Skip to main content

Για τον μακαριστό Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο Γ - Ο πόθος της Ιερωσύνης

Η Ιερά Μητρόπολη Άρτης διοργάνωσε την Κυριακή 6 Απριλίου ε.ε. στην Άρτα εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο Γ μέ την συμπλήρωση 20 ετών από της κοιμήσεώς του.

Για τον μακαριστό Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο ΓΤελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο, με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Περιστερίου, Μηθύμνης, Κονίτσης, Ναυπάκτου, Ακαρνανίας και, βεβαίως, του οικείου Ποιμενάρχου, ενώ δεν μπόρεσε να συμμετάσχη λόγω ασθενείας ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος, που υπήρξε Πρωτοσύγκελλος του αειμνήστου και είναι πολύ αγαπητός την Μητρόπολη Άρτης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, μιλώντας για την αξία και την σημασία της Αρχιερωσύνης και για το πρόσωπο του αειμνήστου, τον οποίο γνώριζε προσωπικά και από τον οποίο είχε λάβει την χειροθεσία εις αναγνώστην στις Κατασκηνώσεις του Αγίου Βλασίου, όταν ο μακαριστός ήταν τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ακαρνανίας.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε εκδήλωση μνήμης στην Αίθουσα εκδηλώσεων της πόλης, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης κ. Ιγνάτιο, ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε στον αείμνηστο προκάτοχό του, ξεδιπλώνοντας και ξαναζωντανεύοντας πτυχές από την ζωή του και την ποιμαντική του διακονία στην Άρτα. Ο Ιερεύς Νικόλαος Κίτσος απήγγειλε με λυρισμό το ποίημά του με το οποίο περιέγραφε όλη την ζωή και τα χαρίσματα του μακαριστού. Επίσης προβλήθηκε βίντεο για τον μακαριστό και την εκδήλωση έκλεισε η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου με χοράρχη τον Ανδρέα Λανάρα, που απέδωσε κατανυκτικούς ύμνους της Τεσσαρακοστής.

Στην έξοδο μοιράστηκε στους χριστιανούς το βιβλίο αφιέρωμα που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Άρτης, στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα διαφόρων εκκλησιαστικών ανδρών που τον γνώρισαν και τον έζησαν και φωτογραφικό υλικό από την ζωή του.

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του σε Ιερά Μονή πλησίον της Άρτης και γεύμα στην τράπεζα της Μονής, στο τέλος του οποίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος ομίλησε φανερά συγκινημένος για τον αείμνηστο Ιεράρχη, κάνοντας και μια γενικότερη αναφορά στην εκκλησιαστική ιστορία της Άρτης του δευτέρου μισού του 20ου αιώνος.

Ήταν μνήμη ενός όντως δικαίου εκκλησιαστικού ανδρός που αξιώθηκε να δη την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο, κατά την αψευδή μαρτυρία του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Ιακώβου, ενός ηγιασμένου Επισκόπου που στόλισε την Εκκλησία μας κατά τον περασμένο αιώνα.

Α.Κ.

Ο πόθος της Ιερωσύνης

Έλεγε ο μακαριστός Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος Γ: «Παιδί μου, είχα μεγάλο πόθο και καϋμό για την Ιερωσύνη. Δεν χόρταινα να βλέπω και να καμαρώνω τους Ιερείς. Πολλές φορές εβάδιζα πίσω τους, καθώς τους έβλεπα στο δρόμο, και τους απελάμβανα. Δεν σας αποκρύπτω ότι με συγκινούσε η παρουσία τους. Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο δεν άντεχα άλλο. Παρακάλεσα τον πνευματικό μου να μου δώση την ευλογία να πάω στο Μοναστήρι. Τα κατάφερα. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την χαρά μου, όταν πήγα στην Ιερά Μονή Οσίου Μελετίου και φόρεσα το ευλογημένο ράσο».

Και πράγματι, ο μακαριστός Μητροπολίτης ετίμησε το ράσο.

  • Προβολές: 2635