Skip to main content
 Γραφεῖον Τύπου  Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καὶ Ἃγίου Βλασίου Ναύπακτος, 10 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013, από τις 10 μέχρι τις 11 π.μ., έξω από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ναύπακτο συγκεντρώθηκαν μερικοί οπαδοί της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως για να διαμαρτυρηθούν για την «διάλυση» της Μονής. Από τα συνθήματα που αποτελούσαν και την «πρόταση» των διαδηλωτών-οπαδών, αποδεικνύεται ότι οι οπαδοί της Μονής προέβησαν στην ενέργεια αυτή παραπληροφορημένοι και παραπλανημένοι από τους καθοδηγούς τους.

Η Ιερά Μητρόπολη υπενθυμίζει και πάλι:

1. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την διάλυση του νομικού προσώπου της Ιεράς Μονής και την συγχώνευσή της με άλλη Ιερά Μονή είναι πρωτοφανής και ελήφθη γιατί πρωτοφανείς είναι και οι αντικανονικές και παράνομες ενέργειες των μέχρι πρότινος υπευθύνων της Μονής. Αυτές οι αντικανονικότητες και οι παρανομίες έχουν κριθή και καταδικασθή σε βάθος χρόνου τουλάχιστον δεκατεσσάρων ετών τόσο από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας με την συνδρομή πολλών Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών, και τα Εκκλησιαστικά Συνοδικά Δικαστήρια, όσο και από την πολιτική Δικαιοσύνη, κυρίως δε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο επανειλημμένως προσέφυγε η Ιερά Μονή. Να σημειωθή ότι η απόφαση αυτή κρίθηκε ως νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την αιτιολογία των κατ' επανάληψη και μετ' επιμονής παρανόμων και αντικανονικών ενεργειών των πρ. υπευθύνων της Ιεράς Μονής.

Συνεπώς, για την εξέλιξη αυτή την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά και αποδεδειγμένα οι ιθύνοντες την Ιερά Μονή. Πρός τα εκεί οφείλουν να στρέψουν τις διαμαρτυρίες τους όσοι το επιθυμούν.

2. Πέρα από τις σοβαρές αντικανονικές ενέργειες της Ιεράς Μονής, υπάρχουν και σοβαρά νομικά προβλήματα και οικονομικά σκάνδαλα, στην βάση των οποίων είναι η αδιαφάνεια και το ανέλεγκτο των διαχειρίσεων της Μονής και των Σωματείων της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται και μάλιστα μεσούσης της οικονομικής κρίσεως στην Πατρίδα μας. Η Εκκλησία δεν μπορεί να φέρη αυτό το βαρύ όνειδος της μεγάλης και μεθοδικής φοροδιαφυγής και της παρανομίας. Ας σημειωθή ότι οι πρώην ιθύνοντες την Ιερά Μονή καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση από τα ποινικά δικαστήρια για απείθεια από κοινού και κατ' εξακολούθηση για την μη κατάθεση των αιτηθέντων στοιχείων στα εντεταλμένα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Ως προς την συγκεκριμένη διαμαρτυρία πρέπει να σημειωθή ότι αποδεικνύει την οπαδοποίηση και την ποδοσφαιροποίηση της εκκλησιαστικής ζωής, δηλαδή την αποτυχία του «εκκλησιαστικού» έργου της Μονής, που κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήση οπαδούς που δρούν ως οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων. Αυτό είναι οπωσδήποτε έξω από εκκλησιαστικά και μοναστικά πλαίσια, μίμηση νοοτροπίας των γηπέδων, και είναι καταδικαστέα. Και μόνον αυτό το γεγονός δείχνει το ήθος και το φρόνημα των μοναχών της συγκεκριμένης Μονής, αλλά και το αντιεκκλησιαστικό της έργο. Είναι δε ένας σημαντικός λόγος που δείχνει γιατί η Ιερά Σύνοδος έλαβε τις αποφάσεις της.

Αντί οι συγκεκριμένοι οπαδοί και οι καθοδηγητές τους να δείξουν πνεύμα συνέσεως έστω και την τελευταία στιγμή, αυτοί επέλεξαν τον δρόμο της ακρότητος, των ύβρεων και της πρόκλησης. Δεν διδάχθηκαν από το γεγονός ότι η οδός αυτή μέχρι σήμερα τους οδήγησε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει ακόμη καιρός να το αντιληφθούν και να μετανοήσουν.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ