Skip to main content

«Εκκλησία και Πολιτισμός»

Πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με γενικό θέμα «Εκκλησία και Πολιτισμός», το οποίο διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως με συντονιστή τον Παντελή Καλαϊτζίδη.

Συμμετείχαν διακεκριμένοι εισηγητές από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων τέσσερεις Ιεράρχες, οι Σεβ. Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Αθανάσιος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νιγηρίας Αλέξανδρος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος, της Εκκλησίας της Σερβίας, και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δια του εκπροσώπου του, Θεοφ. Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος και ο καθηγητής κ. Αλεξ. Παπαδερός. Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος τίμησε με ειδική εκδήλωση τον Ομ. Καθηγητή κ. Ευ. Θεοδώρου, ο οποίος και ανέπτυξε ομιλία με θέμα την αξιολογική διάσταση του πολιτισμού.

Το Συνέδριο έκλεισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει το θέμα του συνεδρίου για την εποχή μας, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές, σε κάθε πεδίο του επιστητού και του κοινωνικού, κρίση ιδεών και πολιστικών αξιών. Μεταξύ των άλλων είπε:

«Πολλοί άνθρωποι της διανόησης, πολλοί άνθρωποι που έχουν αναζητήσεις, που έχουν περιεχόμενο, στον τόπο μας είτε στην ποίηση, είτε στην μουσική και μπορούν να εμπνεύσουν τον λαό, δεν ξέρω πως τα έχουμε καταφέρει εμείς της ποιμαίνουσας Εκκλησίας, να τους έχουμε απέναντι η να τους έχουμε βάλει στην άκρη, να μην τους υπολογίζουμε, όπως και εκείνοι εμάς.

Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες, έχει περάσει πολύς καιρός, έχουν χαθεί πολλά χρήσιμα πράγματα και γι' αυτό νομίζω ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να γίνει ένα εφαλτήριο, ένα άνοιγμα προς ένα χώρο που το χρειάζεται. Βέβαια είμαστε ακόμα άτολμοι προς αυτούς και γι' αυτό το συνέδριο είναι το έναυσμα για να σκεφθούμε».

Το θέμα της ομιλίας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου ήταν: «Τα άρρητα ρήματα και τα κτιστά ρήματα και νοήματα. Ήτοι, η φωνή του Θεού και οι θεολογικοί όροι η οι γλώσσες των ανθρώπων». Τμήματά της θα δημοσιεύσουμε σε μελλοντικά τεύχη της Ε.Π.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2496