Γράφτηκε στις .

Κύριο θέμα: Η ασθένεια και η νέα γρίπη - Α Κληρικολαϊκό Συνέδριο

Κάθε χρόνο, κατά μήνα Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται στην Ναύπακτο το ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μέχρι σήμερα και επί αρχιερατείας του νυν Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου έχουν πραγματοποιηθή δεκατέσσερα Ιερατικά Συνέδρια, με ποικίλα κάθε φορά θέματα, κυρίως θεολογικά, ποιμαντικά και κοινωνικά, που ενδιαφέρουν τους Ιερείς.

Η ασθένεια και η νέα γρίπη - Α Κληρικολαϊκό ΣυνέδριοΦέτος για πρώτη φορά στο Συνέδριο ήταν κεκλημένοι και λαϊκοί, και συγκεκριμένα οι θεολόγοι, οι ιατροί, οι νοσηλευτές και τα μέλη των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου, δίνοντας τον χαρακτήρα της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως. Με αυτή την μορφή ο θεσμός του Κληρικολαϊκού Συνεδρίου θα συνεχισθή, με διάφορα θέματα μελέτης κάθε χρόνο, και θα καλούνται λαϊκοί με ανάλογα ενδιαφέροντα και επαγγέλματα κάθε φορά.

Το γενικό θέμα του φετινού Κληρικολαϊκού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ε.ε., ήταν «Η Ποιμαντική των Ασθενών».

Το Συνέδριο άρχισε με αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου και μνημόσυνο για τους αποδημήσαντες το προηγούμενο έτος Ιερείς. Φέτος μνημονεύθηκαν ο Ιερομόναχος Ραφαήλ Μακρυγιάννης και ο Ιερέας Νικόλαος Έξαρχος.

Μετά το πρωϊνό και την αναμνηστική φωτογραφία ακολούθησε η πρωϊνή Συνεδρίαση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο με θέμα «Η ασθένεια από θεολογικής πλευράς». Βασικά σημεία της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου ήταν η θεολογική θεώρηση της αιτίας και της ρίζας της ασθενείας, η θεολογική θεώρηση των «δερματίνων χιτώνων», η διάκριση μεταξύ θεραπείας (περιποίησης, φροντίδας, την οποία προσφέρει η ιατρική) και ίασης (αποκατάστασης της υγείας, την οποία προσφέρει μόνον Χριστός), η διάκριση των διαφόρων ειδών ασθενείας και η αλληλεπίδρασή τους, η υγεία και η ασθένεια σε σωματικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο, οι άγιοι και η ασθένεια και η υπογράμμιση του τρόπου αντιμετωπίσεως της ασθενείας.

Η δεύτερη εισήγηση ήταν της κ. Διονυσίας Μαριάτου, Ιατρού και Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, με θέμα «Η ασθένεια από ιατρικής πλευράς. Η "νέα γρίπη"». Η κ. Μαριάτου εμπλούτισε τις γνώσεις μας, παρουσιάζοντας πολλά στοιχεία από επιστημονικής ιατρικής πλευράς σχετικά με την ασθένεια, την οποία διέκρινε από την νόσο. Μίλησε για τις πολλές πλευρές μελέτης της ασθενείας, για τα είδη της ανάλογα με διάφορα κριτήρια, για την εξέλιξη των διαφόρων μορφών νοσημάτων (λοιμώδη, καρδιαγγειακά-εγκεφαλικά και ψυχοσωματικά-συναισθηματοκοινωνικά) στα τελευταία χρόνια. Σχετικά με την νέα γρίπη μίλησε για υπερβολές, επέμεινε στους παραδοσιακούς κανόνες υγιεινής και στην αποφυγή του πανικού. Περίληψη της εισηγήσεως αυτής δημοσιεύουμε στο παρόν τεύχος.

Η τρίτη εισήγηση (το απόγευμα) έγινε από τον Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα «Η ποιμαντική των ασθενών και ετοιμοθανάτων», ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο τι μπορεί να προσφέρη ο Ιερέας με τους συνεργάτες του στον ασθενή, τι να αποφεύγη και πως να συνεργάζεται με τους ιατρούς για το καλό των ασθενών.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο και έγινε εκτενής συζήτηση για την διασαφήνιση πολλών πτυχών του που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους Ιερείς στο ποιμαντικό τους έργο.

Στους Συνέδρους προσφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και τους Συνδέσμους Αγάπης πρωϊνό ρόφημα και γεύμα.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ