Skip to main content

Μητροπολίτης πρώην Κορέας Σωτήριος

Επί τριαντατρία συναπτά έτη διηκόνησε την Ιερά Μητρόπολη Κορέας ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Κορέας κ. Σωτήριος (Τράμπας), συμβάλλοντας σε ένα ιεραποστολικό θαύμα που συντελέσθηκε στην χώρα αυτή της Ανατολής. Ένα μικρό θαύμα όχι μόνον ως προς τα ποιμαντικά αποτελέσματα που είχε η εκεί εκκλησιαστική εργασία του, αλλά και ως προς το ότι εργάσθηκε όντας με το οστράκινο σκεύος του σώματός του, για το οποίο οι προβλέψεις έλεγαν ότι δεν θα άντεχε πάνω από τρεις μήνες στο κλίμα της μακρινής αυτής χώρας. Και όμως έμεινε 33 χρόνια και τώρα λόγω γήρατος παραιτήθηκε, συνεχίζοντας την ιεραποστολική του εργασία από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Καπυόνγκ που ίδρυσε ο ίδιος.

Τα ανωτέρω γράφονται με αφορμή μια επιστολή (28-5-2008) που απέστειλε ο σεβαστός Μητροπολίτης προς τους «αγαπητούς Συνεργούς, Συμπαραστάτες και Φίλους της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Εκκλησίας της Κορέας» με αφορμή την αποχώρησή του από τον θρόνο της Μητροπόλεως Κορέας, λόγω γήρατος (διάγει το 80ο έτος της ηλικίας του) και ασθενειών της ηλικίας σε συνδυασμό με την αύξηση της ποιμαντικών υποχρεώσεων, για να τους εξηγήση ότι δεν θα ήθελε, όπως γράφει: «εξ αιτίας μου να παρακωλύεται η πρόοδος της εδώ Ιεραποστολικής Μητροπόλεως». Ο Σεβασμιώτατος ενημερώνει το ποίμνιό του ότι ζήτησε για τους λόγους αυτούς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο να εκλέξη αντικαταστάτη του. Η επιθυμία του τελικά έγινε αποδεκτή και εξελέγη νέος Μητροπολίτης Κορέας ο από δεκαετίας υπηρετών στην Μητρόπολη εκείνη ως βοηθός Επίσκοπος Ζήλων, ο π. Αμβρόσιος Ζωγράφος.

Συγκινητικό στοιχείο της επιστολής είναι ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Σωτήριος επαινεί τον διάδοχό του, απαριθμεί τα χαρίσματά του, καλεί τους συνεργάτες και τον ποίμνιο να τον περιβάλλη με εμπιστοσύνη και αγάπη, και καλεί τους αποδέκτες της επιστολής να παρευρεθούν στην ενθρόνιση του διαδόχου του (20-7-2008).

Τέλος ο καλός αυτός ποιμένας εκφράζει τις ευχαριστίες του για την βοήθεια και ζητά τις προσευχές και το ενδιαφέρον των Χριστιανών για την πρόοδο της Εκκλησίας της Κορέας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος απήντησε στην επιστολή του Σεβασμιωτάτου κ. Σωτηρίου, αναφερόμενος στο πρόσωπο του σεβαστού Μητροπολίτου και τονίζοντας τα πολύ θετικά εκκλησιολογικά της στοιχεία.

  • Προβολές: 2553