Κύριο θέμα: Εορταστικές εκδηλώσεις για τους αποδήμους - “Ημέρα Αποδήμων”

Η Ιερά Μητρόπολή μας έχει καθιερώσει την “Κυριακή των Αποδήμων”, δηλ. μία Κυριακή του καλοκαιριού αφιερωμένη στους αποδήμους αδελφούς μας.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τους αποδήμους - “Ημέρα Αποδήμων”Φέτος η Κυριακή των Αποδήμων γιορτάστηκε στις 18 Ιουλίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμμετοχή κόσμου, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι συνεορτάστηκε και η επέτειος των εκατό ετών από την ίδρυση της Ναυπακτιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης.

Το πρωΐ της Κυριακής τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, αρτοκλασία υπέρ των αποδήμων και μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας στην αλλοδαπή. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, λαμβάνοντας αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα έκανε λόγο αφ' ενός μεν για την κοινωνία που πρέπει να υπάρχη μεταξύ των Χριστιανών, και αναφέρηκε στην αποκάλυψη που είχε ο αββάς Μακάριος ο Αιγύπτιος ότι η κόλαση είναι το να μη βλέπη κανείς το πρόσωπο του άλλου, αλλά το πρόσωπο του ενός να είναι κολλημένο στο νώτο του άλλου, αφ' ετέρου δε για το ότι οι Χριστιανοί πρέπει να είναι πρωτοπόροι σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Και τα δύο αυτά σημεία προσαρμόστηκαν στην ειδική περίπτωση της συμπροσευχής μεταξύ των Ναυπακτίων και των αποδήμων αδελφών μας. Με τις εκδηλώσεις αυτές, είπε, βιώνουμε την κοινωνία και όχι απλώς την επικοινωνία, αλλά και αισθανόμαστε την ανάγκη να επαινέσουμε τους αποδήμους αδελφούς μας διότι πρωτοστάτησαν σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, αφού ολόκληρη η επαρχία Ναυπακτίας, ήτοι οι Ιεροί Ναοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, πλατείες, δρόμοι κλπ. ομιλούν για την προσφορά των αποδήμων. Βρήκε δε την ευκαιρία να συγχαρή δημοσίως τους ομογενείς μας, διότι στόλισαν την επαρχία μας με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Έφυγαν για την Αμερική πτωχοί, δούλεψαν σκληρά και δεν ξέχασαν την πατρίδα τους.

Κατά την θεία Λειτουργία πλαισίωνε τον Σεβασμιώτατο πλειάδα Ιερέων, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αθανάσιος Λαουρδέκης, ο π. Κωνσταντίνος Τσίγκας, συνταξιούχος Ιερεύς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ο π. Ιωάννης Διώτης.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου δεξιώθηκε στο Πνευματικό του Κέντρο όλους τους προσκεκλημένους και τους Ενορίτες σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, γιατί συναντήθηκαν πολλοί που είχαν χρόνια να επικοινωνήσουν.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τους αποδήμους - “Ημέρα Αποδήμων”Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Ναυπακτιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης προσέφερε σε εκατόν πενήντα (150) περίπου προσκεκλημένους εορταστικό γεύμα σε κέντρο της πόλεως. Μεταξύ των παρευρισκομένων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως εκκλησιασθή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ήταν οι: κ. Ιω. Γρίβας τ. Πρωθυπουργός, κ. Αθ. Δημητρακόπουλος τ. Υφυπουργός και τ. Γεν. Διευθ. ΕΛΤΑ, οι Δήμαρχοι της περιοχής, Ναυπάκτου Ι. Νταουσάνης, Αντιρρίου Γ. Κολοβός, Αποδοτίας Β. Σούζας, Πυλήνης Ι. Μπουλές, Πλατάνου Λ. Κωλέττας, ο κ. Απ. Αλεξόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά, ο κυβερνήτης της Στερεάς Ελλάδος στην Ν. Υόρκη κ. Δημ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Νικ. Αναγνωστός, ο κ. Γ. Βλάντης ταμίας, η κ. Δήμητρα Γκάλλος – Κασόλα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεοελλαδιτών Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, ο κ. Ιω. Τσουκαλάς τ. πρόεδρος Ομ. Στερεάς Ελλάδος ΗΠΑ, ο κ. Ευρύμαχος Πάππας τ. πρόεδρος Ομοσπ. Στερεάς Ελλάδος ΗΠΑ, η κ. Μαρία Κάλας, πρόεδρος Θυγατέρων της Ρούμελης Ν. Υόρκης, ο κ. Γ. Κομματάς ταμίας Ενώσεως Περιστιάνων Ν. Υόρκης, ο κ. Χάρης Κάλας, πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας Ν. Υόρκης, ο κ. Κ. Καγκάνης πρόεδρος της Κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής Ν. Υόρκης, ο κ. Ευάγγελος Σιμιανόπουλος, το ζεύγος Γαϊτάνη και πολλά μέλη της Αδελφότητος από Ν. Υόρκη, Σικάγο, Ντιτρόϊτ, Κλήβελαντ, Ν. Υερσέη, Πενσυλβάνια και άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση άρχισε με την εισαγωγική ομιλία του κ. Δ. Παπαϊωάννου. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός κ. Τρύφων Χατζηνικολάου, επί 25ετία πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδελφότητας, ο οποίος εντυπωσίασε όλους με τον εύστοχο λόγο του, τα ευφυολογήματά του, την γνώση προσώπων και πραγμάτων και την αγάπη του προς την πατρίδα και ειδικότερα προς την Ναυπακτία. Καίτοι τελείωσε μόλις την τρίτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου, ομιλούσε ως κάτοχος πτυχίου πανεπιστημιακής σχολής, πράγμα το οποία εξανάγκασε τον Μητροπολίτη χαριτολογώντας να πη ότι είναι τελειόφοιτος του Χάρβαντ, ενώ εκείνος αυτοσαρκαζόμενος δήλωνε ότι τελείωσε το Πανεπιστήμιο των Κραββάρων. Ο κ. Χατζηνικολάου είναι εκδότης του περιοδικού με τίτλο “ο Αυγερινός της Ρούμελης”.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος και οι κ. Ι. Γρίβας, Απ. Αλεξόπουλος, Αθ. Δημητρακόπουλος, Ν. Αναγνωστός, Ι. Νταουσάνης.

Κατά την διάρκεια του γεύματος η Αδελφότητα τίμησε τον Σεβ. Μητροπολίτη με τιμητικό δίπλωμα το οποίο έγραφε τα εξής: “Η Ναυπακτιακή Αδελφότης Νέας Υόρκης επ' ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδος από την ημέρα της ιδρύσεώς της, απονέμει το παρόν τιμητικόν δίπλωμα εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεον, δια τας παρ' αυτού προσφερθείσας υπηρεσίας εις την ιστορικήν και θεόσωστον Μητρόπολιν Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εις την του Χριστού Εκκλησίαν και την Μητέρα Ελλάδα”.

Επίσης το τιμητικό δίπλωμα με ανάλογο περιεχόμενο δόθηκε και στους Δημάρχους της Ναυπακτίας.

Εκπρόσωπος της Αδελφότητος απένειμε το δίπλωμα στον Σεβασμιώτατο με τα εξής λόγια:

“Είναι μεγάλη ημέρα η σημερινή για εμάς του ξενιτεμένους Ναυπακτίους της διασποράς για δύο λόγους. Πρώτον γιατί με την βοήθεια του Θεού γιορτάζουμε την συμπλήρωση 100 ετών, δημιουργικών, ειρηνικών, ευλογημένων, και δεύτερον γιατί μας αξίωσε ο Θεός να τα γιορτάζουμε εδώ στα πάτρια εδάφη, στην πανέμορφη ιστορική μας Ναύπακτο, μαζί με τα εδώ αδέλφια μας.

Σεβασμιώτατε,

Δεν ξεχνούμε ότι η σημερινή μας γιορτή φέρει την δική σας σφραγίδα, φέρει τις δικές σας ευλογίες, μια και εσείς καθιερώσατε την Κυριακή των Αποδήμων Ναυπακτίων!

Δεν ξεχνούμε επίσης ότι και εσείς ο ίδιος είστε Πνευματικό τέκνο ενός πανάξιου Ναυπακτίου μακαριστού ηγέτη της Ελλαδικής Εκκλησίας, του αειμνήστου Μητροπολίτου Καλλινίκου Πούλου με καταγωγή από τον Πλάτανο και γι' αυτό σάς θεωρούμε εκτός από πνευματικό πατέρα μας και συμπατριώτη μας!

Σάς ευχαριστούμε λοιπόν από τα βάθη της καρδιάς μας για όσα προσφέρετε στην λατρευτή μας και αγαπημένη μας πατρίδα και δεν είναι λίγα, σάς θεωρούμε πανάξιο και θεόσταλτο πνευματικό μας ηγέτη όλων των απανταχού Ναυπακτίων, προσευχόμαστε για εσάς και παρακαλούμε και εσάς να προσεύχεστε για εμάς.

Ίσως η Μητρόπολή μας είναι η πτωχότερη της Ελλάδος, η δική σας όμως παρουσία, ο μεστός σας πνευματικός λόγος, η έντονη και συνεχής προσπάθειά σας για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων της Ναυπακτίας, η όλη εν γένει συμμετοχή σας στην άνοδο της πνευματικής ζωής της Ναυπακτίας, την καθιστούν πλούσια σε πνευματικότητα.

Οι απανταχού Ναυπάκτιοι της διασποράς και η Ναυπακτιακή Αδελφότητα Αμερικής, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από της ιδρύσεως, του κορυφαίου συλλογικού μας οργάνου, αποφάσισε ομόφωνα να σας απονείμη τιμητική διάκριση, εις ένδειξη τιμής, ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης στο πρόσωπό σας.

Παρακαλούμε δεχθείτε μαζί με την αγάπη μας και τις ευχές μας και το παρόν δίπλωμα εις ανάμνησιν της σημερινής μας συμπροσευχής και συνεορτής.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός να σάς χαρίζη υγεία, μακροημέρευση και δύναμη να συνεχίσετε να ποιμαίνετε με την ίδια επιτυχία την αγαπημένη μας Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και να καθοδηγείτε πνευματικά τους απανταχού Ναυπακτίους”.

Όσον αφορά τα ιστορικά στοιχεία της ίδρυσης της Αδελφότητος είναι συνοπτικά τα εξής: Οι πρώτοι Ναυπάκτιοι (από την ευρύτερη Ναυπακτία) που ταξίδεψαν στην Αμερική ήσαν οι Αθανάσιος και Νικόλαος Βλάντης, Μιχ. Τσώνης, Γ. Ταρκαζίκης, Γ. Ανδρεόπουλος και Γ. Χατζηνικολάου το 1888-1890. Το 1902 ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος αποδήμων Ελλήνων από τους Σπαρτιάτες του χωριού Αναβρυτή Λακωνίας και το 1904 οι Ναυπάκτιοι ίδρυσαν τον δεύτερο σύλλογο. Η πρώτη συνεδρίαση της Ναυπακτιακής Αδελφότητος πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και πρώτος πρόεδρος ανεδείχθη ο Περιστιάνος Γ. Κομματάς, αντιπρόεδρος ο Ν. Ανδρεόπουλος, γεν. γραμματέας ο Γ. Αναστασόπουλος και ταμίας ο Αθ. Ταρκαζίκης. Σήμερα, όπως είπαμε, η Αδελφότητα συμπληρώνει ήδη εκατό χρόνια δημιουργικής ζωής.

Η φετινή Κυριακή, 18 Ιουλίου, ήταν λοιπόν για την Ναύπακτο πραγματικά “Κυριακή των Αποδήμων”, με πολύ καλή ατμόσφαιρα και άριστες εντυπώσεις σε όλους. Γέμισε ο Ιερός Ναός από κόσμο.

Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ναυπακτιακής Αδελφότητος Νέας Υόρκης και όλους τους αποδήμους αδελφούς μας και ευχόμαστε ο Θεός να τους ευλογή πλούσια σε όλα τα έργα τους.-

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1896

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance