Skip to main content
Γραφεῖον Τύπου  Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καὶ Ἃγίου Βλασίου 24 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Οι διενέξεις της Ιεράς Μονής με τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου (καί Ναυπακτίας) ανάγονται από την ίδρυσή της, δηλαδή τουλάχιστον από το 1980.

Ο νύν Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος με την ενθρόνισή του βρήκε ανοικτό πρόβλημα διένεξης και προσπάθησε να το επιλύση. Όμως, παρά την λύση που τότε δόθηκε, το πρόβλημα συνέχισε να υπάρχη, γιατί περιεχόμενό του δεν ήταν, όπως έδειξε η εξέλιξη των πραγμάτων, κάποιες επιμέρους διενέξεις, ούτε το πρόσωπο του συγκεκριμένου Μητροπολίτη, αλλά ο θεσμός του Επισκόπου, ο οποίος εφόσον δεν αλώθηκε από την Μονή, έπρεπε να εξουδετερωθή κάθε δυνατότητά του να εμποδίση σχέδια της Μονής, που παραβίαζαν νόμους του Κράτους και κανόνες της Εκκλησίας.

Στά δεκατέσσερα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές και από πολλούς προσπάθειες για να αρθούν οι αιτίες των προβλημάτων, αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε ότι ορισμένοι εκ των πρώτων της τέως Ιεράς Μονής (καί νύν Μετοχίου) ήθελαν να φθάσουν τα πράγματα στην σύγκρουση με την Εκκλησία, για να συσπειρώσουν πιθανώς τους οπαδούς τους και να προβάλλωνται στα μάτια τους σaν «ήρωες», αδιαφορώντας για το που οδηγούν τους υπόλοιπους αδελφούς της Μονής τους, αλλά και όσους λαϊκούς τους εμπιστεύονται.

Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας www.parembasis.gr έχει αναρτηθή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ με τίτλο «Οι επίσημες προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων της πρ. Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου» με τις βασικές προσπάθειες που έγιναν από το 1998, για την μετά επεικείας και διακρίσεως λύση του προβλήματος της τέως Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

Αναφέρονται συγκεκριμένα οι εξής περιπτώσεις:

1. Προσπάθεια του αειμνήστου π. Θεοκλήτου Διονυσιάτη (Μάρτιος 1998).

2. Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (Οκτ. 1998).

3. Η Ιερά Σύνοδος εκδίδει ειδική Παραινετική Εγκύκλιο (Δεκ. 1998).

4. Η πρώτη Τριμελής Συνοδική Επιτροπή, εξ Αρχιερέων (Δεκ. 1998 - Ιαν. 1999).

5. Συζήτηση Μητροπολίτου μετά Ηγουμένου και κατάρτιση Μνημονίου εκκλησιολογικής, κανονικής και νομίμου επικοινωνίας (Μάρτιος 1999).

6. Πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια του μακαριστού Αρχιμ. π. Αρσενίου Κομπούγια.  (1999).

7. Πρόταση για συνάντηση σε εφαρμογή σχετικής Συνοδικής Αποφάσεως και παρέμβαση του τότε Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, προς επίλυση των θεμάτων (Φεβ.-Μάρτ. 2000).

8. Η δεύτερη Τριμελής Συνοδική Επιτροπή, εξ Ηγουμένων (Μάϊος - Αύγουστος 2000).

9. Επίσκεψη του π. Αρσενίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως και συζήτηση με τον τότε Ηγούμενο π. Σπυρίδωνα Λογοθέτη (Οκτ. 2001).

10. Προσωπική παρέμβαση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου (Νοέμβριος 2001).

11. Σχέδιο συμφωνίας του Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Μονής καθηγητού Παν. Μπερνίτσα, του μέλους της Συνοδικής Επιτροπής εξ Ηγουμένων και του εκπροσώπου της Ιεράς Μονής (Νοέ. 2001).

12. Η τρίτη Τριμελής Συνοδική Επιτροπή, εξ Αρχιερέων (2002).

13. Η Τριμελής Επιτροπή από Αγιορείτες Ηγουμένους, των Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας, Βατοπαιδίου και Σιμωνόπετρας.

14. Διακοπή εκ μέρους της Ι. Μονής για εννέα (9) χρόνια οποιασδήποτε προσπάθειας προσέγγισης και κάθε προφορικής επικοινωνίας.

15. Συζήτηση με πενταμελή αντιπροσωπεία της Αδελφότητος, εκζήτηση συγγνώμης και προσπάθεια εξεύρεσης λύσεως μετά την Συνοδική Απόφαση του Αυγούστου 2011.

16. Συνάντηση με αντιπροσωπεία γυναικών «φίλων» της Ιεράς Μονής (Νοε. 2011).

17. Εκκλήσεις για προσέγγιση.

18. Δέκα χρόνια Συνοδική προειδοποίηση!

19. Άλλες Συνοδικές εκκλήσεις πριν την λήψη των Συνοδικών Αποφάσεων.

20. Διάφορες άλλες καλοπροαίρετες και υπεύθυνες προσπάθειες.

Η Ιερά Μητρόπολη ελπίζει ότι η ειρήνη του Θεού και ο απρόσκοπτος μοναστικός και εκκλησιαστικός βίος, που διασφαλίζονται από τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και των θεοπνεύστων Αγίων Πατέρων, θα επανακάμψουν, τελικώς, (έστω και μετά άπό πολλά δάκρυα και ιδρώτες) στην τέως Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, κατανικώντας την αλαζονεία και τα ταραχοποιά πνεύματα της εκκλησιολογικής εκτροπής.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ