Skip to main content

Στὴν ἐφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλοακαρνάνων»: Η επικαιρότητα των ημερών εν όψει των Εορτών

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

(Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλοακαρνάνων»)

Κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την Γέννηση του Χριστού, το μεγάλο αυτό γεγονός μέσα στην παγκόσμια ιστορία και στην ζωή των ανθρώπων που δημιούργησε μια «νέα πνευματική τάξη πραγμάτων», που έδωσε την δυνατότητα στους ανθρώπους να αναγεννηθούν, να αποκτήσουν νόημα ζωής και ύπαρξης, που δημιούργησε ακόμη έναν πολιτισμό προσανατολισμένο στους καρπούς της θεώσεως.

Έτσι, η ετήσια εορτή των Χριστουγέννων μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε προσωπικά στο βαθύ νόημα της εορτής και να νοηματοδοτήσουμε την ζωή μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό και σταθούμε μόνον στον εξωτερικό εορτασμό και ταυτίσουμε την συμμετοχή μας στην εορτή με τα λαμπερά λαμπιόνια, τις εκδρομές, την απόλαυση των φαγητών, τα δώρα, την αγορά νέων πραγμάτων, τότε θα αφήσουμε την ύπαρξή μας πεινασμένη και ανικανοποίητη και μια τέτοια ανικανοποίητη ύπαρξη θα είναι επιθετική και βίαιη, θα αισθάνεται τον πλησίον ως απειλή της, ως κόλαση, όπως έλεγε ο Σάρτρ: «οι άλλοι είναι η κόλασή μου». Μια τέτοια κατάσταση είναι γνωστή στην ψυχολογία ως «κατάθλιψη των εορτών».

Ο μέγας φιλόσοφος Χάϊντεγκερ γράφει ότι οι άνθρωποι λειτουργούμε με δύο τρόπους ύπαρξης, δηλαδή «τον καθημερινό τρόπο ύπαρξης», κατά τον οποίο μας περισπούν και μας αναλώνουν τα πράγματα που μας περιβάλλουν, και τον «οντολογικό τρόπο ύπαρξης», κατά τον οποίον η προσοχή μας είναι στραμμένη στην ίδια την ύπαρξή μας και όχι στα πράγματα. Υπάρχουν δε μερικά γεγονότα στην ζωή μας, τα οποία μας αποσπούν από τον «καθημερινό τρόπο ύπαρξης» και μας οδηγούν στον «οντολογικό τρόπο ύπαρξης». Σε αυτόν τον σκοπό αποβλέπουν και οι εορτές των Χριστουγέννων.

Δεν πρέπει να μας σκανδαλίζουν οι αστοχίες Κληρικών, λαϊκών η και μοναχών, γιατί την Εκκλησία την καθορίζει ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοι και όχι τα αρρωστημένα μέλη της. Οι αμαρτίες των μελών της Εκκλησίας δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν την σκέψη μας από τις αλήθειες που αποκάλυψε ο Χριστός και βίωσαν όλοι οι άγιοι δια μέσου των αιώνων, όπως περιγράφεται στην Αγία Γραφή, στα μεγαλειώδη τροπάρια που ψάλλουμε αυτές τις ημέρες, στα έργα των Πατέρων και στα ιερά Συναξάρια των αγίων της Εκκλησίας. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία είναι ότι ο Θεός μας αγαπά, παρά τα λάθη μας.

Η πραγματική ιστορία της Εκκλησίας δεν είναι τα διάφορα καθημερινά γεγονότα και τα λάθη των Κληρικών, λαϊκών και μοναχών, αλλά η ζωή του Χριστού και των Αγίων. Σε αυτήν την ιστορία πρέπει να εισερχόμαστε και να αναβαπτιζόμαστε. Πρόκειται για έναν χορό εορταζόντων. Μακάρι να συμμετάσχουμε σε αυτές τις υπαρξιακές χαρές και εορτές.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

  • Προβολές: 3094