Skip to main content

Κύριο θέμα: Εκδήλωση τιμής και μνήμης του μακαριστού Μητροπολίτου - Μνήμη Χριστοφόρου

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να περνούν 50 χρόνια και να παραμένη στον λαό η μνήμη ενός ανθρώπου, ενός Κληρικού». Με τα λόγια αυτά ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος προλόγισε την εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας, για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρό Χριστοφόρο (Αλεξανδρόπουλο), ο οποίος αρχιεράτευσε την περίοδο 1945-1958 και φέτος συμπληρώθηκαν 50 έτη από την κοίμησή του.

Ὁ ἀείμνηστος Μητροπολίτης Ναυπακτίας καὶ Εὐρυτανίας κυρός Χριστοφόρος (Ἀλεξανδρόπουλος)Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Το πρωΐ τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Αρχιερατικό Μνημόσυνο. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας (Φούντας), που κατάγεται από την Ναύπακτο. Μετά από την παράθεση δεξίωσης, στην Αίθουσα του Ιερού Ναού ακολούθησε η εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο αείμνηστος Χριστοφόρος άφησε κατά κοινήν ομολογία μνήμη αξίου Επισκόπου που διατηρείται για 50 χρόνια. Από τα επιγραμματικά βιογραφικά του στοιχεία τόνισε το ότι ο αείμνηστος μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός (Παπανδρέου) τον επέλεξε για συνεργάτη του, τον χειροτόνησε Ιερέα, τον διόρισε Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής και έπειτα τον προώθησε εις Μητροπολίτη της ιδιαίτερης πατρίδας του. Αναφέρθηκε επίσης στις αναμνήσεις του από το έτος 1959, όταν ως μαθητής στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου άκουγε να συζητούν για τον Χριστοφόρο που είχε κοιμηθή και είχε ταφή εκεί το προηγούμενο έτος. Ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους τους Σεβ. Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Νικόλαον, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεγάλο κόπο για να παραστή στην εκδήλωση, και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, ο οποίος είναι Ναυπάκτιος, με πολλές και αγαθές αναμνήσεις από τον Χριστοφόρο, τις οποίες είχε κοινοποιήσει στον κ. Ιερόθεο ήδη από τον πρώτο καιρό της ενθρονίσέως του στην Μητρόπολη Ναυπάκτου. Τέλος ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τους ομιλητές.

Οι εισηγητές και οι εισηγήσεις τους έχουν ως εξής: κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, δάσκαλος, νομικός και ιστοριοδίφης: «Ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρός Χριστοφόρος• βιογραφικά στοιχεία» –Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας: «Ο αείμνηστος Χριστοφόρος μέσα από τις παιδικές μου αναμνήσεις». –Αρχιμ. π. Δοσίθεος Κανέλλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Τατάρνης: «Ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Χριστοφόρος όπως τον γνώρισα», –Παύλος Καραγιάννης, Φιλόλογος: «Αναμνήσεις από τον Ναυπακτίας Χριστοφόρο», –Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, Ιεροκήρυκας: «Το Αρχείο του μακαριστού Χριστοφόρου, όπως διασώζεται στην Ιερά Μητρόπολη».

Ακολούθησε προβολή φωτογραφιών, παρεμβάσεις-αναμνήσεις από τους ακροατές και τους παρευρισκομένους συγγενείς του Χριστοφόρου και τέλος ο Επίλογος της εκδήλωσης από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαον.

Η Ε.Π. θα δημοσιεύση σε αυτό το τεύχος τις δύο πρώτες εισηγήσεις και στο επόμενο τις υπόλοιπες.

Κατά κοινή ομολογία η εκδήλωση είχε επιτυχία, από την άποψη ότι αποδόθηκε η ευγνωμοσύνη, μνημονεύθηκε και τιμήθηκε ένας άξιος της αποστολής του Επίσκοπος που ποίμανε την Επαρχία σε δύσκολες εποχές, κοινοποιήθηκαν πολλά άγνωστα στοιχεία της ζωής του, ξύπνησαν αγαθές αναμνήσεις που έφεραν δάκρυα σε πολλούς ανθρώπους που τον έζησαν.

Ευχόμαστε η μνήμη του να είναι αιώνια και εμείς να έχουμε την ευχή του.

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 3235