Skip to main content

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: Κατὰ τὴν ὑποδοχή του στὴν πλατεία Λιμένος Ναυπάκτου

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,

πολυφίλητε εν Χριστώ αδελφέ και συλλειτουργέ, κύριε Ιερώνυμε,

Ιερώτατε Μητροπολίτα Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κύριε Ιερόθεε, Ποιμενάρχα της θεοσώστου ταύτης επαρχίας,

και λοιποί Ιερώτατοι εν Χριστώ αδελφοί

Εξοχώτατοι κ. υπουργοί, εντιμότατε κ. Δήμαρχε Ναυπάκτου, εντιμότατε κ. Νομάρχα, και λοιποί εκπρόσωποι των αρχών, κ. Βουλευταί,

Ευλογημένε λαέ της Ναυπάκτου.

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου:  Κατὰ τὴν ὑποδοχή του στὴν πλατεία Λιμένος ΝαυπάκτουΔεν είναι συνήθης η χαρά και η συγκίνησις την οποίαν αισθανόμεθα ευρισκόμενοι εις την ιστορικήν και ωραίαν πόλιν σας, την Καστροπολιτείαν της Οζολέας Λοκρίδος, το καμάρι της ευάνδρου Ρούμελης, τον τόπο όπου η ιστορία γεφυρώνεται με τον πολιτισμόν. Ήλθομεν εις την Ναύπακτον του Αριστοδήμου και του Αγελάου, δηλαδή την Ναύπακτον της ενότητος, της ομοφροσύνης και της ειρήνης των Ελλήνων. Εις την Ναύπακτον του Χωνιάτου, του Μανασσή και του Αποκαύκου, δηλ. την Ναύπακτον των γραμμάτων και της βαθείας ευσεβείας του Γένους μας. Ήλθομεν διότι σας αγαπώμεν, διότι είστε λαός θεοσεβής και φιλογενής, διότι πολλάς ωραίας σελίδας έχει εγγράψει η πόλις σας εις την ιστορίαν της Εκκλησίας και του Γένους. Σας φέρομεν από την Κωνσταντινούπολιν την μητρικήν στοργήν, την ολόθυμον ευχήν και την εγκάρδιον ευλογίαν της αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της οποίας εις το παρελθόν, από το 731 μέχρι του 1850, ήτοι δια περισσότερον από 1100 χρόνια υπήρξατε διακεκριμένα τέκνα.

Το ιστορικόν μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας, το οποίον ήτο Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον, υπενθυμίζει το στοργικόν ενδιαφέρον, το οποίον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εδείκνυε εις το τόπον σας. Τώρα πλεόν είστε τέκνα της αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος. Τούτο όμως ουδόλως εμείωσε την προς υμάς αγάπην της Βασιλευούσης. Είστε πάντοτε εις τας καρδίας μας και εις τας προσευχάς μας. Η χαρά σας είναι χαρά μας, η πρόοδός σας είναι καύχημά μας, τα κατά καιρούς προβλήματα και αι θλίψεις σας διατρυπούν την καρδίαν μας.

Ευρίσκεσθε εις κομβικόν γαιοπολιτικόν σημείον. Είστε γέφυρα ενώνουσα τον κεντρικόν κορμόν της χώρας με τον Μοριάν, την Δυτικήν Ελλάδα με την υπόλοιπον Ελλάδα. Η μεγαλοπρεπής γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου , την οποίαν μόλις διασχίσαμεν, η φέρουσα το όνομα του μεγάλου Χαριλάου Τρικούπη, τρανώς διακηρύσσει αυτήν την αλήθειαν. Εις παλαιάς εποχάς όσοι είχον την Ναύπακτον ήλεγχον την όλην περιοχήν, δια τούτο και ήτο διαρκώς επιθυμητή υπό πολλών. Εις τούτο ακριβώς οφείλεται και η οχύρωσις της πόλεως με το μεγαλοπρεπές φρούριον προς προστασίαν.

Αλλά σεις δεν έχετε ανάγκην τειχών και λίθων προς προστασίαν. Έχετε την Θεομητορικήν προστασίαν από το ύψος της Αμπελακιώτισσας και της Καβαδιώτισσας. Έχετε την ευλογούσαν δεξιάν του πολλήν προς τον Θεόν παρρησίαν έχοντος αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, η οποία καθημερινώς υψώνεται ενώπιον του Κυρίου των Δυνάμεων υπέρ υμών και της πόλεώς σας. Έχετε ακόμη τον ισαπόστολον Ιερομάρτυρα Κοσμάν τον Αιτωλόν, ο οποίος διαρκώς πρεσβεύει υπέρ υμών. Και πολλούς άλλους ουρανίους προστάτας έχετε. Ευχόμεθα ο μετ’ εκείνων σύνδεσμός σας να είναι αδιάκοπος και αι ευχαί των να λειαίνουν την οδόν της κατά Θεόν πορείας σας.

Άλλωστε θρησκευτικώς έχετε το προνόμιον να ευρίσκεσθε υπό την πνευματικήν καθοδήγησιν πολυταλάντου, φωτισμένου και κατά πάντα διαπρεπούς Ιεράρχου, του αδελφού Ιεροθέου, ο οποίος καθημερινώς δαπανάται ως φιλόστοργος πατήρ υπέρ υμών με περίσσειαν υγιαίνοντος θεολογικού λόγου, αλλά και έργων ευαγγελικών και φιλανθρώπων, και ο οποίος ανέκαθεν αξιεπαίνως διεκρίθη δια την αγάπην και στοργικήν αφοσίωσίν του προς την εν Κωνσταντινουπόλει Μητέραν Εκκλησίαν εκφραζομένην δι’ έργων και λόγων και σοφών συγγραφών.

Ευχαριστούμεν από καρδίας, κ. Δήμαρχε, δια την θερμότητα της υποδοχής, δια τους καλούς λόγους της αγάπης σας και δια τας τιμάς, τας οποίας μετά του περί υμάς εντίμου Δημοτικού Συμβουλίου επεφυλάξατε εις την Μετριότητα ημών κατά την επίσημον αυτήν υποδοχήν μας. Τα κρατούμεν όλα ως τιμαλφείς αναμνήσεις εις το ταμείον της καρδίας μας. Να είστε βέβαιος, κ. Δήμαρχε, ότι σεις και η ευλογημένη πόλις σας θα έχετε πάντοτε ξεχωριστήν θέσιν εις τας ταπεινάς πατριαρχικάς προσευχάς μας.

Ευλογία Κυρίου, αδελφοί και τέκνα προσφιλέστατα, έλθοι προς υμάς. Ειρήνην και χαράν να έχετε και να ευοδούσθε εις παν έργον αγαθόν φιλογενές και θεάρεστον.

Καλώς σας βρήκαμεν.

  • Προβολές: 2619