Βιβλιοαυτοκίνητο Παπαχαραλαμπείου

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι παιδαγωγοί είναι η αποξένωση των μαθητών από τα αξιόλογα βιβλία και συγχρόνως η προσκόλλησή τους στις κάθε είδους εικόνες. Πρέπει δε να σταθούμε μάλλον κριτικά απέναντι στην εισαγόμενη κινέζικη παροιμία την οποία επαναλαμβάνουν ειδικοί και παραειδικοί: “Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις”. Θα μπορούσαμε μάλιστα, ανάλογα με τις προϋποθέσεις, να υποστηρίξουμε το αντίθετο, δηλαδή ότι χίλιες εικόνες δεν αξίζουν όσο μία λέξη· διότι εκατομμύρια εικόνες βλέπουν όλα τα ζωντανά, αλλά η λέξη ανήκει μόνον στον άνθρωπο.

Δεν θέλουμε να σταθούμε στην επισήμανση αυτή, αλλά απλώς να παρουσιάσουμε το έργο της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης, η οποία είναι το καμάρι της Ναυπάκτου, και συγκεκριμένα της Κινητής Βιβλιοθήκης της. Το έργο αυτό είναι να διατηρή ζωντανή την αγάπη για το βιβλίο, το βασικό αυτό μαθησιακό εργαλείο, το οποίο είναι πηγή και φορέας γνώσεως και πολιτισμού.

Η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου είναι μία από τις σαράντα (40) Δημόσιες Βιβλιοθήκες, οι οποίες ανήκουν, χρηματοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το κτίριο της Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου κτίσθηκε το 1954 με την οικονομική αρωγή του μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας Δημητρίου Παπαχαραλάμπους, σε οικόπεδο που είχε διαθέσει ο επίσης ευεργέτης Ανδρέας Κοζώνης. Άρχισε να λειτουργή ως Βιβλιοθήκη το 1960 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει ανεκτίμητη πνευματική βοήθιεα σε χιλιάδες χρήστες της, ιδιαίτερα στους φοιτητές, στους σπουδαστές και στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής μας. Το 1980 ονομάσθηκε Κεντρική Βιβλιοθήκη επειδή είναι η σημαντικότερη βιβλιοθήκη στην Δυτική Ελλάδα. Το 1981 εντάχθηκε στην δύναμή της μία κινητή μονάδα, δηλ. ένα βιβλιοαυτοκίνητο, το οποίο κινείται με βάση ένα προγραμματισμό και δανείζει βιβλία στα χωριά του νομού Αιτωλοκαρνανίας, της Επαρχίας Δωρίδας του νομού Φωκίδας και της νήσου Λευκάδας. Το 2000 άλλο ένα σύγχρονο λεωφορείο βιβλιοαυτοκίνητο εντάχθηκε στην δύναμή της και κινείτα στα Γυμνάσια και Λύκεια της παραπάνω περιφέρειεας.

Κινητές Βιβλιοθήκες (βιβλιοαυτοκίνητα) είναι ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, τα οποία στο εσωτερικό τους έχουν στερεωμένα ράφια για να μεταφέρουν και δανείζουν βιβλία, περιοδικά και άά-άάα. Το υλικό αυτό δανείζεται σε φορείς της τοπικής κοινωνίας, στα “δανειστικά κέντρα”, όπως ονομάζονται. Τα δανειστικά αυτά κέντρα είναι Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, κοινοτικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες πολιτιστικών συλλόγων, παιδικών κατασκηνώσεων, στρατοπέδων, φυλακών, ΚΑΠΗ και όπου αλλού μπορούν να δημιουργηθούν κομβικοί “σταθμοί βιβλίων”. Με τον τρόπο αυτό οι Κινητές Βιβλιοθήκες δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους της περιφερείας να διαβάσουν, να ενημερωθούν και να ψυχαγωγηθούν.

Η ανταπόκριση του κόσμου της υπαίθρου στον θεσμό των Κινητών Βιβλιοθηκών είναι θετική. Στην αρχή οι κάτοικοι το υποδέχονται με επιφύλαξη, έπειτα το προσμένουν με λαχτάρα. Την μεγαλύτερη ανταπόκριση συναντάμε από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στα σχολεία όπου δεν υπάρχουν αξιόλογες Σχολικές Βιβλιοθήκες, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων περιμένουν με ανυπομονησία το Βιβλιοαυτοκίνητο, για να δανεισθούν βιβλία. Με τον τρόπον αυτό δίνεται η ευχέρεια στους εκπαιδευτικούς να καλλιεργούν το ενδιαφέρον των μαθητών για το εξωσχολικό βιβλίο.

Όταν το Βιβλιοαυτοκίνητο φθάση στο δανειστικό κέντρο, ο υπεύθυνος της Κοινότητος ή του Σχολείου ανεβαίνει στο αυτοκίνητο και επιλέγει βιβλία, που θα επιθυμούσε να δανεισθή. Η επιλογή των βιβλίων γίνεται από τα υπάρχοντα βιβλία που βρίσκονται μέσα στα ράφια του Βιβλιοαυτοκινήτου. Αρκετές φορές εκφράζουν επιθυμίες και προτάσεις για συγκεκριμένα βιβλία, τα οποία φροντίζουμε να τους εφοδιάζουμε στην επομένη επίσκεψη του Βιβλιοαυτοκινήτου στο σχολείο τους.

Όσον αφορά στον δανεισμό βιβλίων σε κοινοτικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες πολιτιστικών συλλόγων και όπου αλλού μπορούν να δημιουργηθούν κομβικοί “σταθμοί βιβλίων”, γίνεται αντιληπτό ότι καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω προώθηση του βιβλίου στους κατοίκους της επαρχίας παίζει ο μηχανισμός τον οποίο διαθέτει η τοπική κοινωνία για την υποδοχή και αξιοποίηση των βιβλίων που προσφέρονται προς δανεισμό.

Το 1999 ανατέθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου η υλοποίηση του έργου “Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης από Κινητές Βιβλιοθήκες”, το οποίο έφερε σε πέρας με επιτυχία, αναβαθμίζοντας, εκτός των άλλων, την τεχνολογική της υποδομή.

Το καινούριο Βιβλιοαυτοκίνητο άρχισε τις επισκέψεις του σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το Νοέμβριο του 2000. Συνολικά επισκέπτεται τριάντα τρία (33) Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Αιτωλοακαρνανίας και τρία (3) Γυμνάσια - Λύκεια της Επαρχίας Δωρίδας, όπου φοιτούν περίπου τρεις χιλιάδες μαθητές και τα οποία είναι μακριά από αστικά κέντρα χωρίς σχολική βιβλιοθήκη. Η συνεργασία με τους καθηγητές ήταν αρκετά καλή και οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον. Η συλλογή των βιβλίων της Κινητής Βιβλιοθήκης εμπλουτίζεται, ανανεώνεται και είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο να συνεχίσουμε την πολύ καλή συνεργασία που αρχίσαμε με τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.

  • Προβολές: 1106

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance