Skip to main content

Ομιλίες στην Κύπρο

Το τριήμερο από 5 έως 7 Μαΐου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Κύπρο, προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου του Β καί εκφώνησε τρεις ομιλίες με θέμα «Δόγμα και ήθος» στα πλαίσια του Θεολογικού Επιμορφωτικού Σεμιναρίου «Δόγμα και ζωή στην Ορθόδοξη Εκκλησία».

Οι δύο πρώτες ομιλίες εκφωνήθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στην Λευκωσία και συγκεκριμένα στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και φέρει το όνομα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Μακαρίου του Γ . Συμμετείχαν Κληρικοί και Κατηχητές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, οι οποίοι τις παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή προσοχή και αυτό φάνηκε και από την συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των ομιλιών, δηλαδή από την ποιότητα και το επίπεδο των ερωτήσεων. Αξίζει να σημειωθή ότι κατά την διάρκεια των δύο πρώτων ομιλιών ήσαν παρόντες, εκτός από τους Κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αρκετοί Θεολόγοι, καθώς και άλλοι Επιστήμονες, οι οποίοι είχαν εκτενείς συζητήσεις με τον Σεβασμιώτατο και κατ’ ιδίαν.

Η τρίτη ομιλία εκφωνήθηκε στον περικαλλή Ιερό Ενοριακό Ναού του Αγίου Στυλιανού, που βρίσκεται σε Προάστειο της Λευκωσίας, και ήταν ανοικτή στο ευρύ κοινό. Πράγματι το ακροατήριο ήταν πολυπληθές και την άκουσε προσεκτικά και με αμείωτο ενδιαφέρον. Ο Σεβασμιώτατος απάντησε και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν.

Στην σειρά αυτή των ομιλιών ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τα εξής επιμέρους κεφάλαια: –Ορολογία του θέματος, –Σχέση μεταξύ δόγματος και ήθους, –Ηθική και ασκητική, –Τα δόγματα-όροι, έκφραση της εμπειρίας, –Τα δόγματα ως φάρμακα, –Πρακτικές συνέπειες (Τέσσερεις εικόνες, Η αναγκαιότητα των δογμάτων, Δόγματα και ιεροί Κανόνες), –Η βίωση του δόγματος (Τριαδολογία, Χριστολογία, Εκκλησιολογία, Εσχατολογία).

Συμπερασματικά τόνισε ότι «τα δόγματα δεν έχουν τεθή για να μένουν στις Βιβλιοθήκες των Μοναστηριών και των Θεολογικών Σχολών και να τα γνωρίζουν μερικοί διανοητικά. Και οι δαίμονες ξέρουν τα δόγματα. Η γνώση, όμως, που έχουν οι δαίμονες για τον Θεό είναι θεωρητική. Δεν τους αγγίζει και δεν μεταμορφώνει την ύπαρξη τους, δεν τους σώζει. Και τα δαιμόνια πιστεύουν και φρίττουν, κατά τον Αδελφόθεο Ιάκωβο. ...

Τα δόγματα πρέπει να γίνουν τροφή και αίμα που θα τρέφεται ολόκληρος ο πνευματικός οργανισμός μας, πρέπει να τα θεωρούμε ως σωτήρια φάρμακα για να ζήσουμε πνευματικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία με την δογματική ακρίβεια, όπως διατυπώθηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους και να προσπαθούμε, τηρώντας τους ιερούς Κανόνας και θεραπευόμενοι πνευματικά κάτω από διακριτική παρακολούθηση Πνευματικού Πατρός, να φθάσουμε στην ουσία των δογμάτων που είναι η κάθαρση ο φωτισμός και η θέωση.

Επομένως, δόγμα και ήθος συνδέονται πάρα πολύ στενά, και όταν αλλοιώνεται το δόγμα αλλοιώνεται και το ήθος του ανθρώπου, όπως επίσης όταν αλλοιώνεται το ήθος, τότε καταστρατηγούνται και τα δόγματα».

Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που είχε ο Σεβασμιώτατος, στα ενδιάμεσα των ομιλιών του, επισκέφθηκε, το πρωΐ της Τρίτης, την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας, που ανήκει στην δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Μόρφου Κυρίου Νεοφύτου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της ηγουμένης της Ιεράς Μονής, Μοναχής Ιουστίνης, και απηύθυνε λόγο στην αδελφότητα, απαντώντας στις ερωτήσεις τους. Αξίζει να σημειωθή ότι η ηγουμένη και οι μοναχές της εν λόγω Ιεράς Μονής, είναι νέες, μορφωμένες και μελετούν τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου. Η συζήτηση περιστράφηκε, κυρίως, γύρω από το πρόσωπο του αειμνήστου Γέροντος Σωφρονίου, για τον οποίο ο Σεβασμιώτατος έγραψε και κυκλοφόρησε εσχάτως το βιβλίο «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ». Επίσης, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Κύκκου, στην οποία ηγούμενος είναι ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος. Ο Σεβασμιώτατος πήγε πρώτα στο «Θρονί» της Παναγίας, που βρίσκεται στο βουνό, πάνω από το Μοναστήρι και σε μικρή απόσταση από αυτό, και τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση (Τρισάγιον) στον Τάφο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ . Στην συνέχεια ξεναγήθηκε από τον Έφορο της Ιεράς Μονής στους χώρους και το Μουσείο της, αφού πρώτα πήγε στο Καθολικό της, ήτοι στον κεντρικό Ιερό Ναό, και προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας και Ιερά Λείψανα Αγίων που φυλάσσονται σ’ αυτήν.

Το πρωΐ της Τετάρτης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα», που βρίσκονται στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας και ξεναγήθηκε στους χώρους εκείνους όπου φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.), την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, ήτοι 1955 – 1959. Είδε την αγχόνη όπου εννέα αγωνιστές της ελευθερίας απαγχονίσθηκαν και θάφτηκαν σε χώρο των Φυλακών. Ο Σεβασμιώτατος βαθειά συγκινημένος έγραψε τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών. Επίσης, επισκέφθηκε, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, τον προηγούμενο της Ιεράς Μονής, τον πολιό και σεβαστό Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Κυκκώτη, έναν αξιόλογο Κληρικό, ο οποίος έχει στενούς πνευματικούς δεσμούς με τον Σεβασμιώτατο, αφού αγαπά όχι μόνο να μελετά, αλλά και να διαδίδη τα βιβλία του.

Το κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια των ομιλιών του Σεβασμιωτάτου ήταν θαυμάσιο και οι εντυπώσεις των παρισταμένων, κατά κοινήν ομολογία, ήσαν άριστες. Μετά την δεύτερη ομιλία, το βράδυ της Τρίτης, ο Θεοφ. Χωρεπίσκοπος Καρπασίας, που έχει επωμισθή την ευθύνη του ποιμαντικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος έδωσε την ευλογία για την παραγματοποίηση του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου και στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθη και κυρίως για τις ομιλίες του. Ανεκοίνωσε δε ότι με τις ομιλίες του Σεβασμιωτάτου –είχαν προηγηθή ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Γιέφτιτς, οι Καθηγητές Κων. Σκουτέρης και Δημ. Τσελεγγίδης και ο Θεοφ. Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος– περατώθηκαν οι εργασίες του Σεμιναρίου και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να απονείμη τα αναμνηστικά Διπλώματα. Επίσης, ανεκοίνωσε ότι το γενικό θέμα του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου του επομένου έτους θα είναι η Βιοηθική και προσκάλεσε δημοσίως τον Σεβασμιώτατο να ομιλήση και σ’ αυτό.

π.Γ.Δ.Π.

  • Προβολές: 2645