Skip to main content

Προκήρυξη Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Τριών Ιεραρχών 2022

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της παιδείας μας, προκηρύσσει και εφέτος Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (Διηγήματος και Ποιήματος), για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της περιφερείας της, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Θέμα του εφετινού διαγωνισμού

Το θέμα του εφετινού διαγωνισμού είναι: «Οι Μικρασιάτες Άγιοι της προσφυγιάς του 1922: Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης».

Με το θέμα αυτό η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των εκατό (100) χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, υλοποιώντας σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Μικρά Ασία άλλωστε είναι ο τόπος καταγωγής και δράσεως των δύο από τους Τρεις Μεγάλους Ιεράρχες (του Μεγάλου Βασιλείου και του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου), καθώς και ο τόπος της εξορίας του τρίτου από αυτούς (του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου), ο οποίος μάλιστα τελείωσε τον επίγειο βίου του στα Κόμανα της Μικράς Ασίας.

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης και ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης μέσα από τους βίους τους αποδεικνύονται συνεχιστές της παράδοσης των Τριών Ιεραρχών, έχοντας την ίδια πίστη και την ίδια ζωή που δίδαξαν και έζησαν οι Τρεις Μεγάλοι Φωστήρες της Οικουμένης.

Ειδικότερα επισημαίνονται τα ακόλουθα σημεία:

(α) Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ο Ιερέας των προσφύγων». Και άλλοι από τους σύγχρονους αγίους της Εκκλησίας μας ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, όπως ο όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία, ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης, η αγία Σοφία της Κλεισούρας, όμως ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης ήταν ποιμένας μιας Ενορίας της Μικράς Ασίας, την οποία κράτησε εκκλησιαστικά και εθνικά ζωντανή, την προετοίμασε μάλιστα και την συνόδευσε στον ξεριζωμό της και στην εγκατάστασή της στην Ελλάδα. Στο χωριό του, τα Φάρασα της Καππαδοκίας, ήταν ο Ιερέας και ο δάσκαλος. Με αυτές τις δύο ιδιότητες προσπαθούσε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να διδάσκει στα παιδιά τα ελληνικά γράμματα, αλλά και τα «γράμματα της πίστης»· προσπαθούσε επίσης να καθοδηγεί στην ορθόδοξη χριστιανική ζωή και τους μεγάλους, ώστε να τους κρατά ανεπηρέαστους από τους πειρασμούς του εξισλαμισμού, αλλά και της προσχώρησης σε αιρετικές ομάδες, που δρούσαν στην περιοχή.

(β) Η αγιότητα του Αγίου Αρσενίου και η μεγάλη αγάπη του για κάθε άνθρωπο και κάθε κτίσμα έκανε και τους μουσουλμάνους να τον σέβονται. Ήταν Ιερέας, Δάσκαλος και Γιατρός. Με την προσευχή του θεράπευε πολλούς –Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Ευεργετούσε κάθε πάσχοντα, χωρίς να ρωτά αν είναι Έλληνας ή Τούρκος, Χριστιανός ή Μουσουλμάνος. Έτσι έκανε τους Τούρκους να είναι ήμεροι απέναντι στους Χριστιανούς και τους Χριστιανούς να εδραιώνονται στην Ορθόδοξη πίστη.

(γ) Φρόντιζε να συνδέει τους Καππαδόκες Ενορίτες του με το «εθνικό κέντρο», την Ελλάδα, και τους ετοίμαζε για τον ξεριζωμό από τις εστίες τους, γλυκαίνοντας τον πόνο της προσφυγιάς με την αίσθηση ότι πηγαίνουν στο «εθνικό τους κέντρο». Γνώριζε να παρηγορεί τους ανθρώπους, μπορούσε σε κάθε δύσκολη κατάσταση να βλέπει τα καλά στοιχεία και να μην αφήνει τους ανθρώπους να χάνουν την πίστη τους στην παντοδυναμία και την αγάπη του Θεού και να απελπίζονται.

(δ) Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας και βρέφος ήλθε πρόσφυγας στην Ελλάδα. Ήταν από τα βρέφη που βάφτισε ο άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης στα Φάρασα, πριν πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Από τους γεροντότερους συγχωριανούς του άκουγε για τον άγιο Αρσένιο, τον οποίο αγάπησε και με μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε πληροφορίες γι’ αυτόν, με τις οποίες έγραψε τον βίο του, στον οποίο ταυτόχρονα περιγράφεται και η ζωή του χωριού του, ενός ελληνικού χριστιανικού χωριού, που επιβίωνε με όλη την ελληνορθόδοξη παράδοσή του, την παράδοση των Τριών Ιεραρχών, περικυκλωμένο από χωριά Μουσουλμάνων Τούρκων. Περιγράφεται και το πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία με ένα άγιο Ιερέα της κράτησε ζωντανό αυτό το χωριό και βοήθησε τους κατοίκους του να αντιμετωπίσουν με ελπίδα την πίκρα του ξεριζωμού.

Ο όσιος Παΐσιος είναι ένα «παιδί της προσφυγιάς» και ένα «θησαυροφυλάκιο προσφυγικής μνήμης», που διέσωσε τα βασικά στοιχεία της ζωής του χωριού του, την ζωή και την παράδοση του πνευματικού του πατέρα, του αγίου Αρσενίου, και την έδωσε γραπτή σε όλους τους συγχωριανούς του και σε όλους τους Έλληνες Ορθοδόξους.

Στόχος του εφετινού διαγωνισμού

Με το θέμα του εφετινού διαγωνισμού η Ιερά Μητρόπολη θέλει οι μαθητές μελετώντας την ζωή του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, (όπως την διασώζει ο Άγιος Παΐσιος), αλλά και του Αγίου Παϊσίου, να εμπνευστούν από τα πρότυπα της ζωής των προαναφερόμενων Αγίων, οι οποίοι διέσωσαν, συντήρησαν και καλλιέργησαν τις ζυμωμένες με την παράδοση των Τριών Ιεραρχών πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τις οποίες ενσωμάτωσαν στις αντίστοιχες παραδόσεις του Ελλαδικού χώρου.    

Οροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό

  1. Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) που βρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αλλά και των μαθητών και μαθητριών που κατοικούν εντός των ορίων της Μητροπόλεώς μας, αλλά το σχολείο στο οποίο φοιτούν βρίσκεται έξω από αυτά.
  2. Το θέμα του Διαγωνισμού είναι κοινό, αλλά οι μαθητές του Γυμνασίου θα αξιολογηθούν ξεχωριστά από τους μαθητές του Λυκείου και βεβαίως θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο-Λύκειο).
  3. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό

–με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ ή

–με ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο) ή

–με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ και ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο).

Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, δακτυλογραφημένα ή χειρόγραφα. Τα χειρόγραφα θα πρέπει να είναι καθαρογραμμένα και ευανάγνωστα.

  1. Για την τροφοδοσία της έμπνευσης των διαγωνιζομένων προτείνονται τα βιβλία: 1) Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, του οσίου Παϊσίου Αγιορείτου, Έκδοση: Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, Σουρωτή Θεσσαλονίκης και 2) Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης αυτοβιογραφούμενος, του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Έκδοση: Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) Λεβαδειά.

Στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας (www.parembasis.gr), στην ενότητα με θέμα «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2022», θα είναι αναρτημένοι σύντομοι βίοι του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου και του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Οι διαγωνιζόμενοι είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν και οποιαδήποτε άλλη πηγή, την οποία θα βρουν είτε σε βιβλιοθήκες είτε στο διαδίκτυο.

  1. Τα προτεινόμενα βιβλία, αν δεν υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των σχολείων, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να τα αναζητήσουν για δανεισμό στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου ἠ στις βιβλιοθήκες Ενοριών (π.χ του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου κ.ά.).
  2. Τα έργα θα παραδοθούν στην Ιερά Μητρόπολη δια μέσου της Διεύθυνσης του κάθε Σχολείου ή απευθείας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως,το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου
  3. Οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν ευκρινώςτα εξής απαραί­τητα στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, Όνομα Πατέρα, Σχολείο, τάξη καιτηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά ταχυδρο­μική Διεύθυνση και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).  
  4. Τα γραπτά έργα των διαγωνιζομένων θα τα αξιολογήσει ειδική επταμελής Επιτροπή, που έχει ορίσει η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αποτελούμενη από φιλόλογους και θεολόγους και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι αξιολο­γητές, κατά την αξιολόγηση, δεν θα γνωρίζουν τα στοιχεία των διαγωνιζομένων.

  1. Συνολικά θα δοθούν τα εξής βραβεία:

Για το διαγωνισμό Διηγήματος:

1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και

1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου.

Για το διαγωνισμό ποιήματος:

1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και

1 βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου

Τα βραβεία θα συνοδεύονται από ένα βιβλίο και χρηματικό ποσό.

Κατά την κρίση της Επιτροπής, θα δοθούν έπαινοι και σε άλλα έργα που θα διακριθούν, ενώ και σε κάθε διαγωνιζόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή του, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

      • Η βράβευση θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, την παραμονή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών (Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022) μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής (ο Εσπερινός αρχίζει στις 5:00 μ.μ. και τελειώνει στις 6:30 μ.μ.).

Η πραγματοποίηση της τελετής βράβευσης θα εξαρτηθεί, όπως είναι ευνόητο, από τα τυχόν υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν τότε. Δηλαδή, σε περίπτωση απα­γόρευσης συναθροίσεων, η Ιερά Μητρόπολη θα αποφασίσει τότε αν η βράβευση θα μετατεθεί ή αν θα ανακοινωθεί δια των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

      • Τα έργα των μαθητών που θα βραβευθούν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου (http://parembasis.gr).

Στοιχεία επικοινωνίας

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως: Γ.Αθανασιάδη-Νόβα 1, πλατεία Λιμένος, Ναύπακτος (τηλ: 2634027207, υπόψη π. Θωμά Βαμβίνη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου,  ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Από την Ιερά Μητρόπολη

Δεῖτε τήν προκήρυξη σέ μορφή PDF

 

 Πρόσθετο βοηθητικό ὑλικό γιά τούς μαθητές πού θά λάβουν μέρος στόν διαγωνισμό

Σύντομο Βίο τοῦ Ἁγίου Ἀρσενίου τοῦ Καππαδόκου μπορεῖτε νά διαβάσετε στήν ἠλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.saint.gr/2973/saint.aspx

 Σύντομο Βίο τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου μπορεῖτε νά διαβάσετε στήν ἠλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.saint.gr/3200/saint.aspx

Ἄλλα βιβλία:

Για τόν Ἅγιο Ἀρσένιο τόν Καππαδόκη, τό μοναδικό βιβλίο πού ὑπάρχει εἶναι αὐτό πού ἔγραψε ὁ Ἅγιος Παΐσιος καί τό ἀναφέρουμε στήν προκήρυξη τοῦ Διαγωνισμοῦ.

Γιά τόν Ἅγιο Παΐσιο ὑπάρχουν πολλά. Τά πλέον γνωστά:

  1. Ἱερομονάχου  Χριστοδούλου Ἁγιορείτου: Ὁ Γέρων Παΐσιος, Ἅγιον Ὄρος 1994.
  2. Ἱερομονάχου Ἰσαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, Ἅγιον Ὄρος 2004.
  3. Ὁ Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης, Ἱερόν Ἡσυχαστήριον «Εὐαγγελιστής Ἰωάννης ὁ Θεολόγος», Βασιλικά Θεσσαλονίκης 2015.
  4. Ἱερομονάχου Παϊσίου, «ἅ ἑωράκαμεν καί ἀκηκόαμεν». Οἱ ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ἅγιο Παΐσιο, Ἔκδοσις Ἱ.Μ. Ἁγίου Ἱλαρίωνος, Πρόμαχοι Ἀριδαίας, Β΄ ἔκδοση 2018.
  5. Ἱερομονάχου Παϊσίου, «μύρον ἐκκενωθέν». Ἑλκυόμενοι ἀπό τό ἄρωμα τοῦ Ἁγίου Παϊσίου, Ἔκδοσις Ἱ.Μ. Ἁγίου Ἰλαρίωνος, Πρόμαχοι Ἀριδαίας, Α΄ ἔκδοση 2019.

Δεῖτε τό ὑλικό σέ μορφή PDF

  • Προβολές: 1778