Γράφτηκε στις .

Θεολογικό Συνέδριο των Μεταπτυχιακών Φοιτητών: Χαιρετισμός του κ. Νεκτάριου Ματζουρανάκη, Προέδρου ΣΜΕΚΘΕ

Χαιρετισμός του κ. Νεκτάριου Ματζουρανάκη, Προέδρου ΣΜΕΚΘΕ

… Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και του Σ.ΜΕ.Κ.ΘΕ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας ανταποδώσω την τιμή που μας κάνετε συμμετέχοντας στην εναρκτήρια πανηγυρική τελετή και στις εργασίες του Συνεδρίου μας.

κ. Νεκτάριος Ματζουρανάκης, Προέδρος ΣΜΕΚΘΕΚατ’ αρχάς θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στο Σεπτό Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ Ιερόθεο, για την πατρική του αγάπη με την οποία αγκάλιασε την ιδέα της διοργάνωσης του συνεδρίου μας, και για την ηθική και υλική συμπαράστασή του.

Ευχαριστούμε θερμά τον χορό των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως, με χοράρχη τον κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ, με τους θαυμάσιους Εκκλησιαστικούς ύμνους.

Θερμές επίσης απευθύνονται οι ευχαριστίες μας στους φανερούς και αφανείς εργάτες που μόχθησαν για τη λαμπρή διοργάνωση του Συνεδρίου μας και θα ήθελα ονομαστικά να αναφέρω από την οργανωτική επιτροπή τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Γεωργάτο, τον Γενικό Αρχιερατικό επίτροπο, Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λαουρδέκη, και τον καθηγητή κ. Χρήστο Σιάσο, που αφιέρωσε αφειδώς χρόνο και κόπο φροντίζοντας μέχρι και για την τελευταία λεπτομέρεια της διοργάνωσης, καθώς και όλα τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής, τα ονόματα των οποίων αντί ευχαριστηρίου αναγράφονται στο πρόγραμμα εργασιών του συνεδρίου μας.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τα μέλη της Γραμματείας που άοκνα δούλεψαν για τον ίδιο σκοπό. Καθώς και το προσωπικό των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, και ειδικότερα τον Πρωτοπεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη και τον κ. Γεώργιο Λαουρδέκη.

Ξεχωριστές ευχαριστίες ανήκουν και στα μέλη ΔΕΠ των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στο συνέδριό μας: τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο, Καθηγητή και πρόεδρο του Τμηματος Κοινωνικής Θεολογίας, την Καθηγήτρια κ. Ελένη Παπακώστα-Χριστινάκη, και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Παναγιώτη Κοντό, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και Προϊστάμενο της Γραμματείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τους Καθηγητές της Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Παναγιώτη Χριστινάκη, Απόστολο Νικολαΐδη, Νικόλαο Νικολαΐδη, Εμμανουήλ Περσελή, Αθανάσιο Βουρλή, Ειρήνη Χριστινάκη, Διοτίμα Λιαντίνη, τους επίκουρους Καθηγητές π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Βασίλειο Γαϊτάνη, Αθανάσιο Γλάρο, Ελένη Γιαννακοπούλου, και τον κ. Κωνσταντίνο Κωτσιόπουλο , Λέκτορα της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους συναδέλφους Μεταπτυχιακούς μας φοιτητές που παίρνουν μέρος στο συνέδριο είτε ως εισηγητές, είτε ως σύνεδροι.

Ευχαριστούμε όλους εσάς κυρίες και κύριοι που μετέχετε στις εργασίες του συνεδρίου μας.

Άφησα στο τέλος των ευχαριστιών μας, για να είναι αυτές ιδιαίτερα έντονες, τους χορηγούς του συνεδρίου μας: Την Περιφέρεια και το Περιφερειακό ταμείο της Δυτικής Ελλάδος, την Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμο Ναυπάκτου, την Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, τον Πρύτανη, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την χριστιανική Αδελφότητα Λυδία, , την Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου , τον κ. Φώτιο Κουλαρμάνη, επίτιμο Διευθυντή οικονομικής επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών. Και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς: «ΑΧΕΛΩΟΣ TV», «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΛΥΧΝΟΣ», «ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΨΙΛΟΝ (4.Ε)», ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ «ΑΝΤ1 RADIO» και «LEPANTO R.TV» .

Την εκκλησιαστική εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Την εβδομαδιαία εφημερίδα «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ».

Το Συνέδριό μας με θέμα «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», σκοπό έχει την ανάδειξη της συμβολής της Εκκλησίας στην θεμελίωση και στο γίγνεσθαι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Εκκλησία προσλαμβάνει τα διάφορα πολιτισμικά στοιχεία και τα διαμορφώνει μέσα στο πλαίσιο της παράδοσής της προσδίνοντάς τους μία νέα, πνευματική διάσταση εμπλουτίζοντάς τα με την Θεία Χάρη και μετατρέποντάς τα σε μέσα αγιασμού, στην εσχατολογική προοπτική της Βασιλείας του Θεού. Αρκεί εν προκειμένω να θυμηθούμε και τη συζήτηση που προηγήθηκε και τελικά δεν επεκράτησε και δεν περιελήφθη γραπτή αναφορά στις Χριστιανικές ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπως είχε διαμορφωθή στο πρόσφατο παρελθόν, πριν απορριφθή.

Θα ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των εκλεκτών ειδικών επιστημόνων-εισηγητών, μελών ΔΕΠ και Μεταπτυχιακών φοιτητών και θα περιμένουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη συμμετοχή σας στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν σε κάθε συνεδρίαση.

Καθώς το Συνέδριό μας είναι το δεύτερο που οργανώνουμε, και ασφαλώς δεν θα είναι απαλλαγμένο από τυχόν παραλείψεις, λάθη, αβλεψίες ή άλλες ατέλειες, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την κατανόησή σας.

Σας ευχαριστούμε θερμά.