Γερασίμου Στυλιανού: Διαστάσεις και υποδιαιρέσεις της Πεντηκοστιανής Κίνησης

του Γερασίμου Στυλιανού, Θεολόγου

Απ’ την Πεντηκοστιανή κίνηση απορρέει πλήθος πεντηκοστιανών ομάδων. Όσο διασπώνται, τόσο δημουργούνται νέες ομάδες. Οι πιο γνωστές ανθούν στις Η.Π.Α. και εκπροσωπούνται με διάφορα ονόματα στην Ελλάδα.

Απ’ την “Εκκλησία του Θεού”, που ιδρύθηκε απ’ τον Α.Τ. Τόμιλσον, εξελίχθηκε μια ανεξάρτητη Πεντηκοστιανή ομάδα, που ονομάστηκε “Αρχέγονη Εκκλησία του Θεού”, ενώ από το 1909 είχε αποσπασθεί μια άλλη ομάδα που ονομάστηκε “Εκκλησία του Θεού της Cleveland Tennesse”. Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δύο γυιοί του Τόμλισον ίδρυσαν δύο διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη ονομάζεται “Εκκλησία του Θεού” και η δεύτερη “Παγκόσμια Κεντρικά Γραφεία Εκκλησίας του Θεού”.

Ο Θωμάς Γκάρ, που προερχόταν από Προοτεσταντική ομάδα, ιδρύει στην Βόρεια Καρολίνα την ομάδα “Garr Avditorum”. Άλλοι Πεντηκοστιανοί το 1924 ίδρυσαν ομάδα στην Καλιφόρνια, με το όνομα “Σκηνή πίστεως”. Στις Η.Π.Α. άλλες ομάδες είναι η “Συνάθροιση της Εκκλησίας του Θεού του Όρους”, η “Εκκλησία του Ιησού”, η “Βιβλική Εκκλησία του Θεού”, η “Προοδευτική κίνηση του Σχολείου της Βίβλου”.

Αξιοσημείωτη είναι η ομάδα “Γενικό Συμβούλιο των θείων Συγκεντρώσεων”, όπου διατηρεί όλα τα στοιχεία της Πεντηκοστιανής διδασκαλίας και το μόνο που προσθέτουν στην διδασκαλία τους είναι ότι η φύση της αγιότητος δεν είναι στατική, αλλά προοδευτική.

Συνοθύλευμα των Πεντηκοστιανών ομάδων είναι η “Πεντηκοστιανή Εκκλησία Αγιότητος”, που ιδρύθηκε το 1911 και συγκεντρώνει κι αυτή όλα τα στοιχεία της Πεντηκοστιανής διδασκαλίας. Η “Κογκρεγκεσιοναλική Εκκλησία Αγιότητος” είναι μια πεντηκοστιανή ομάδα που εφαρμόζει τη νίψη των ποδιών και τον περιορισμό στις διαλεκτικές σχέσεις. Η “Ιεραποστολή Αποστολικής Πίστεως” έχει ιεραποστολικό οργανωτικό πλαίσιο και ιδρύθηκε από την Μίννη Χάνσον και την Μ. Γουάϊτ. Οι “Διεθνείς Πεντηκοστιανές Συναθροίσεις” είναι η ομάδα που χρησιμοποιεί το λάδι, την επίθεση των χειρών και το βάπτισμα στο νερό.

Γεγονός είναι ότι η Πεντηκοστιανή αίρεση εμφανίζεται στην Ελλάδα το 1927. Ο Μ. Κούνας ιδρύει την “Εκκλησία του Θεού της Πεντηκοστής”, ενώ το 1938 ο Χ. Μάμαλης ίδρυσε στην Ελλάδα την “Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής”, στην οποία πρωτοστάτησε ο Λ. Φέγγος. Είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και υπάγεται το 70% των Πεντηκοστιανών της Ελλάδος. Στην χώρα μας εδρεύουν 100 Εκκλησίες με ποιμένες, ενώ τα θυσιαστήρια, μικρές ομάδες ανθρώπων, πλησιάζουν τα 200. Κύριο αντικείμενό τους είναι η μελέτη της Αγίας Γραφής, ενώ για να κοινωνήσουν τους επισκέπτονται ποιμένες “επίσκοποι”, δίνοντάς τους άρτο και οίνο, προσπαθώντας να συμβολίσουν το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Για άλλες κινήσεις Πεντηκοστιανές, καθώς και για την διδασκαλία τους, θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο της Εκκλησιαστικής Παρέμβασης.

  • Προβολές: 1226

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance