλλά και να συμπάσχουμε μαζί του, την δύσκολη αυτή στιγμή» (romfea.gr).

***

«Το μάθημα των αρχαίων Ελληνικών στα γερμανικά Γυμνάσια του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Γερμανίας) παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, διότι περιλαμβάνει τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην λογοτεχνία και το θέατρο, στην πολιτική και το σύνταγμα, στις επιστήμες και την φιλοσοφία, στις τέχνες και την αρχιτεκτονική, καθώς και τις συνεχείς επιδράσεις τους στον μεσαίωνα και την νεώτερη εποχή, χρησιμοποιώντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο αναγνώσματα-πηγές. Πέραν αυτού, η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της Καινής Διαθήκης και προσφέρει έτσι θεμελιώδεις γνώσεις της χριστιανικής θρησκείας. Επιδίωξη του αρχαιοελληνικού μαθήματος αποτελεί η εμβάνθυνση της βασικής εκπαίδευσης, βασισμένη πάνω στις φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές αξίες. Η σύγχρονη προσέγγιση του ελληνικού μαθήματος, περιλαμβάνει και στοιχεία της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς και απόψεις για την σημερινή Ελλάδα... Τα αρχαία ελληνικά είναι κατά κανόνα η τρίτη ξένη γλώσσα στα γερμανικά Γυμνάσια και έτσι αποτελεί το μάθημα προφίλ του γλωσσικού προσανατολισμού στο Γυμνάσιο γενικής παιδείας. Προς το παρόν διδάσκονται σε συνολικά 30 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια. Μετά τον νέο "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" για δημιουργία ανθρωπιστικών Γυμνασίων, αυξήθηκε έντονα η συμμετοχή στο μάθημα των Ελληνικών... Η κυβέρνηση του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης θα επιτελέση το καθήκον της και στο μέλλον για την διασφάλιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, έτσι ώστε να μην εξελιχθούν τα Αρχαία σε προβληματικό μάθημα». Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από την αναφορά του Υπουργού Παιδείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης σε επερώτηση γερμανού Βουλευτή σχετικά με το μέλλον του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών (Δρ. Δ. Κούρτης, romfea.gr).

***

Οι διαφορές μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Ρουμανίας για την διαποίμανση των Χριστιανών της Μολδαβίας, έφερε στην επιφάνεια και το ζήτημα των 160.000 Γκαγκαούζων που ζουν στην Χώρα αυτή. Πρόκειται για μια φυλή που εκδιώχθηκε από την Μικρά Ασία από τους Τούρκους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Το μεγαλύτερο μέρος της εγκαταστάθηκε στην Μολδαβία, σε μια προσπάθεια των Ρώσσων να τους προστατέψουν μετά τους ρωσσοτουρκικούς πολέμους. Γκαγκαούζοι ζουν σήμερα και σε άλλες Βαλκανικές Χώρες: στην Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μιλούν μια γλώσσα που έχει δάνειες λέξεις από τα ελληνικά, τουρκικά, ρωσσικά και ρουμανικά. Στην ιστορική τους πορεία κατά κανόνα συντάσσονταν με τον Ρωμηό αυτοκράτορα της Κωνσταντινουπόλεως και αργότερα με τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων. Σήμερα η Τουρκία επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την μειονότητα αυτή, προσφέροντας εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές διευκολύνσεις, σε μια προσπάθεια αλλοίωσης της εθνικής τους συνείδησης και προσεταιρισμού τους. Για πολλούς λόγους θα την διευκόλυνε πολύ μια Ορθόδοξη Χριστιανική μειονότητα με τουρκική εθνική συνείδηση και αποκομμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αναφορά στα τραγικά περιστατικά της Μικρασιατικής Καταστροφής έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από το Κιρκιντζέ και τον Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου σε Ακολουθία που τέλεσε εκεί. «Λυπούμεθα για τις τραγικές εκείνες στιγμές, όχι απλώς τον “συνωστισμό” (στο πρωτότυπο της Πατριαρχικής ομιλίας ο όρος είναι σε εισαγωγικά) στην προκυμαία της Σμύρνης, αλλά τις τραγικές στιγμές που έζησε το γένος μας», είπε. Η ομιλία του είχε αναφορές και στην σύγχρονη ελληνική και τουρκική ηγεσία και τις σχέσεις των δύο γειτονικών λαών που εξελίσσονται προς το καλύτερο («Ορθ. Κόσμος»)

***

Φιλανθρωπικό έργο επιτελείται από το Ίδρυμα Κέντρου Θηλέων «Μέριμνα» Πάτρας. Το Ίδρυμα δέχεται παιδιά που είναι υγιή και συντηρούνται με την φροντίδα που θα τους έδινε το σπίτι τους. Τους προσφέρεται στέγαση, σίτιση αλλά και αγορά ρούχων, έξοδα φροντιστηρίων, εκδρομές κ.α. Τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να τα φροντίσουν για διάφορους λόγους –οικονομικούς, προβλήματα υγείας γονέων, αδιαφορία, ορφανά– και μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κέντρο είτε με αίτηση του γονέα είτε με εισαγγελική εντολή. Φιλοξενούνται παιδιά από 6 μέχρι 16 ετών που παραμένουν μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους η να γίνουν 18 ετών οπότε μπορούν να φύγουν. Στο έργο του Ιδρύματος συμπαραστέκεται η τοπική Εκκλησία των Πατρών («Εκκλησιολόγος»)

***

Την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, μεταξύ των ορθόδοξων ιστοσελίδων, παρουσιάζει, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις, ο ορθόδοξος κόμβος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος, όμως, κατά το 95% γράφεται μόνο στην αγγλική γλώσσα («Ορθ. Κόσμος»).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ