Skip to main content

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: Στὰ γραφεῖα τῆς Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης»

(απομαγνητοφωνημένος)

Κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε για τον καλωσορισμό εις την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την οποία για πρώτη φορά πέρασα σήμερα ερχόμενος προς την Ναύπακτο και εθαύμασα το έργον από κοντά. Είχα δει στην τηλεόραση τα εγκαίνιά του, είχα διαβάσει διάφορα δημοσιεύματα για την κατασκευή, για την ποιότητα, για τον σεβασμό του έργου προς το περιβάλλον και για όλα αυτά δεν μπορώ παρά να συγχαρώ εσάς και τους συνεργάτες σας και να ευχηθώ για την στερεότητα, για την οποία δεν αμφιβάλλω, διότι έγινε με όλες τις επιστημονικές προδιαγραφές.

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου:  Στὰ γραφεῖα τῆς Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης»Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ο συμβολισμός της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, που ενώνει τις δύο πλευρές του Πατραϊκού και του Κορινθιακού, δύο εξαιρετικά σημαντικών εκ περιβαλλοντικής απόψεως κόλπων, αποτελώντας παράλληλα σύμβολο ενότητος. Επεκτείνω και διευρύνω την σημασία του συμβολισμού λέγοντας ότι κάθε γέφυρα ενώνει δύο κόσμους, δύο ακτές, δύο πλευρές. Έχουμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη γεφυρών, και υλικών και πνευματικών, οι οποίες θα γεφυρώνουν χάσματα ιδεολογίας, προκαταλήψεων, δυσαρέστων ιστορικών συμβάντων και θα λειτουργούν ως σύνδεσμος φιλίας, αγάπης, δημιουργικής συνεργασίας των κόσμων και των πλευρών που ενώνει κάθε γέφυρα.

Τονίζω σε κάθε ομιλία μου ότι σήμερα έχουμε ανάγκη κάθε ευκαιρίας για συνεργασία των ανθρώπων και των λαών, διότι ο κόσμος ταλαιπωρείται όχι μόνον με την πρόσφατον παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και με πολλά προβλήματα κυρίως ηθικής και φυσικής τάξεως, διότι ο άνθρωπος σήμερα απομακρύνθηκε από τον Θεό, ως μη ώφειλε. Όλα αυτά δημιουργούν κονωνικά προβλήματα, κοινωνικές αταξίες και ακαταστασίες, γι’ αυτό χρειαζόμαστε το πλησίασμα των ανθρώπων και των λαών και την δημιουργική συνεργασία τους. Μέσα εις αυτά τα πλαίσια είναι που το Οικουμενικό Πατριαρχείο διεξάγει διαλόγους και μεταξύ των διηρημένων Χριστιανών και μεταξύ των πιστών των διαφόρων μονοθεϊστικών θρησκευμάτων, αλλά και ευνοεί τον διάλογο μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Όλες αυτές τις αξίες τις διακονεί το Πατριαρχείο μας με σκοπό να φέρη πλησιέστερα τους ανθρώπους και τους λαούς προς αλλήλους, αλλά και προς το Περιβάλλον. Αυτό το πλησίασμα μπορεί να γίνη μόνο με τον διάλογο. Όχι με τα όπλα, όχι με την βία, αλλά με το να καθόμαστε εμείς τα λογικά όντα, που εδημιούργησε ο Θεός, γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητούμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι έως ότου βρούμε λύση εις το κοινόν πρόβλημα που απασχολεί και τους μεν και τους δε. Ο διάλογος ως λέξις είναι ελληνική. Λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι «ντιαλόγκ», λένε οι Ιταλοί «ντιάλογκο», λένε οι αγγλόφωνοι «ντάϊαλογκ», αλλά η λέξις είναι ελληνική και επομένως εμείς οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα του διαλόγου, για να λύνουμε τα εκάστοτε αναφυόμενα προβλήματα.

Και η γέφυρα είναι ένα είδος «διαλόγου», αφού φέρνει κοντά δύο κόσμους και τους ενώνει και τους οδηγεί στον πραγματικό διάλογο, κάνοντας τα προβλήματα να επιλύονται με περισσοτέραν αλληλογνωριμίαν, με αμοιβαία κατανόηση, με καλή διάθεση και θέληση. Έτσι θα βασιλεύη η ειρήνη αντί των αψιμαχιών και των αντιπαραθέσεων, που έχουν προκαλέσει τόσα δεινά εις την ανθρωπότητα.

Εύχομαι να υπηρετήτε με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια πιστότητα και εσείς και οι συνάδελφοί σας αυτά τα ιδεώδη του διαλόγου, της συμφιλιώσεως, της δημιουργικής συνεργασίας, μη παραλείποντας την προστασίαν του Περιβάλλοντος. Όπως φαίνεται εδώ Γάλλοι, Έλληνες, και ει τις άλλος, με καλή συνεργασία επετέλεσαν από κοινού αυτό το σπουδαίο Έργο, που λέγεται Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η οποία-πέραν της χρησιμότητός της- είναι ένα κομψοτέχνημα και σας συγχαίρω όλους, όπως συγχαίρω την Ελληνική Κυβέρνηση, το Ελληνικό Κράτος, την Ελληνική Πολιτεία, που έκανε αυτό το θαυμάσιο Έργο, για να έχετε εσείς όλοι οι διακονούντες εδώ όλα τα καλά του Θεού.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την εγκαρδιότητα της υποδοχής σας.

  • Προβολές: 2622