Skip to main content

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: Κατὰ τὴν ἐπίσημη δοξολογία στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και φίλτατε εν Χριστώ αδελφέ κ. Ιερώνυμε.

Λόγος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου:  Κατὰ τὴν ἐπίσημη δοξολογία στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Δημητρίου ΝαυπάκτουΣας ευχαριστούμεν δια μίαν ακόμη φοράν, διότι χθες επιστρέψατε πάραυτα εις Αθήνας και σήμερα οδεύσατε οδόν μακράν δια να είσαστε και πάλιν μαζί μας. Δεν φαντάζεσθε πόσον εκτιμούμεν την αδελφικήν αγάπην σας και τας εκδηλώσεις της και σας ευγνωμονούμεν.

Ιερώτατε Μητροπολίτα Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεε, Ποιμενάρχα της Ιεράς Μητροπόλεως ταύτης,

Ιερώτατοι αδελφοί,

Εξοχότατοι κ. Υπουργοί, Βουλευταί, κ. Γενικέ Γραμματεύ Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος, κ. Νομάρχα, κ. Δήμαρχε,

Ευλαβέστατοι Πρεσβύτεροι και Διάκονοι,

Ευλογημένα και προσφιλέστατα τέκνα της Εκκλησίας.

Ευλογητός ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο ευλογήσας ημάς εν πάση ευλογία πνευματική και αξιώνων ημάς σήμερον να ίδωμεν αλλήλους και να απολαύσωμεν των προσφιλών σας προσώπων, του τε αξιονομάστου Ποιμενάρχου και του πεπιστευμένου εις αυτόν ευαγούς Ιερού Κλήρου και Χριστωνύμου της Ναυπακτίας λαού.

Χαίρετε πολλά, αδελφοί μου, όπως λέγει η Παλαιά Διαθήκη. Την αναφαίρετον χαράν του Χριστού να χαίρεσθε πάντοτε. Και ημείς χαίρομεν ευρισκόμενοι εις την περιάκουστον Ναύπακτον, την προκαθεζομένην πόλιν της Αιτωλίας, η οποία όχι μόνον νήας επήγνυεν εις το παρελθόν, κατά το όνομά της, αλλά και σπουδαίαν και περίοπτον θέσιν εκκλησιαστικήν είχεν, ως αρχαία έδρα μεγάλης Μητροπόλεως, η οποία εκάλυπτεν κάποτε όλην την Δυτικήν Ελλάδα μέχρις Άρτης και Χιμάρας, και της οποίας επίσκοποι, όπως το είπε ήδη ο άγιος Ναυπάκτου, έλαβον μέρος εις Οικουμενικάς και άλλας μεγάλας τοπικάς Συνόδους, ως οι: Καλλικράτης, Ειρηναίος, Μαρτύριος και Αντώνιος, ενώ άλλοι διεκρίθησαν επί λογιότητι ως: Κων/νος ο Μανασσής, Δαμασκηνός ο Στουδίτης και Ιωάννης Απόκαυκος, ο αρχαίος κτήτωρ του αρχαίου μνημειώδους ναού της Θεοτόκου και άλλοι, ως ο Ιγνάτιος ο Λέσβιος, ο μετά ταύτα διαπρεπής Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας, προσέφεραν πολυτίμους υπηρεσίας εις το Γένος.

Ηθέλαμεν να καμαρώσωμεν την ιστορικήν πόλιν του Ανεμογιάννη και τα υψικόρυφα όρη της Ναυπακτίας, όπου ετίμα το όνομά της η Ρωμηοσύνη και όπου ο λαός ενεφρόνησεν την προς την Θεοτόκον ευλάβειάν του, εις την Καβαδιώτισσαν και την Αμπελακιώτισσαν, το σεβάσμιον εκείνο Πατριαρχικόν Σταυροπήγιον και παλάτιον της Ναυπακτιακής ευσεβείας, οπόθεν η τιμία δεξιά του Ιερομάρτυρος αγίου Πολυκάρπου, Αρχιεπισκόπου Σμύρνης, εξακολουθεί να ευλογή το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Μας είχεν ιδιαιτέρως συγκινήσει ο ανυποχώρητος αγών του πιστού λαού της περιοχής προς διάσωσιν της Αμπελακιώτισσας και της Καβαδιώτισσας από την δεινήν αντιμοναχικήν μανίαν της Οθωνικής Αντιβασιλείας και του Φαρμακίδου, ήτις δεν εσεβάσθη ούτε καν την Σταυροπηγιακήν αξίαν της πρώτης, και χαίρομεν διότι τουλάχιστον η Αμπελακιώτισσα σήμερον ευρίσκεται εν λειτουργία, ως εν ενεργεία μονή.

Ήλθομεν, λοιπόν, σήμερον κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Ιερωτάτου και φιλτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, τον οποίον και από καρδίας ευχαριστούμεν. Δεν ηύραμεν βεβαίως την μικράν γερόντισσα εκκλησιά του αφέντη Αη-Δημήτρη, περί της οποίας ομιλούσε ο συμπατριώτης σας ποιητής, αλλά ναόν Μητροπολιτικόν, μεγαλοπρεπή και ωραιότατον, αφιερωμένον εις τον Μυροβλήτην Μεγαλομάρτυρα, τον και παιδιόθεν προστάτην ημών (εβαπτίσθημεν με το όνομα Δημήτριος), καθ’ όσον το όνομα τούτο και η χάρις του αγίου μας συνοδεύει καθ’ όλην μας την ζωήν, και εις τον οποίον νέον ναόν του Θεού το μεγαλείον το αισθανόμερα τρανό.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Ελθόντες κομίζομεν προς υμάς ολόθυμον την ευλογίαν και την αγάπην του Αποστολικού και Οικουμενικού Θρόνου της Βασιλευούσης, εγκάρδιον την στοργήν και την ευχήν της κοινής ημών πνευματικής Μητρός, Αγιωτάτης Μεγάλης του Χριστού εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας προς όλους. Προς τον Μητροπολίτην, τον λόγιον και θεολογικώτατον νουν, κ. Ιερόθεον, τον οποίον και επαξίως ανηγόρευσεν προσφάτως η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εις Επίτιμον Διδάκτορα της Θεολογίας, πράγμα δια το οποίον και δραττόμεθα της ευκαιρίας να τον συγχαρώμεν δημοσίως. Ομοίως και προς τον θεοφιλή Ιερόν Κλήρον, τους πιστούς Άρχοντας, τους Μοναχούς και τας Μοναχάς και τον φιλόχριστον λαόν.

Ευχαριστούμεν και πάλιν από καρδίας τον Ιερώτατον Ποιμενάρχην της Μητροπόλεως ταύτης δια τε την εγκάρδιον υποδοχήν, δια τους αγαθούς λόγους της αγάπης του και δια τον φιλόστοργον κουφισμόν, τον οποίον παρέχει εις ημάς, εις την άρσιν του σταυρού της Μητρός Εκκλησίας. Σας ευχαριστούμεν, άγιε αδελφέ, και δια τα πολλά και όμορφα δώρα σας.

Ευχαριστούμεν επίσης τον εξοχώτατον Νομάρχην Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιον Σώκον δια τους καλούς και πλήρεις ευλαβείας λόγους του και τον συγχαίρομεν δια την ευαισθησίαν του σχετικά με το ζοφούν οικολογικόν πρόβλημα. Με την ευχήν μας, κ. Νομάρχα, να προοδεύετε πάντα εις έργα συντελεστικά εις την διαφύλαξιν του περιβάλλοντος και εις πρωτοβουλίας αφυπνιστικάς της οικολογικής συνειδήσεως των πολιτών. Σας ευχαριστούμεν όλως ιδιαιτέρως και δια την πολύτιμον ποιμαντορικήν ράβδον, την οποίαν μας εχαρίσατε, επί της οποίας στηριζόμενοι θα συνεχίσωμεν όση ημίν δύναμις να διαποιμαίνοωμεν τον λαόν του Θεού και να εκπληρώμεν την οικουμενικήν αποστολήν του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου.

Ευλογούντες πάντας μετά πολλής αγάπης σας αφήνομεν με την προτροπήν: Αγαπάτε τον Θεόν, πορεύεσθε εις πάσας τα οδούς Αυτού, φυλάσσετε τας εντολάς Του και μείνατε προσκεκολλημένοι πάντοτε εις Αυτόν, εις την Εκκλησίαν Του και εις τας αγίας μας Παραδόσεις. Αμήν.

  • Προβολές: 2733