Skip to main content

Εἰδήσεις Αὐγούστου 2009

Η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά με την νέα σύνθεσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 153ης Περιόδου (2009 –2010).

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, δηλαδή η Σύνοδος όλων των εν ενεργεία Μητροπολιτών που διαποιμαίνουν Μητροπόλεις, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) είναι το διαρκές διοικητικό όργανο της Εκκλησίας που ενεργεί με την εξουσιοδότηση της Συνόδου της Ιεραρχίας και ασκεί κάθε εκκλησιαστική και διοικητική εξουσία κατά τους ιερούς Κανόνες, τις ιερές Παραδόσεις και τους νόμους.

Η Δ.Ι.Σ. συγκροτείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ως Πρόεδρο και δώδεκα Μητροπολίτες ως μέλη. Οι έξι λαμβάνονται από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και έξι από τις Νέες Χώρες, εκ περιτροπής και με σειρά πρεσβείων αρχιερωσύνης. Η Συνοδική περίοδος είναι ενιαύσια, αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Αυγούστου του επομένου έτους.

Η νέα Δ.Ι.Σ. αποτελείται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ως Πρόεδρο, και τους Σεβ. Μητροπολίτες: Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Νικαίας κ. Αλέξιο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, Γυθείου και Οιτύλου κ. Χρυσόστομο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ορίσθηκε ως Συνοδικός Σύνδεσμος της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως καθώς επίσης και Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Περιοδείες

Ενώ το καλοκαίρι συνηθίζεται ως περίοδος διακοπών, για τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο είναι περίοδος περιοδειών, δεδομένου ότι ο πληθυσμός στην μεν Ναύπακτο διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται στα δε ορεινά χωριά πολλαπλασιάζεται και κάθε χωριό έχει το πανηγύρι η τα πανηγύρια του, ενώ λειτουργούν και οι Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας.

Τα ορεινά χωριά που επισκέφθηκε εφέτος ο Σεβασμιώτατος μέσα στον Αύγουστο είναι τα εξής: Σίμου, Άγιος Δημήτριος, Νεοχώρι, Αράχοβα, Κλεπά, Περδικόβρυση, Αμπελακιώτισσα, Άνω Χώρα, Κρυονέρια, Ελατού, Τερψιθέα, Λεπτοκαρύτικα, Άγιο Βλάσιο, Κάτω Άγιο Βλάσιο, Καραμανέϊκα, Πλάτανο. Στα χωριά αυτά λειτούργησε, τέλεσε κάποια ιερά Ακολουθία η συζήτησε στην πλατεία η το καφενείο του χωριού με τους κατοίκους του. Σε κάθε περίπτωση προσέφερε τον πατρικό του λόγο και άκουγε τους Χριστιανούς σε ο,τι προβληματισμούς η αναζητήσεις εξέφραζαν.

Α.Κ.

Στην Ενορία της Αράχωβας Ναυπακτίας

Στην Ενορία της Αράχωβας ΝαυπακτίαςΌπως είναι γνωστόν σε όλους, ο Αύγουστος είναι ο Θεομητορικός μήνας που περιλαμβάνει και το «Πάσχα του καλοκαιριού», με την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως και σεβασμίας εις ουρανούς Μεταστάσεως της Παναγίας μας.

Στην ενορία της Αράχωβας Ναυπακτίας ο λίαν φιλακόλουθος π. Γαβριήλ πλαισιούμενος από ιεροψάλτες, την νεωκόρο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους πολυπληθείς ευλαβείς πιστούς δεν αρκέστηκε μόνο στις καθημερινές απογευματινές Παρακλήσεις. Το πρόγραμμα εφέτος είχε αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Νήφωνος, Ευχέλαιο με την τελευταία Παράκληση, θείες Λειτουργίες σε όλα τα Παρεκκλήσια, Εξωκκλήσια και στον κοιμητηριακό Ναό των Ταξιαρχών, Σάββατα και μνήμες Αγίων, καθώς και στις πανηγύρεις των Εξωκκλησίων με Αρτοκλασία και πάνδημη ιερά λιτανεία, Μνημόσυνο των κτιτόρων και ανακαινιστών των ιερών Ναών μας στον Άγιο Νικόλαο την Κυριακή 16 Αυγούστου, μία εβδομάδα μετά την λαμπρή Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προς αγιασμόν και καταρτισμόν των πιστών.

Η πανήγυρις της Κοιμήσεως περιελάμβανε Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό με Αρτοκλασία, με Ανοιξαντάρια και Ψαλτήρι, λιτάνευση της ανθοστολισμένης Εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντός του ναού με Λιτή και την επομένη Όρθρο και Αναγνώσματα Ψαλμών, Πολυελέους, αρτοκλασία και λαμπρή θεία Λειτουργία με το κήρυγμα του Μητροπολίτου μας και βέβαια πλήθος πιστών με ευλάβεια και κατάνυξη.

Έτσι η ορεινή Ναυπακτία έχει εκκλησιαστικά την εύφημη μνεία και αποτελεί ζωτικό πόλο έλξης και σημείο αναφοράς των πιστών, ιδιαίτερα δε της πολύ καλής νεολαίας της, που αποτελεί το λαμπρό μέλλον του τόπου μας.

Γ.Γ.

Ναυπάκτιοι Συγγραφείς για το 2009

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο η 6η Γιορτή βιβλίου – Νέες Ναυπακτιακές εκδόσεις, στην οποία παρουσιάστηκαν τα συγγραφικά έργα Ναυπακτίων η βιβλία που έχουν ως θέμα τους την Ναυπακτία. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Αθ. Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ναυπάκτου Ν. Κούμπιος και ο Διευθυντής της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Γιάννης Χαλάτσης.

Οι νέες εδόσεις που παρουσιάστηκαν ήταν: –«Η Ιατρική εν Πνεύματι Επιστήμη», Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου. –«Ποιήματα, 6ος τόμος», Θ. Παπαθανασόπουλου. –«Διαδρομές στα Κράβαρα», Κ. Δ. Παπαδημητρίου. –«Ναυπακτία και Αεροπορία», Ηλ. Δημητρόπουλου. –«Αναλυτικά Επόμενα», Δ. Κατσαγάνη. –«Κατάθεση ψυχής», Χαρ. Καλαβρουζιώτη. –«Αλλοτινές μου εποχές...», Γιάν. Κολοτούρου. –«2/39 Σύνταγμα Ευζώνων», Ν. Κολόμβα. –«Αφετηρίες μνήμης», Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, μεταξύ των 37 Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων περιλαμβάνονται και τρεις από την Ναυπακτία: ο Γιαν. Μήλιος, η Άσπα Ξύδη και ο Θ. Παπαθανασόπουλος. –«Το Αγιολούλουδο» και «Σελίδες Ημερολογίου», Ασ. Πατούχα–Καρκάνη. –«Στα χνάρια της μνήμης», Β. Χαραλαμποπούλου. –«Κράβαρα και Ευηνολίμνη», Ντ. Μακρυγιάννη. –«Του Δήμου Αποδοτίας τα χωριά», Χαρ. Χαραλαμπόπουλου. –Έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ. –«Η Ελλάδα του 1841 και η Αναστασία του Λεπάντο/Χανς Κρίστιαν Άντερσεν», Γρ. Βαρελά. –«Η πορεία μου στη Δαμασκό», Πρωτοπρ. π. Κων. Τσίγκα. –«Ήταν σωστός δρόμος;», Γερ. Λουκέρη. –«Ο κόσμος της ακτοπλοΐας στον Κορινθιακό κόλπο» και «Διαδρομές του παρελθόντος στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα» Γιαν. Χαλάτση. –«Ναυπακτικά ΙΔ, Η Ναύπακτος και η περιοχή της 1821-1941, Πρακτικά Γ επιστημονικού Συνεδρίου», Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών. –«Η δάφνη», Πνευματικού Ομίλου Δαφνιωτών. –«Δημιουργώντας με πέτρα στον τόπο της ελιάς», Δ. Ζέλιου. –«Τα ποιήματά μου του έτους 2008», Ευθ. Στυλιαρά. –«Τα γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας», έκδοση της Νομ/κης Αυτ/σης Αιτ/νίας. –«Η συμβολή του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών της σύγχρονης Ελλάδος 1883-2008», Χρ. Αναγνωστού.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Ευθύμιο Στυλιαρά από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου για την προσφορά του στα γράμματα.

Γ.Λ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2791