Skip to main content

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 14 (115 21)
τηλ. 210-72.72.204, fax 210-72.72.210

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΩΣ

Αθήνα 2 Μαρτίου 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, στη δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ακολούθως ενημερώθηκε για την έκδοση της υπ’ αριθμ. 299/2016 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας περί ακυρώσεως του Προεδρικού Διατάγματος συγχωνεύσεως της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου. Η Δ.Ι.Σ. ομοφώνως:

  • - Δηλώνει τον αυτονόητο σεβασμό Της στις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων του Κράτους και ταυτόχρονα απαιτεί την εφαρμογή των κατά καιρούς ληφθεισών αποφάσεων των εκκλησιαστικών οργάνων.
  • - Θεωρεί αυτονόητο ότι ισχύουν απαρεγκλίτως τα επιβληθέντα επιτίμια ακοινωνησίας των αδελφών της Μονής.
  • - Ζητεί την συνέχιση του από ενδεκαετίας παραγγελθέντος και μη περατωθέντος οικονομικού ελέγχου εκ μέρους ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών.
  • - Εμμένει στη διαγραφή και απόσυρση των μοναχών της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου από παντός είδους μορφής συλλόγους, καθώς και εμπορικές εταιρείες.
  • - Τονίζει την ανάγκη πλήρους διακρίσεως της δραστηριότητος της Ιεράς Μονής και των ανωτέρω ιδιωτικών φορέων.
  • - Προχωρεί στη διαδικασία εγκρίσεως και δημοσιεύσεως του Κανονισμού της Μονής, το πρόσθετο άρθρο του οποίου είχε ήδη αποδεχθεί η Αδελφότητα από το 2012.
  • - Δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι η περίπτωση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως «αποτελεί μοναδικήν εξαίρεσιν Ιεράς Μονής όχι μόνον εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος, αλλά και πανορθοδόξως» (3039/27.8.2009 Ιεράς Συνόδου) και ταυτόχρονα στηρίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος ενεργεί στα κανονικά και νόμιμα πλαίσια της επισκοπικής αρμοδιότητάς του, και μάλιστα τον έχει επανειλημμένως προτρέψει προς τούτο: «Συνιστώντες να λάβητε (ο Μητροπολίτης) τα υπό των Ιερών Κανόνων και της κειμένης Νομοθεσίας ενδεικνυόμενα κανονικά μέτρα, ίνα αφ’ ενός μεν περιφρουρήσητε το κύρος του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου, αφ’ ετέρου δε προστατεύσητε το ποίμνιον της Ιεράς ημών Μητροπόλεως εκ του επελθόντος σκανδαλισμού» (2267/18.6.2003) και «ο δε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενεργεί πάντοτε όπως επιτάσσουν οι Ιεροί Κανόνες» (1238/994/28.3.2011).

Στο τέλος της Συνεδρίασης η Δ.Ι.Σ. δέχθηκε τα Μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τα οποία την ενημέρωσαν για την διαμόρφωση του περιεχομένου του νέου Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ