Skip to main content

Κύριο θέμα: Τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις - Ο άγιος Πολύκαρπος στην Ναύπακτο

«Και χθες πορευθήκαμε μέσα στην πόλη και θαύμασα, και επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ, την ευλάβεια των ανθρώπων, όπου κι αν βρισκόντουσαν και αυτοί που ήταν στον Ναό και αυτοί που ήταν στον πρόναο και στο προαύλιο, αλλά και οι άνθρωποι από τα μαγαζιά που σηκώθηκαν, γιατί ένοιωσαν ότι περνάει ο Άγιος και έχουμε ανάγκη τον Άγιο και πάλι στην ζωή μας…».

Τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις - Ο άγιος Πολύκαρπος στην ΝαύπακτοΜε αυτά τα λόγια αναφέρθηκε για την λιτανεία του λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου, κατά τον λόγο του προς τους πιστούς της Ναυπάκτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου και λάμπρυναν με την παρουσία τους τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο.

Ο άγιος Πολύκαρπος είναι ο προστάτης άγιος όλης της Ναυπακτίας, αφού το λείψανο της δεξιάς χειρός του θησαυρίζεται στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης - Άγιος Πολύκαρπος, στην ορεινή Ναυπακτία. Εκεί μεταφέρθηκε από την Σμύρνη λίγα χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης και αποτελεί έναν από τους δύο πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς του Μοναστηριού• ο άλλος είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας.

Από το Μοναστήρι μεταφέρεται το τίμιο λείψανο στην Ναύπακτο μία φορά κάθε χρόνο προς αγιασμό της. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις διαρκούν ένα τριήμερο, και τα τελευταία χρόνια έχει ορισθή από την Ιερά Μητρόπολή μας ως περίοδος εορτασμού το τριήμερο της Κυριακής των Μυροφόρων (Σάββατο έως Δευτέρα).

Το Σάββατο 2 Μαΐου το απόγευμα έγινε υποδοχή του Αγίου έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Τον τίμιο λείψανο μετέφερε ο ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. π. Πολύκαρπος, και το υποδέχθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Γόρτυνος κ. Ιερεμίας και ο οικείος Ιεράρχης κ. Ιερόθεος, μαζί με τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες και πλήθος κόσμου με επικεφαλής τις Αρχές της πόλεως.

Τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις - Ο άγιος Πολύκαρπος στην ΝαύπακτοΑκολούθησε μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιερεμίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερεμία ως ναυπάκτιο και ως καταξιωμένο εκκλησιαστικό άνδρα που διακονεί την Εκκλησία από δύο υψηλές θέσεις, του Μητροπολίτου και του Καθηγητού Πανεπιστημίου. Ο κ. Ιερεμίας μίλησε με ζέση και ζήλο για τον άγιο Πολύκαρπο, αναλύοντας τρία χωρία, ένα από την επιστολή του αγίου Ιγνατίου στον άγιο Πολύκαρπο, ένα από την επιστολή του αγίου Πολυκάρπου στους Φιλιππησίους και ένα από το μαρτυρολόγιο του αγίου Πολυκάρπου. Βεβαίως, έκανε αναφορά και στα ιερά βιώματα της παιδικής του ηλικίας στην Ναύπακτο, όταν υποδεχόταν το τίμιο λείψανο και το συνόδευε σε σπίτια ασθενών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερεμίας για τις αναμνήσεις του από την Ναύπακτο και την κάθοδο του λειψάνου στην πόλη:

«…Αν και τα πράγματα μας ηνάγκασαν να εγκαταλείψουμε την φιλτάτη πατρίδα, όμως καρδιακά, ψυχικά, είμαι Ναυπάκτιος και δεν περνά μέρα να μη θυμηθώ την Ναύπακτο. Επομένως, θεωρώ τον εαυτό μου πρόβατο της ποίμνης του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου. Υπ’ αυτήν την έννοια λέγω τον θεωρώ και δικό μου Ποιμενάρχη.

Τον άγιο Πολύκαρπο τον οποίον έχουμε ενώπιόν μας, αδελφοί μου Χριστιανοί, γιατί σαν τον Προφήτη Ελισσαίο, όταν κρατούσε την μηλωτή του διδασκάλου του προφήτου Ηλία ένιωθε ότι έχει τον ίδιο το διδάσκαλό του στην αγκαλιά του, έτσι κι εμείς, όταν περιπτυσσόμεθα και ασπαζόμεθα τα λείψανα των αγίων, νιώθουμε την παρουσία των ίδιων των αγίων. Ωραία λέγει κάπου ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Τα μοιράσαμε με το Θεό. Αυτός πήρε τας ψυχάς των αγίων κι εμείς κρατούμε τα λείψανά τους, τα σώματα των αγίων, που είναι θεοφόρα, όπως είπε στο πηκτό του θεολογικά προοίμιο ο Σεβασμιώτατος πατήρ κ. Ιερόθεος, που δεν είναι γυμνά σώματα, αλλά έχουν μείζονα δύναμη αυτής της ψυχής με την οποίαν εχωρίσθησαν, έχουν την χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Με την χείρα του αγίου Πολυκάρπου συνδέεται η παιδική μου ηλικία, γιατί δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν ήμουν παιδί, νεαρότατο παιδί, δώδεκα ετών, και υπηρετούσα τον Ιερόν αυτόν Ναόν, με εκείνον τον μακαριστό και αλησμόνητο και δυναμικό παπα-Χρήστο (Καραγιάννη), μου έδωκε, μου ενεπιστεύθη το λείψανο του αγίου Πολυκάρπου, να το πάω πέρα μακρυά σε μια άρρωστη γυναίκα, και θυμάμαι έτρεχα από την χαρά μου και με βρήκε στον δρόμο ο παπα-Δημήτρης –άλλος αυτός υπέροχος πατήρ, παπα-Δημήτρης ο Θεοδοσόπουλος– και μου είπε «σιγά-σιγά» και –δεν θα ξεχάσω την σκηνή– έκανε έτσι και προσκύνησε το λείψανο και λέω: προσκυνάει αυτό που κρατάω εγώ!

Αυτές είναι σκηνές που δεν μπορούν να εκφρασθούν, αλλά τυπώθηκαν βαθειά μες στην καρδιά μας και έδωκαν χαράγματα και στηρίγματα για την μελλοντική μας πνευματική πορεία…».

Τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις - Ο άγιος Πολύκαρπος στην ΝαύπακτοΣτο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού έγινε λιτάνευση της εικόνος του αγίου και του τιμίου λειψάνου του μέχρι το γραφικό λιμάνι της πόλεως. Μια κατανυκτική βραδινή λιτανεία, με την Παπαχαραλάμπειο Φιλαρμονική, τις αναστάσιμες ψαλμωδίες των Ιεροψαλτών και των Ιερέων, τα φαναράκια των παιδιών, τις ευλογίες των Αρχιερέων, τις προσευχές των πιστών...

Μετά την λιτανεία παρατέθη δείπνο για τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου από την αδελφότητα της Μονής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καθ' όλη την διάρκεια του εσπερινού δεν σταμάτησε ούτε λεπτό η προσκύνηση του τιμίου λειψάνου από τους πιστούς. Επίσης κατά την διάρκεια της τριημέρου παραμονής πολλοί πιστοί ήλθαν και προσκύνησαν το λείψανο του αγίου Πολυκάρπου.

Την Κυριακή τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συνέστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο ως έναν Ιεράρχη με έντονη ποιμαντική δραστηριότητα, με γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων και με προοπτική. Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε με ευφράδεια για την «μαρτυρία της καρδιάς στον σύγχρονο κόσμο», λαμβάνοντας αφορμή από τον άγιο Πολύκαρπο και τους αγίους της Κυριακής των Μυροφόρων και επήνεσε τον Μητροπολίτη μας με θερμά λόγια.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ευχαρίστησε τους δύο Ιεράρχες που συμμετείχαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους και τον λόγο τους τις εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ναού δεξιώθηκαν τους Αρχιερείς, τους κληρικούς και όλους τους προσκυνητές στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου.

Το απόγευμα της Κυριακής εψάλη η Ακολουθία του Εσπερινού και η ιερά Παράκληση και εκφωνήθηκε σύντομο θείο κήρυγμα από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής.

Αμέσως μετά ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού διοργάνωσε εκδήλωση κατά την οποία ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος με θέμα «πονώ, άρα υπάρχω». Στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ναού ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα, το οποίο διαπραγματεύθηκε όχι μόνον από πνευματικής πλευράς, αλλά και από ιατρικής. Μια γεύση των όσων ειπώθηκαν μπορεί να λάβη ο αναγνώστης διαβάζοντας το κύριο άρθρο του Σεβασμιωτάτου στο παρόν τεύχος, που είναι η περίληψη της ομιλίας.

Η ομιλία προξένησε μεγάλη εντύπωση και «αιφνιδίασε» θετικά τους ακροατές με το περιεχόμενο και τον τρόπο παρουσίασης, δεδομένου και του ενδιαφέροντος για το θέμα, αφού όπως παρατήρησε και ο Σεβασμιώτατος υπάρχει πολύς πόνος. Μετά το πέρας της ομιλίας και της συζητήσεως προσφέρθηκε ρόφημα, γλυκίσματα και διάφορα εδέσματα προς όλους τους παρόντες.

Την επομένη, Δευτέρα 4 Μαΐου, τελέσθηκε θεία Λειτουργία και την νύκτα μικρή αγρυπνία, κατά την οποία αναγνώσθηκε και το θαυμάσιο μαρτύριο του αγίου Πολυκάρπου, που διασώζεται στα αρχαία μαρτυρολόγια της Εκκλησίας μας. Την νυκτερινή θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος στο τέλος αναφέρθηκε στην σημασία των ιερών λειψάνων και ιδίως του λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου και στα θαύματά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των Χριστιανών και έδωσε τις πατρικές του ευχές.

Το εορταστικό τριήμερο έκλεισε με την νυκτερινή κατανυκτική λιτανεία από τον Ναό μέχρι το Επισκοπείο, που γίνεται δίχως επισημότητες και μουσικές, αλλά υπό το φως των κεριών των πιστών και με τους ήχους της ψαλμωδίας των Ιερέων που συνοδεύουν το τίμιο λείψανο το οποίο μεταφέρει στα χέρια του ο Μητροπολίτης. Η τελευταία αυτή αγρυπνία και η λιτανεία είναι το νέο στοιχείο που έχει καθιερωθή στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον άγιο Πολύκαρπο. Είναι κάτι που το περιμένουν οι Χριστιανοί και χαίρονται να συμμετέχουν. Ο Ιερός Ναός γεμίζει από πιστούς, αλλά και αρκετοί νέοι «περαστικοί» την ώρα εκείνη έρχονται και ανάβουν ένα κερί στην χάρη Του.

«Όρθιοι κάναν το σταυρό τους και είμαι βέβαιος ο καθένας είπε ένα "Κύριε ελέησον", γιατί αυτή είναι μια άλλη πορεία. Είναι πορεία ειρήνης, είναι πορεία ενότητος, είναι πορεία πραότητος, είναι πορεία αληθινής ταπείνωσης, είναι πορεία που ενώνει. Δεν διχάζει, δεν σπάει, δεν καταστρέφει, δεν σηκώνει γροθιές, αλλά απλώνει χέρια αγκαλιάς, όπως ο Χριστός πάνω στο Σταυρό». Νομίζουμε ότι αυτά τα λόγια του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου δείχνουν και τον σκοπό της Εκκλησίας και κατά συνέπειαν και τον σκοπό της ποιμαντικής δια των αγίων λειψάνων, δηλαδή την αγιαστική πορεία μέσα στον κόσμο.

Και του χρόνου, λοιπόν, και να έχουμε την ευχή του Αγίου.

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 3040