Skip to main content

Γραφεῖον Τύπου  Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καὶ Ἃγίου Βλασίου 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

23 Απριλίου 2013 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη της Πατρίδος μας, η οποία έχει αναλάβει τα θέματα και τα πολλά προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι Μοναχοί της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου, γι' αυτό και δεν απασχολεί το κοινό με τα προβλήματα αυτά.

Επειδή όμως οι Χριστιανοί και γενικότερα οι πολίτες γίνονται δέκτες ανεύθυνων και ανυπόστατων «σχολίων» που διακινούνται ανωνύμως και επωνύμως στο διαδίκτυο και σκοπό έχουν τον εντυπωσιασμό και την παραπληροφόρηση, θα γίνη υπενθύμιση των κατωτέρω:

1. Οι Μοναχοί της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως διέπραξαν παρανομίες –όπως παράνομη είσπραξη και διαχείριση κρατικής επένδυσης, παράνομη είσπραξη επιστρεφόμενου ΦΠΑ κλπ.– οι οποίες τελικά αποκαλύφθηκαν και διαπιστώθηκαν από τις Κρατικές Αρχές. Έτσι, οι υπεύθυνοι για τις παρανομίες αυτές Μοναχοί είναι υποχρεωμένοι τώρα από τον Νόμο να επιστρέψουν στο Κράτος τρία περίπου εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ.

2. Οι Μοναχοί της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και ορισμενοι φανατικοί οπαδοί τους με διάφορες απαράδεκτες στρεψοδικίες προσπαθούν να εμπλέξουν στις παρανομίες τους αυτές και τα πρόσωπα εκείνα που ορίσθηκαν από την Εκκλησία για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να την επαναφέρουν στην τάξη.

Όπως έπραξαν με την Τριμελή Διοικητική και Διαχειριστική Επιτροπή που διορίσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, ότι δήθεν ευθύνεται για το χρέος, ενώ είναι γνωστόν ότι οι Μοναχοί της πρώην Μονής δεν της παρέδωσαν ποτέ όχι μόνον την οικονομική διαχείριση, αλλά ούτε την σφραγίδα, τα βιβλία και τα στοιχεία για να ασκήση διοίκηση και διαχείριση, επιπροσθέτως δε την μήνυσαν στον Εισαγγελέα και κατέθεσαν προσφυγές εναντίον της στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Είναι και αυτό δείγμα του αντιμοναχικού, αντιεκκλησιαστικού και αντικοινωνικού ήθους των πρώην υπευθύνων της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και των φανατικών οπαδών τους. Αυτό δεν απαλλάσσει ούτε τους μεν ούτε τους δε από τις όποιες ευθύνες, οι οποίες θα τους ζητηθούν και θα λογοδοτήσουν γι' αυτό στην Δικαιοσύνη, όπως οι Νόμοι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία ορίζουν.

3. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, σεβόμενος και τηρώντας τους ιερούς Κανόνες και τους Νόμους της Πολιτείας, διέβλεψε από την αρχή τις παρανομίες αυτές και δεν θέλησε να τις καλύψη ή να σιωπήση. Άν το έκανε αυτό, θα ήταν παραβάτης τόσο των ιερών Κανόνων, όσο και των Νόμων της Πολιτείας. Τώρα οι υπεύθυνοι Μοναχοί που διαχειρίστηκαν τα παρανόμως εισπραχθέντα χρήματα πρέπει να δώσουν λόγο των πράξεών τους. Επί τέλους, η μετάνοιά τους και η αναγνώριση των παρανομιών τους μπορεί να τους απαλλάξη από το αιώνιο Δικαστήριο.

4. Το ότι οι ιθύνοντες την πρώην Ιερά Μονή και οι συνεργοί τους καταγγέλλουν τον Μητροπολίτη τους στην Δικαιοσύνη, κατά την αντιεκκλησιαστική συνήθειά τους και την δικομανία τους, για την οποία έχει αποφανθή και η Ιερά Σύνοδος, παρά το ότι εκείνος από την αρχή ενεργούσε κατά το κανονικό και εκκλησιαστικό δίκαιο και ήθελε την διαφάνεια και την χρηστή διοίκηση, αποδεικνύει ποιό ήταν το αρχικό σχέδιό τους.

Δηλαδή, οι Μοναχοί της Μεταμορφώσεως ήθελαν να εμπλέξουν τον Μητροπολίτη τους, είτε με την τυχόν υπογραφή του είτε με την σιωπή του, σε δικαστικές περιπέτειες με πολλές συνέπειες. Αλλά δεν το κατάφεραν.

Τώρα οι Μοναχοί διαδίδουν ανυπόστατες κακοήθειες προς εντυπωσιασμό μόνον ανυπόπτων πολιτών και για την εσωτερική κατανάλωση των οπαδών τους, κάποιοι από τους οποίους δεν γνωρίζουν ότι με ενέργειές τους πράττουν μη σύννομα και ως εκ τούτου καθίστανται, πέραν όλων των άλλων, υπεύθυνοι έναντι του Νόμου. Όμως, η ανθρώπινη και κυρίως η θεία Δικαιοσύνη θα επικρατήσουν και η αλήθεια θα λάμψη.

5. Τελικά, οι Μοναχοί της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και ορισμένοι οπαδοί της έχουν εκτροχιασθή από την κανονική και νόμιμη οδό και τάξη, αφού μάλιστα εκτός των άλλων αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου, δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τον προφητικό λόγο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, όπως διατυπώθηκε με την από 8-11-2001 χειρόγραφη επιστολή του στον τότε ηγούμενο της πρώην Ι. Μονής Σπυρίδωνα Λογοθέτη:


«Αγαπητέ π. Σπυρίδων,
Έχω λάβει τα κατά καιρούς αποστελλόμενα προς με κείμενά σας, ως και το τελευταίον που είναι έκκλησις παρεμβάσεώς μου προς επίλυσιν του φοβερού προβλήματος που φέρει την Ι. Μονήν σας έκθετον ενώπιον της Εκκλησίας μας. Σήμερα έλαβα και την εκ σελίδων 8 απάντησιν του Σεβ. Μητροπολίτου σας, εις παρομοίαν έκκλησιν που του απηυθύνατε.

Μέχρι στιγμής σας έχω συμπεριφερθεί με αγάπην αλλά και με ειλικρίνειαν, επιθυμών να επανεντροχιασθήτε εις το κανονικώς δέον αποκαθιστώντες τις σχέσεις σας με τον Επίσκοπόν σας. Η διαμάχη αυτή κανένα δεν ωφελεί. Μόνον ο διάβολος χαίρει.

Τώρα που ευρίσκεσθε εις το χείλος της καταστροφής, διότι επίκειται, μετά την αποτυχίαν όλων των κατευναστικών προσπαθειών τις οποίες μετήλθεν η Ι. Σύνοδος, η επιβολή κυρώσεων, που θα σας στενοχωρήσουν, παρακαλώ αμέσως να συνέλθετε και να επιδιώξετε, μακράν εγωϊσμών και διεκδικήσεων, αλλά με ταπείνωσιν, να συνεννοηθήτε με τον Σεβ. Μητοπολίτην σας, εις όλα όσα σας υποδεικνύει, εγκαταλείποντες την ανταρσίαν και ανυπακοήν.

Γράφω ταύτα επειδή σας αγαπώ και επιθυμώ να σας ίδω ομονοούντας και δοξάζοντας τον Θεόν.

Μετ' αγάπης και ευχών
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ».



Ο προφητικός αυτός λόγος του μακαριστού Χριστοδούλου εφαρμόζεται σήμερα, μετά από 12 χρόνια, παρά την λυσσώδη αντιεκκλησιαστική αντίδραση των Μοναχών, οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να έχουν λόγους που αντιδρούν με τον τρόπο αυτόν. Όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με όσους άλλους συμπράττουν σε μη σύννομες και μη κανονικές ενέργειες πλανώμενοι ότι αυτό τους απαλλάσσει από τις όποιες ευθύνες τους, για τις οποίες θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Νόμου.

6. Τα όσα ανεύθυνα και ανυπόστατα γράφουν προς εντυπωσιασμό στα διάφορα ιστολόγια για το θέμα αυτό οι Μοναχοί της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και οι φανατικοί οπαδοί τους, αλλά και ο γενικότερος τρόπος αντιμετώπισης εκ μέρους τους των ανυπερβλήτων προβλημάτων στα οποία έχουν εγκλωβισθή, επαληθεύουν την σοφή παροιμία του λαού: «Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθή ο νοικοκύρης». Όμως υπάρχει Θεός.

Όλοι θα πρέπει να έχουν υπ' όψη ότι όπως πάντοτε ο ήλιος ανατέλλει και μετά την νύκτα και μετά την μπόρα έτσι και η αλήθεια. Και όπως τότε κανείς δεν μπορεί να αντικρύση άμεσα τις ηλιακές ακτίνες, έτσι δεν μπορεί να δη και αντικρύση την αλήθεια η οποία στέφεται από την δικαιοσύνη.

Γι' αυτό όσο είναι καιρός, άς φροντίσουν πρώτα οι κυρίως υπεύθυνοι Μοναχοί της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και έπειτα οι ουσιαστικά συνυπεύθυνοι συμπαραστάτες τους φανεροί και εκτός του προσκηνίου κινούμενοι να παύσουν κάθε δολίως κινούμενη ενέργεια και να επανατροχιασθούν –κατά τον μακαριστό Χριστόδουλο– στο κανονικώς και νομίμως δέον.

Γραφείον Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ