Skip to main content

Γεγονὸς καὶ σχόλιο: «Η γρίπη του καπιταλισμού»

Η νέα γρίπη, που έγινε πια πανδημία και επεκτείνεται σε όλες τις χώρες του πλανήτη, έχει προκαλέσει πανικό και έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στους ανθρώπους. Οι ασθένειες έχουν πολλές αιτίες και, βεβαίως, όλες έχουν σχέση με την θνητότητα και την παθητότητα του ανθρώπου.

Μεταξύ των πολλών που έχουν γραφή για την νέα γρίπη η γρίπη των χοίρων, και μεταξύ των χαρακτηρισμών που έχουν δοθή γι’ αυτήν, τελευταία διάβασα και τον χαρακτηρισμό «η γρίπη του καπιταλισμού». Η φράση αυτή είναι επικεφαλίδα σε ένα άρθρο του Βουλευτού και συγγραφέως Περικλή Κοροβέση (Ελευθεροτυπία 31-7-2009).

Ο αρθρογράφος στηρίζεται σε δύο σημεία για να χαρακτηρίση την νέα γρίπη ως «γρίπη του καπιταλισμού».

Το πρώτο είναι ότι η γρίπη αυτή προήλθε από τον βιασμό της φύσης και την μόλυνση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, που θέλει να παράγη όσο μπορεί πιο πολλά, για να καταναλώνη περισσότερα. Γράφει:

«Στην Ελλάδα η γρίπη έγινε ένα τρομολαγνικό μπέστ σέλερ, το οποίο στην ουσία δεν δίνει καμία πληροφορία στους πολίτες. Και αυτό που δεν θα πει ποτέ η τηλεόραση είναι για το πως δημιουργήθηκε αυτή η γρίπη. Και όλα αρχίζουν από τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος στις Η.Π.Α., την Smithfield foods INC. Η εταιρεία αυτή είχε ήδη καταγγελθεί από την MKO Human Right Watch για επιμόλυνση των υδάτων και του αέρα, για απαράδεκτες συνθήκες στην παραγωγή βιομηχανικού κρέατος και στην εκτροφή των χοίρων. Και κανένα σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η εταιρεία, για να αποφύγει τις νομικές συνέπειες αυτών των κατηγοριών, μετέφερε ένα μεγάλο μέρος των εκτροφείων της στο Μεξικό, τη Πολωνία και τη Ρουμανία, όπου οι νόμοι και οι συνειδήσεις των πολιτικών είναι ελαστικές και η διαφθορά θεωρείται έξυπνη κίνηση. Στο Μεξικό η εταιρεία εγκαθίσταται κοντά στο Λα Γλόρια, όπου οι χοίροι στιβάζονται κατά δεκάδες χιλιάδες, μέσα στην δυσωδία και την αφόρητη ζέστη, δημιουργώντας μεγάλες ποσότητες παθογόνων ιών. Το 60% των κατοίκων του χωριού μολύνθηκε και η κυβέρνηση του Μεξικού κράτησε την επιδημία μυστική και δεν ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Το δεύτερο σημείο που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «η γρίπη του καπιταλισμού» συνδέεται με τις φαρμακοβιομηχανίες. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίση την αξία των επιστημόνων και των φαρμακοβιομηχανιών για την ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους, αλλ’ όμως δεν μπορεί να αγνοήση και τα διάφορα παιχνίδια που παίζονται στο θέμα αυτό. Γράφει ο αρθρογράφος:

«Οι γιγαντιαίες φαρμακοβιομηχανίες υπογράφουν συμβόλαια-μαμούθ για φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα και φυσικά δεν έχουν παραδοθεί• αυτό αναμένεται για Οκτώβριο, Νοέμβριο. Η μπίζνα προς το παρόν υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη η γρίπη έχει φθάσει σε 160 χώρες και είναι θέμα χρόνου να φθάσει ο ιός και στις υπόλοιπες. Και εκεί που πραγματικά θα γίνει πανωλεθρία θα είναι στις φτωχές χώρες και σε εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η γρίπη πέρα από θανάτους έχει και κόστος. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το οικονομικό κόστος της πανδημίας μπορεί να κυμανθεί από 0,75% ως 4,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και αυτό σημαίνει πως μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας για ένα ως δύο χρόνια».

Ο άρρωστος ψυχικά και υπαρξιακά άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη αρρώστια για τις κοινωνίες, γιατί αυτός αρρωσταίνει το σύστημα, την κοινωνία και την φύση.

Ν.Ι.

ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 3165