Skip to main content

Αναγόρευση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου ως Επιτίμου Διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών

Η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Καθηγήτρια κ. Ελένη Παπακώστα-Χριστινάκη, με επιστολή της προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο του ανεκοίνωσε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Γενική Συνέλευσή του της 5ης Μαρτίου 2008 απεφάσισε ομόφωνα να του απονείμη, δια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος.

Επίσης τον ενημέρωσε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Συνεδρίαση της 17 Απριλίου 2008 ενέκρινε την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και όρισε ως ημέρα απονομής του τίτλου την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

Όπως είναι γνωστόν, κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα 69 πολυσέλιδα βιβλία του Σεβασμιωτάτου με θεολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο, ενώ 53 είναι μεταφρασμένα σε δεκαεννιά (19) ξένες γλώσσες, ήτοι Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Ρουμανικά, Σουαχίλι, Κινέζικα, Βουλγαρικά, Ουκρανικά, Τσέχικα, Ολλανδικά, Αλβανικά, Ιταλικά, Φινλανδικά και Γεωργιανά, και ακόμη μεταφράζονται. Επί πλέον δημοσιεύθηκαν 28 κείμενά του σε ξενόγλωσσους τόμους, πρόσφατα δε στο περιοδικό «Christian Bioethics» των εκδόσεων της Οξφόρδης. Ο συνολικός αριθμός βιβλίων, ανατύπων και δημοσιεύσεων, εκτός βεβαίως από τα διάφορα άρθρα, ανέρχεται στα διακόσια είκοσι ένα (221).

Το βιβλίο του με τίτλο «Το πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών κατόπιν προτάσεως Επιτροπής, που αποτελείτο από τους Ακαδημαϊκούς Καθηγητές Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, κ. Μάρκο Σιώτη και κ. Ευάγγελο Μητσόπουλο.

Άλλα βιβλία διδάσκονται ως μαθήματα σε Θεολογικές Σχολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις που μας έγιναν γνωστές: η «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» διδάσκεται ως μάθημα στην Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου, η «Κατήχηση και βάπτιση των ενηλίκων» στην Θεολογική Σχολή Πρέσλαβ Σλοβακίας, η «Βιοηθική και Βιοθεολογία» στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς. Επίσης άλλα βιβλία του έχουν γίνει αντικείμενα διδακτορικών διατριβών. Για παράδειγμα αναφέρουμε τις διατριβές που μας έχουν γίνει γνωστές: –του Andrew Paul Gill με θέμα: «Η Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία και μια μέθοδος αξιολόγησης και αντιμετώπισης της σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής» στο Franciscan University of Steubenville Ohio, Department of Psychology, όπου γίνεται ευρύτατος λόγος για τις απόψεις του Μητροοπολίτου, –του Daniel Payne με θέμα «Η σκέψη του Μητροπολίτου Ιεροθέου Βλάχου», –έχει εκπονηθή διδακτορική διατριβή στην Ρουμανία με βάση το βιβλίο «Το πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση», –εργασία του Alexey Vasiliev του Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Τύχωνος Μόσχας με θέμα «Theological notion of the Human person in the contemporary orthodox authors» και βάση το βιβλίο «Το πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση».

Επίσης, ο Επίσκοπος Έτνα (του Παλαιού Εορτολογίου) Χρυσόστομος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, στο βιβλίο του με τίτλο «A Guide to Orthodox Psychotherapy» («Οδηγός Ορθόδοξης Ψυχοθεραπείας») και μάλιστα στην εισαγωγή του, αναλύοντας τι ακριβώς σημαίνει ο όρος Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία, αναφέρεται στο ομώνυμο έργο του Σεβασμιωτάτου και την επίδραση την οποία έχουν στον Δυτικό κόσμο τα βιβλία του, ιδίως μετά την μετάφρασή τους στα αγγλικά. Παραθέτει την άποψη του Stephen Muse ότι «υπάρχει ένα "αυξανόμενο ενδιαφέρον" για τη "σχέση μεταξύ πνευματικότητας και υγείας"». Επίσης γράφει ότι η έκδοση του βιβλίου «πυροδότησε αμέσως ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού ανάμεσα στους Ορθοδόξους πιστούς και σε αρκετούς μη Ορθοδόξους πιστούς και μελετητές που ήταν γνώστες των Ορθοδόξων σπουδών…». Μάλιστα και η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, το 2000, «προσέλκυσε περαιτέρω ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη ψυχοθεραπεία, περιλαμβάνοντας βιβλιογραφικές αναφορές σε βιβλία του Μητροπολίτη Ιεροθέου και σε αρκετά δικά μου (του κ. Χρυσοστόμου)». Επίσης γράφει ότι «τα γραπτά του Μητροπολίτη Ιεροθέου έχουν φέρει την ιδέα στην προσοχή των θεολογικών και ιατρικών κύκλων, όσο και με αισθητά μεγαλύτερη προβολή, στην Δύση –και στις ΗΠΑ, ειδικότερα. Μάλιστα, τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια έχει εμφανισθή σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο ένας αριθμός βιβλίων που χρησιμοποιεί τον όρο "Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία" στον τίτλο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το "ηλεκτρονικό βιβλίο" ("e-book") του Ρώσου ψυχιάτρου D.A. Avdeev…».

Ακόμη στο Διαδίκτυο γίνεται ευρύτατη χρήση κειμένων του Σεβασμιωτάτου και μεταξύ ετερογλώσσων και παρατηρείται συμμετοχή σε συζητήσεις γύρω από θέματα τα οποία θίγονται στα βιβλία του.

Ο Μητροπολίτης δίδαξε στην Θεολογική Σχολή Λιβάνου, πλησίον της Βηρυττού, τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσης, της ορθόδοξης ηθικής και της βιοηθικής, καθώς επίσης προσκλήθηκε και ομίλησε σε Θεολογικές Σχολές.

Εισηγήθηκε πολλά θέματα σε διάφορα Συνέδρια, ειδικά δε από τότε που έγινε Μητροπολίτης (1995) μέχρι σήμερα, συμμετείχε σε πάνω από διακόσια (200) διεθνή και πανελλήνια Συνέδρια και δίδαξε σε Σεμινάρια στην Αμερική (Ατλάντα, Βοστώνη, Σιατλ, Σικάγο), στον Καναδά (Βανκούβερ) στην Δαμασκό και το Χαλέπι της Συρίας, στην Γερμανία, την Ουκρανία, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στην Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Βενετία, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, την Αγγλία, την Λιθουανία κ.α.

Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τους Καθηγητάς της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και τον αναγόρευσαν επίτιμο διδάκτορα, που είναι μια σημαντική διάκριση.

Από την Ιερά Μητρόπολη

  • Προβολές: 2823