Skip to main content

Εἰδήσεις Ἰουλίου 2009

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, δεκάδες Ιεράρχες, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές και εκατοντάδες προσκυνητές που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη από κάθε γωνιά του πλανήτη ευχήθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα ονομαστήριά του. «Η αγάπη σας δίνει δύναμη στην αποστολή μας να λιτανεύουμε το σταυρό του μαρτυρίου και να προστατεύουμε την Ορθόδοξον τιμή» τόνισε συγκινημένος στην ομιλία του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Προτροπή προς τους Ιερείς να αξιοποιήσουν τους σύχρονους τρόπους επικοινωνίας χωρίς να χαθή η απαραίτητη κοινωνία των προσώπων μεταξύ τους απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με μήνυμά του προς τους συνέδρους της Ημερίδος με θέμα: «Η αποστολή του Ιερέως στον σύγχρονο κόσμο». Τους ζήτησε επίσης να προβάλλουν ως τρόπο κοινωνικής ζωής τη συνείδηση της κοινοκτημοσύνης και ως ακρότατο ιδανικό κατόρθωμα τη μοναχική ακτημοσύνη. Παράλληλα, ο σεβασμός της φύσεως, και της κτίσεως γενικότερα, ως δημιουργίας του Θεού είναι ένα άλλο σημείο προσεγγίσεως της Εκκλησίας προς τους ανθρώπους, σύμφωνα με το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Τους διατελέσαντες Διευθυντές του τίμησε με εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου «Γιάννης Βλαχογιάννης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και σε αυτή παρευρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, εκπρόσωποι του Νομάρχη Αιτ/νίας και του Δημάρχου Ναυπάκτου, Διευθυντές και Δάσκαλοι –συνταξιούχοι και εν ενεργεία– και αρκετοί συμπολίτες μας. Η εκδήλωση περιελάμβανε εισηγήσεις του κ. Κων/νου Στυλιαρά, συνταξιούχου εκπαιδευτικού με θέμα: «Μαθητής και Δάσκαλος στη σύγχρονη Κοινωνία» του Διευθυντού του Σχολείου κ. Θωμά Παναγιωτόπουλου με θέμα: «Οι διατελέσαντες Διευθυντές και το έργο τους» και του συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ. Γεωργίου Κατσάνου. Στους τιμώμενους απονεμήθηκε συμβολικά για την προσφορά τους αντίγραφο βυζαντινής εικόνας, ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα Διευθυντών του Σχολείου από της Ιδρύσεώς του.

Υπέρ της διδασκαλίας των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικού μαθήματος για όλους, που θα έχη κύριο περιεχόμενο τα χαρακτηριστικά της χριστιανικής πίστης, όχι ως θρησκείας, αλλά ως συστατικού στοιχείου της Ορθόδοξης κληρονομιάς και παράδοσης της χώρας μας τάσσονται πανεπιστημιακοί με υπόμνημα το οποίο κατέθεσαν στον Υπ. Παιδείας. Το μάθημα σύμφωνα με το υπόμνημά τους θα πρέπει να έχη διευρυμένο χαρακτήρα, όπως άλλωστε έχει και σήμερα, και να παρέχη αντικειμενικές πληροφορίες και επαρκείς γνώσεις για την φυσιογνωμία των άλλων χριστιανικών ομολογιών (Ρωμαιοκαθολισμού, Προτεσταντισμού), και των θρησκευτικών παραδόσεων, με τον αναγκαίο σεβασμό προς αυτές, αλλά και επισημαίνοντας τις διαφορές τους από την ορθόδοξη χριστιανική κληρονομιά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2774