Εἰδήσεις Αὐγούστου 2001

Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τους Ιερείς που επί πεντηκονταετία και πλέον διακόνησαν θεοφιλώς την Εκκλησία του Χριστού. Από την Μητρόπολή μας τιμήθηκε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Κομπούγιας, Πνευματικός και Κτήτορας του Ι. Ησυχαστηρίου Παναγίας Γοργοεπηκόου, και οι Ιερείς από την αρχιερατική περιφέρεια του Αγίου Βλασίου π. Ευάγγελος Ζαραβέλης, π. Δημήτριος Ιωακείμ και π. Αθανάσιος Λωρίδας.

*

Προχωρούν τα έργα ανακαίνισης της βορειοδυτικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης. Τα έργα άρχισαν τον Ιούλιο και προβλέπεται να τελειώσουν το Φθινόπωρο. Είναι έργα μεγάλης σημασίας για το Μοναστήρι, στο οποίο εγκαταβιώνουν δύο μοναχοί: ο π. Ραφαήλ και ο νέος Ιερομόναχος π. Πολύκαρπος. Η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με την Διαχειριστική Επιτροπή προσπαθεί να εξοικονομήση τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση του έργου. Σ’ αυτό βοηθά και ο Σύλλογος οι Φίλοι του Μοναστηριού Παναγίας Αμπελακιωτίσσης, ο οποίος είχε δημιουργηθή όταν το Μοναστήρι κινδύνευε να μείνη έρημο από μοναχούς.

*

Πλέον, στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης δεν προσφέρεται μόνον το φτωχικό κέρασμα από τον ογδοηκοντούτη π. Ραφαήλ. Τώρα γίνονται όλες οι Ακολουθίες, όλες οι Κυριακάτικες και εορταστικές θείες Λειτουργίες, ενώ στους προσκυνητάς κηρύττει τον λόγο του Θεού ο π. Πολύκαρπος.

*

Λειτούργησαν και φέτος με την ευλογία και την μέριμνα του Σεβασμιωτάτου οι παιδικές Κατασκηνώσεις. Πολλοί βοήθησαν για την λειτουργία τους: η Επιτροπή Κατασκηνώσεων, οι υπεύθυνοι Ιερείς, τα στελέχη που είχαν την άμεση παιδαγωγική φροντίδα, οι κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου, οι οποίες φρόντιζαν για το φαγητό. Επαινετοί και όσοι σκέφθηκαν να προσφέρουν ένα κέρασμα στα παιδιά, όπως η Ενορία του Αντιρρίου και ο ζαχαροπλάστης κ. Θωμάς Νικολάου.

*


Οι εκλογές για τον νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων έχουν μπή στην τελική φάση (ίσως να γίνουν έως ότου κυκλοφορήσει το παρόν τεύχος). Η Κυβέρνηση του Ισραήλ διέγραψε από τον κατάλογο εκλογίμων πέντε ονόματα. Προσευχόμαστε για το μαρτυρικό αυτό Πατριαρχείο, το οποίο επιζή στην πιο εκρηκτική και ασταθή περιοχή της Υφηλίου εν μέσω λύκων.

*

Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε άρση των εμποδίων για την ταφή των αβάπτιστων παιδιών. Βασικές προϋποθέσεις είναι οι γονείς να είναι στο θρήσκευμα Χριστιανοί ορθόδοξοι, να είχαν πρόθεση να βαπτίσουν το παιδί τους και ο σαραντισμός του παιδιού. Για την περίπτωση αυτή εγκρίθηκε ειδική ακολουθία.

*

Στην μακρινή Στοκχόλμη της Σουηδίας αρκετοί κατηχούμενοι βαπτίστηκαν ορθόδοξοι Χριστιανοί τους τελευταίους μήνες από τον Επίσκοπο Μακαριουπόλεως κ. Ιωάννη, βοηθούμενο από τον π. Ανδρέα Όκερτρομ, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Στοκχόλμης.

*

Τον δικό τους Ιερό Ναό έχουν οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας στην Τάϊπέι της Taiwan. Όταν λέμε “δικό τους Ναό” εννούμε ένα παλιό νηπιαγωγείο, το οποίο νοικιάζουν στην συμφέρουσα για την χώρα εκείνη τιμή των 650.000 δρχ τον μήνα!  Ο πρώτος αυτός Ιερός Ναός θα τιμάται επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος. Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι θεωρούν ιερό τον αριθμό τρία. Το υπόγειο, το οποίο θα χρησιμεύει ως πνευματικό κέντρο, ονομάσθηκε “Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός”.

*

Ἱεραποστολικό έργο στις ορθόδοξες Επισκοπές της ΑφρικήςΤο ιεραποστολικό έργο στις ορθόδοξες Επισκοπές της Αφρικής αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς. Δεν περιορίζεται μόνο στο καθαρά πνευματικό, αλλά καλύπτει και ανάγκες σε κοινωνικά θέματα, όπως είναι η παιδεία των νέων και η υγεία του πληθυσμού. Τα προβλήματα είναι τεράστια· αντιμετωπίζονται όμως με την βοήθεια του Θεού την εργατικότητα των στελεχών της Ιεραποστολής και την συγκινητική συμπαράσταση Χριστιανών που κατανοούν τις ανάγκες.  Ο Ιεραποστολικός Σύλλογος “Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός” προσέφερε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001, 66 εκατομμύρια δρχ. για την ενίσχυση των Ιεραποστολών σε διάφορες χώρες της Υφηλίου.  Στον απολογισμό του Συλλόγου διαβάζουμε που στάλθηκαν τα χρήματα αυτά: Για τα Ιεραποστολικά Κλιμάκια του Κογκό, Μαγαδασκάρης, Κεντρικής Αμερικής, Καλκούτας, Καμερούν, Τανζανίας, Γκάνας, Ταϊβάν, Τυφλίδος Γεωργίας αλλά και στην εσωτερική αποστολή, και δαπανήθηκαν για ανεγέρσεις Ιερών Ναών (Τιμίου Προδρόμου, Αγίας Σοφίας και των Τριών Θυγατέρων της, Αποστόλου Τιμοθέου, Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης, Αγίας Τριάδος, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης), ανεγέρσεις Ιεραποστολικών Κέντρων, Κλινικών και εν γένει για το εκπαιδευτικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο των Ιεραποστολών.

*

Πριν πέντε χρόνια δημιουργήθηκε και λειτουργεί ικανοποιητικά η Τράπεζα τροφίμων του Ιδρύματος για την καταπολέμηση της πείνας. Ιδρυτής είναι ο κ. Γεράσιμος Βασιλόπουλος και έχει τις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος της Τράπεζας είναι η καταπολέμηση της πείνας και ο περιορισμός της σπατάλης. Συγκεντρώνει προσφορές σε τρόφιμα και είδη καθαριότητας, τα οποία διανέμει σε ιδρύματα και Ενορίες για τους αναξιοπαθούντες. Η Τράπεζα στηρίζεται στην αφιλοκερδή προσφορά εργασίας από εθελοντές.

*

Ο μαθητής Οδυσσέας Τσενάι βαπτίστηκε Χριστιανός. Είναι το Αλβανόπουλο, που απασχόλησε τα Μ.Μ.Ε. και δι’ αυτών την κοινή γνώμη, ύστερα από την αντίδραση των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας, όπου ζεί στην απόφαση του Σχολείου του να κρατήση την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ανάδοχοι ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο Οδυσσέας Χατζόπουλος.

*

Νομοσχέδιο για την απαγόρευση της εφαρμογής του κλωνισμού στην ιατρική έρευνα κατέθεσε η γαλλική Κυβέρνηση. Απαγορεύεται ο θεραπευτικός κλωνισμός δηλαδή η δημιουργία εμβρύων τα οποία είναι γενετικά ταυτόσημα με τον ασθενή, κάτι που πρόσφατα έχει επιτραπεί στην Βρετανία. Η Γαλλία, ας σημειωθή, είναι κράτος επισήμως αθεϊστικό.

*

Στις ΗΠΑ ο νέος Πρόεδρος αποφάσισε να αναθέση στους Χριστιανικούς Συλλόγους φροντίδα ενός μέρους των ασθενεστέρων τάξεων. Οι Σύλλογοι ενισχύονται από το Κράτος για τον σκοπό αυτό.

*

Στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα. Στην Έκθεση που θα πραγματοποιηθή τον Οκτώβριο θα παρουσιασθή η ιστορική και πολιτιστική διαχρονικότητα της Ελλάδος.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1020

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance