Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις Δεκεμβρίου 2003

 Στις 4 Δεκεμβρίου, εορτή του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας λειτούργησε το εσωτερικό Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Οικήματος, που τιμάται επ’ ονόματι του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Την λειτουργία τέλεσε μόνος, χωρίς την συμμετοχή πρεσβυτέρου και διακόνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και όσοι βρέθηκαν εκεί απόλαυσαν μια σπάνια λειτουργική ευκαιρία. Το παρεκκλήσι του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού κτίσθηκε, μαζί με το παρακείμενο Γραφείο του Μητροπολίτου, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπάκτου κυρό Δαμασκηνό Κοτζιά, υπέρ αναπαύσεως του οποίου Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος τέλεσε στο τέλος της θ. Λειτουργίας μνημόσυνο.

Πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα η Ε' Πολιτιστική Συνάντηση της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών, που ήταν αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη, ο οποίος γεννήθηκε στον Πόρο Ρηγανίου Ναυπακτίας και καταγόταν από τον Πλάτανο Ναυπακτίας. Ο κόπος των μελών της Εταιρείας πολύς, αλλά οι προσπάθειές τους αναβαθμίζουν πολιτιστικά τον τόπο μας.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003, εορτή του αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, χοροστάτησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη της Χάλκης, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο εκεί Ναΰδριο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Νεκτάριος και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και υπεύθυνος για την Σκήτη, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος επικαλέσθηκε για όλους τους πιστούς που προσήλθαν την χάρη και την ευλογία του τιμώμενου Αγίου. Επηκολούθησε δεξίωση.

***

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκ Γκρόσμαν, αρμόδιος για Πολιτικά Θέματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέφρασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο “τό ζωηρό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για το Οικουμενικό Πατριαρχείο”. Ο κ. Γκρόσμαν κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και εν όψει της συναντήσεώς του με στελέχη της Τουρκικής κυβέρνησης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βαρθολομαίο και ζήτησε να πληροφορηθή τις εξελίξεις των θεμάτων που αφορούν το Πατριαρχείο και την Ελληνική ομογένεια.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Ρωσσικό Μετόχι που βρίσκεται στον Γαλατά, το οποίο πανηγύριζε επί τη μνήμη του Αγίου αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μίλησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Συμεών Παπάζογλου, Ιερατικώς Προϊστάμενος της εκεί Ρωσικής παροικίας, και ο Πατριάρχης, ο οποίος συνεχάρη την πανηγυρίζουσα παροικία και ευχήθηκε καλές εορτές στους προσκυνητές, προσέφερε δε στον Ιερό Ναό του Μετοχίου εικόνα του Αγίου αποστόλου Ανδρέου. Κατόπιν ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Μετοχίου.

***

Η Εκκλησία της Ελλάδος στις 10 και 11 Δεκεμβρίου σε ειδική τελετή τίμησε με το παράσημο του αποστόλου Παύλου προσωπικότητες που διακρίθηκαν στις τέχνες και τα γράμματα. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: π. Δημήτριος Κωνσταντέλλος, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Παναγιώτης Συμεωνίδης, Αχιλλέας Λαζάρου, Φαίδων Μπουμπουλίδης και Χαράλαμπος Μπούρας.

***

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε από το Σάββατο 29 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, την Ιερά Μητρόπολη Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας στη Συρία, όπου ετέλεσε την ακολουθία για τη θεμελίωση σχολικού συγκροτήματος και τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο. Το συγκεκριμένο συγκρότημα πρόκειται να ανεγερθή με δαπάνες της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος “Αλληλεγγύη” στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ελληνική Πολιτεία. Κατά την επίσκεψή του στη Συρία ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο είχε θερμή και εποικοδομητική συνομιλία. Συναντήθηκε επίσης με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και με εκπροσώπους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

***

Στις 29 Νοεμβρίου 2003, στο χωριό Γεωργουτσάτες, εγκαινιάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο το Ιατρικό Κέντρο “Ευαγγελισμός” της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Παρών στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Άθενς. Το Ιατρικό Κέντρο διαθέτει πέντε τμήματα: Παθολογικό, Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Οφθαλμολογικό και Παιδιατρικό.

***

Οι δωδεκαθεϊστές της Ελλάδος υπέβαλαν επίσημα αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για να αναγνωρισθούν ως επίσημη θρησκεία. Παράλληλα υπέβαλαν αίτημα προς τον Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε την υπόθεση με επιφύλαξη, ενώ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η πρώην πρύτανις της Παντείου κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου και ο καθηγητής κ. Ν. Κλαμάρης τόνισαν ότι το δωδεκάθεο έπαψε εδώ και αιώνες να θεωρήται θρησκεία.

***

Η “Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας”, σύμφωνα με την εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος, εκδίδει εφημερίδα με τίτλο “Ελευθερία Έκφρασης”, την οποία αποστέλλει ακόμη και σε Ιερούς Ναούς. Υπάρχει, επίσης, πληροφορία ότι λειτουργεί ομάδα “Εθελοντών Λειτουργών” της οργανώσεως, οι οποίοι φέρνουν στην Σαηεντολογία μέλη μέσω φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων. Επίσης έχει ιδρυθεί από την Σαηεντολογία “Επιτροπή Πολιτών για ανθρώπινα δικαιώματα”, η οποία συλλέγει καταγγελίες εναντίον ψυχιάτρων. Τέλος, για τις “λατρευτικές ανάγκες” των μελών της Σαηεντολογίας, τελείται “Σαηεντολογική Κυριακάτικη Λειτουργία”.

***

Στις 29 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε στη χώρα μας το πέμπτο βιβλίο της Τζόαν Ρόουλινγκ με τίτλο “Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα”, που περιέχει νέα μαθήματα σατανολατρείας και μαγείας για παιδιά και εφήβους. Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι από τα 100.000 αντίτυπα ο εκδοτικός οίκος είχε προπωλήσει τα 95.000 βιβλία. Ο Χάρι Πότερ αποτελεί μια σύγχρονη παιδική ασθένεια της οποίας τα βαρύτερα συμπτώματα θα τα δούμε μετά από 10-15 χρόνια, όταν οι τωρινοί μικροί φανατικοί αναγνώστες του βγουν στην αγορά εργασίας και αρχίσουν την δική τους οικογενειακή ζωή.

***

Σύμφωνα με καταγγελία που κατέθεσε στην Κομισιόν και στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Μαρίνος, η Τουρκία παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης με την νομιμοποίηση της δήμευσης ελληνικών περιουσιών στην Ίμβρο και την Τένεδο μέσω της καταρτίσεως νέου κτηματολογίου. Χαρακτηριστικά στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου ποσοστό 77,18% από τις συνολικές εκτάσεις που ανήκουν στους κατοίκους του χωριού, περιήλθε στο Τουρκικό Δημόσιο.

***

Στην Β. Κορέα, ένα κράτος που επισήμως έχει κηρυχθή άθεο, δόθηκε η άδεια ανοικοδόμησης Ναού Ρώσων Ορθοδόξων στην Πρωτεύουσα Πιογκγιάνγκ. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο της Β. Κορέας κ. Κίμ Γιόγκ, ο οποίος σε επίσκεψή του στην Ανατολική Σιβηρία εντυπωσιάστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιννοκεντίου και θέλησε να ανεγείρη όμοιο ναό στην πρωτεύουσα της χώρας του. Ο νέος ναός θα εξυπηρετή τις πνευματικές ανάγκες 130 Ρώσων Ορθοδόξων, που βρίσκονται στη Β. Κορέα καθώς άλλων πολιτών.

***

Η Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών του Βατικανού απεφάσισε τη διοργάνωση μιας σειράς μαθημάτων για νέους από όλη την Ευρώπη, με στόχο την καλύτερη εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Τα πρώτα μαθήματα διεξήχθησαν κατά το μήνα Σεπτέμβριο στη Σικελία με τη συμμετοχή και Ελλήνων φοιτητών.

***

Στις 855 έφθασαν οι οικογένειες της Θράκης που επιδοτούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος για το τρίτο παιδί και το ποσό έφθασε συνολικά στα 200.070 ευρώ. Επίσης το σύνολο των υποτροφιών που δίνει η Εκκλησία της Ελλάδος σε Έλληνες πτυχιούχους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και σε αλλοδαπούς που σπουδάζουν στην Ελλάδα έφθασε τις 104 και το χορηγούμενο ποσό έφθασε στα 476.256 ευρώ.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ