Skip to main content

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΦΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΠΟΡΔΕΛΗ – ΙΩΑΝΝΟΥ ΞΥΚΗ

30300 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΤΗΛ: 2634022980, FAX: 2634027665

Ναύπακτος, 30 Απριλίου 2013

Η ανακοίνωση σε pdf


Ο Νικόλαος Αντωνιάδης, δικηγόρος της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και των πρώην μελών της, φέρεται ότι ανέλαβε και δικηγόρος του κ. Ιωάννου Ξύκη, ο οποίος έδωσε ένα μεγάλο ποσό για την ανοικοδόμηση κτηρίου που θα λειτουργήση ως Γηροκομείο. Μέ την ιδιότητά του αυτή υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα και το γεγονός δημοσίευσε ή «διέρρευσε» σε διάφορες ιστοσελίδες με αχαρακτήριστες προσβλητικές και εντόνως συκοφαντικές εκφράσεις για ενέργειες για τις οποίες ρητώς επιφυλασσόμεθα.

Το Ίδρυμα Γεωργίου Καπορδέλλη - Ιωάννου Ξύκη θέλει με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ενημερώση τους αναγνώστες για να μη παρασύρωνται από παραπληροφορήσεις και ανεύθυνα δημοσιεύματα.

1. Το Ίδρυμα Γεωργίου Καπορδέλλη - Ιωάννου Ξύκη είναι αυτοδιοίκητο –δέν ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη– και διοικείται βάσει Προεδρικού Διατάγματος από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους εκάστοτε Μητροπολίτη Ναυπάκτου ως Πρόεδρο, Δήμαρχο Ναυπάκτου ως αντιπρόεδρο, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπάκτου, Διευθυντή της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος στο κατάστημα Ναυπάκτου και αρχαιότερο Δικηγόρο της πόλεως Ναυπάκτου.

Οι αποφάσεις του Ιδρύματος εγκρίνονται από την Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τελικά από το Υπουργείο Οικονομικών.

2. Ο κ. Ιωάννης Ξύκης διέθεσε το ποσόν των 781.632,16 ευρώ (685.000 δολ. και 144.471,46 ευρώ) για την ανέγερση του Γηροκομείου, η οποία έγινε δι' αυτεπιστασίας με την υπ' αριθμ. 8412/2001 απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Την εκπόνηση των σχεδίων και την επίβλεψη έκανε ο αείμνηστος Γεώργιος Κολοβός, αρχιτέκτων μηχανικός.
Το Δ.Σ. του Ιδρύματος έδωσε σαφείς εντολές να γίνη νόμιμη διαχείριση της ανοικοδομήσεως και όπως προκύπτει από τα υφιστάμενα καθόλα νόμιμα στοιχεία ουδεμία παρανομία εμφιλοχώρησε.

Ο κ. Ξύκης ενημερωνόταν τακτικά με επιστολές και αποφάσεις του Δ.Σ., το οποίο πολλές φορές τον παρεκάλεσε προφορικώς και γραπτώς να παραστή στο Συμβούλιο καθώς επίσης να λάβη γνώση του όλου φακέλλου είτε ο ίδιος προσωπικά είτε με εξουσιοδοτημένο δικηγόρο, το οποίο δεν έπραξε.

Ο ίδιος πολλές φορές προφορικώς και γραπτώς δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που διαχειρίζονται την δωρεά του. Για παράδειγμα:

Την 9-9-2005 σε δήλωσή του στην Εφημερίδα «Εμπρός» Ναυπάκτου υπογράμμιζε: «Όλα πάνε πολύ καλά, είμαι ευτυχισμένος και χαρούμενος, το έργο γίνεται πολύ σωστά, υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ενημερώνομαι για τα πάντα κι' αυτά οφείλονται στον κ. Κολοβό και στο Μητροπολίτη μας».

Στην ανοικτή επιστολή-γνωστοποίησή του στην Εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» Νέας Υόρκης (Σάββατο 12 – Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013) δήλωνε ότι δεν αποδίδει «τήν παραμικρή απόδοση μομφής ή υπόνοιας ή υποψίας για διάπραξη ατασθαλιών» και ότι «σέβομαι, εκτιμώ και υπολείπομαι όλους όσους ασχολήθηκαν με την διαχείριση των οικονομικών του Ιδρύματος». Το ίδιο δήλωσε και σε προηγούμενη ανοικτή επιστολή του, τις παραμονές Χριστουγέννων 2006: «Ουδέποτε εξέφρασα την παραμικρή αμφιβολία ή υποψία για παράνομες πράξεις περιβάλλοντας με εμπιστοσύνη τα άτομα που εργάζονταν προς την κατεύθυνση αποπεράτωσης του έργου... Οι απορίες μου αυτές καθώς και τα ερωτήματά μου θέλω να δηλώσω ότι δεν έχουν την παραμικρή απόδοση μομφής ή υπόνοιας ή υποψίας για διάπραξη ατασθαλιών. Σέβομαι και εκτιμώ και υπολείπομαι όλους όσους ασχολήθηκαν με την διαχείριση των οικονομικών του Ιδρύματος».

3. Όταν δήλωσε ότι σταματά την δωρεά του, ενώ είχε υποσχεθή ότι θα ολοκληρώση το έργο, η όλη διαχείριση της έως τότε δωρεάς του ελέγχθηκε από Λογιστικό Γραφείο ως ακριβής και εστάλη σε κείνον ισοσκελισμένος απολογισμός.

Συγχρόνως, το Ίδρυμα, όπως είχε υποχρέωση απέστειλε την 20-3-2007 τον όλο φάκελλο στην Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με την παράκληση «γιά την ταχύτερη διεκπεραίωση του ελέγχου». Η Διεύθυνση απέστειλε τον φάκελλο στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΑ ΜΕΛΗ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΛΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΕ , ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ