Βιβλιοπαρουσίαση: Αρχιμ. Χριστοδούλου: “Ορθόδοξος Μοναχισμός, Εκκοσμίκευση ή αναδρομή προς το αρχαίον κάλλος;”

Βιβλιοπαρουσίαση:

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ηγουμένου της Ι. Μονής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, στον Κάλαμο Αττικής, του Αρχιμ. π. Χριστοδούλου.

Αρχιμ. Χριστοδούλου:  “Ορθόδοξος Μοναχισμός, Εκκοσμίκευση ή αναδρομή προς το αρχαίον κάλλος;”Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι μια ευρύτερη ανάλυση της ομιλίας του π. Χριστοδούλου στο Παμμοναστικό Συνέδριο, που έγινε στην Ι. Μονή Μαζίου της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, πέρυσι το φθινόπωρο.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως πρότυπο και ως τέλος μοναχικής πολιτείας τον όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, κείμενα του οποίου παραθέτει αντί εισαγωγής.

Κατ’ αρχάς επιχειρεί μια προσέγγιση των εννοιών μοναχός και κόσμος με την βοήθεια των αγιογραφικών και πατερικών χωρίων, και ευθύς αμέσως αναπτύσσει την βασική πρόταση της μελέτης του που είναι το ασυμβίβαστο μοναχισμού και κόσμου.

Και για να μην μείνη σε κάποια αφηρημένη θεώρηση του θέματος, εκθέτει δέκα περιπτώσεις στις οποίες διακρίνει εκκοσμίκευση του μοναχισμού. Εν συνεχεία προχωρά στον τρόπο αποφυγής του κόσμου, απαντά σε ορισμένες βασικές αντιρρήσεις και ενστάσεις και τέλος ανθολογεί θαυμάσια κείμενα Πατέρων για τον μοναχισμό.

Το θέμα του βιβλίου είναι φλέγον, ο συγγραφέας γνώστης του προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζει εκ των ένδον, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία του σε αγιογραφικά και πατερικά κείμενα.

Α.Κ.Ε.Γ.

Ετικέτες: Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 1048

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance