Skip to main content

Ἐκκλησιαστικές ἑορτές και ἔθιμα του Φεβρουαρίου στην Αράχωβα Ναυπακτίας

του Γεωργίου Γαλανόπουλου, Δικηγόρου-Αναγνώστου

Παναγία ἈμπελακιώτισσαΜε λαμπρή θεία Λειτουργία, αγιασμό για το νέο μήνα Φεβρουάριο και τις ευχές του Αγίου Τρύφωνος για τους κήπους, τα σπαρτά, τα λάχανα και τους αμπελώνες, υποδέχθηκαν οι ενορίτες του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην Αράχωβα Ναυπακτίας, τον μήνα Φλεβάρη η Κουτσοφλέβαρο, όπως τον λένε για τις λειψές του ημέρες, τιμώντας τα προεόρτια της Υπαπαντής και την μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος του ιαματικού Αναργύρου και του οποίου φορητή εικόνα υπάρχει στον ιερό Ναό, άριστα φιλοτεχνημένη. Την ημέρα αυτή το έθιμο εδώ και αιώνες δεν επιτρέπει την χρήση κοπτικών εργαλείων (ψαλίδια, μαχαίρια, πριόνια κλπ) ούτε και βελονών για μπάλωμα η κέντημα και οι ντόπιοι κάτοικοι το τηρούν στο ακέραιο και το «ξετάζουν», μιας και η τήρηση των εθίμων είναι κανών ζωής και πολύχρονης διάρκειας.

Την κυριώνυμη ημέρα της μεγάλης Δεσποτοθεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τελέστηκε η Λιτή, ο Όρθρος μετά Ψαλτηρίων και Πολυελαίου και ακολούθησε πανηγυρική θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία και μεγάλη συμμετοχή των πιστών, περί τα 40 άτομα.

Η Αράχωβα στις εσχατιές της Μητροπόλεως, Επαρχίας και του Νομού μας, κατά την χειμερινή περίοδο του κρύου, του χιονιού και του παγετού, με υψόμετρο 1023 μ. κατοικείται από 82 μόνιμους κατοίκους και οι μισοί από αυτούς εκκλησιάζονται τακτικά και μάλιστα το χειμώνα οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών στην Εκκλησία. Ο φιλακόλουθος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ εκτελεί άριστα και ευσυνείδητα τα ιερατικά του καθήκοντα με την συμπαράσταση του δραστήριου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού του πολιούχου και προστάτου της Αράχωβας Αγίου Νικολάου, της νεωκόρου, των ιεροψαλτών και των ευλαβών ενοριτών και ενοριτισσών.

Η Αράχωβα με πλούσια εκκλησιαστική, ιστορική παράδοση είναι μια ζωντανή κυψέλη ευλαβών πιστών σε κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα και τον χειμώνα, όταν άλλα έρημα η ακατοίκητα ορεινά χωριά πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Σε κάθε θεία Λειτουργία οι Αραχωβίτες νέοι και ηλικιωμένοι, ντόπιοι και επισκέπτες, πηγαίνουν στην Εκκλησιά να ανάψουν το κεράκι τους ευλαβικά και να προσευχηθούν για όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ζώντες και κεκοιμημένους. Όταν ενώνεται και συναντιέται ο ουρανός με τη γη δια μέσου της κοινής προσευχής ενώνονται όλα τα μέλη της στρατευομένης επί γης και της θριαμβευούσης εν ουρανώ Εκκλησίας προς δόξαν και προσκύνησιν του εν Τριάδι Θεού ημών.

Ο λαός μας με την σοφία που τον διακρίνει αφιέρωσε στην εορτή της Υπαπαντής και μια γνωστή παροιμία «Υπαπαντή καλοβρεγμένη, κοφινούλα γεμισμένη», που προσδιορίζει τον καιρό, την ευφορία της κάρπιμης γης και την σοδειά πλουσιοπάροχα. Και εφέτος την ημέρα της Υπαπαντής αι νεφέλαι των ουρανών υετόν (βροχήν) έσταξαν επί της γης, λίαν ικανοποιητικήν και ευεργετικήν για τα σπαρτά και την αποφυγή της λειψυδρίας από την φιλανθρωπία του μόνου αγαθοδώρου Θεού ημών. Εν μέσω χειμώνος άλλη παροιμία λέγει: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίση καλοκαίρι θα μυρίση, μα αν τύχη και θυμώση μες τα χιόνια θα μας χώση».

Έτσι, μετά τον πλούσιο εορταστικά Ιανουάριο εισήλθαμε και στον Φεβρουάριο μήνα, ο οποίος με την σειρά του δεν υστερεί από εορτές, παρά τις λιγότερες μέρες του, αφού το τρέχον έτος δεν είναι δίσεκτο, που ο λαός μας θεωρεί όχι ιδιαίτερα καλό, από προλήψεις και δεισιδαιμονίες. (Η ορθή έκφραση εκκλησιαστικά είναι βίσεκτος μήνας). Μεγάλες οι εορτές των Αγίων ενδόξων Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους, Βλασίου και Πολυκάρπου, ο οποίος είναι και ο Άγιος προστάτης της Επαρχίας και Μητροπόλεως, τιμώμενος λαμπρώς στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, όπου θησαυρίζεται το θαυματόβρυτο λείψανο της αγίας χειρός του.

Τον μήνα Φεβρουάριο άνοιξε το Τριώδιο με τους υπέροχους εκκλησιαστικούς κατανυκτικούς ύμνους, τα υψηλά νοήματα και διδάγματα. Ο λαός μας, εκτός από μικρή μερίδα εξαιρέσεων, θεωρεί την περίοδο του Τριωδίου ως χρόνο και καιρό ξεφαντώματος και αλλάζει μάλιστα και προσωπείο. Όμως δεν είναι έτσι. Η φιλόστοργος μητέρα Εκκλησία προετοιμάζει τους πιστούς κατάλληλα για να υποδεχθούν μετά από τέσσερις Κυριακές (αρχές Μαρτίου, αφού ο Μάρτιος δεν λείπει από την Σαρακοστή, κατά την λαϊκή παροιμία), την Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή, εν μετανοία, ταπεινώσει και προσευχή στο ανοικτό στάδιο των αρετών που θα αναδείξη και θα βραβεύση τους αληθινούς αθλητές στην πάλη κατά των παθών και στον πόλεμο ενάντια στο κακό και την αμαρτία, ώστε να καταντήσουμε στην προσκύνηση των Αχράντων Παθών του Χριστού μας στη λαμπρή και ένδοξο τριήμερο Ανάστασή Του. Γένοιτο!

  • Προβολές: 3043