Νεανικὲς Κατασκηνώσεις

“Στάδιον Αρετών”

Στάδιον Αρετών ονομάστηκε η κατασκηνωτική περίοδος αρρένων του φετινού καλοκαιρού (7-19 Ιουλίου) που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Νεανικὲς ΚατασκηνώσειςΣκοπός της κατασκήνωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και έμπνευση των παιδιών ως προς τους πνευματικούς κανόνες που περιέχονται στο Ευαγγέλιο και βιώθηκαν από τους αγίους, η προσέγγισή τους προς τους ήρωες του πνεύματος και τους κανόνες της πνευματικής αθλήσεως. Έγινε παραλληλισμός της σωματικής γύμνασης και άθλησης με την πνευματική και δόθηκαν μερικοί βασικοί πνευματικοί νόμοι και κανόνες άθλησης. Βεβαίως μέσα στα πλαίσια της κοινοτικής ζωής έγινε προσπάθεια να βιωθούν αρετές: εγρήγορση, υπομονή, υπακοή, τάξη, εγκράτεια, συγχώρηση, αγάπη, χαρά, κλπ.

Αυτή η πνευματική προσπάθεια έγινε μέσα σε πλήρες πρόγραμμα καθημερινών δραστηριοτήτων, ακολουθιών, μαθημάτων, εκδρομών και παιχνιδιού, κάτω από την στέγη της Εκκλησίας.

Υπεύθυνοι Ιερείς ήσαν οι π. Καλλίνικος Γεωργάτος και π. Παναγιώτης Χατζής, και αρχηγός της Κατασκήνωσης ήταν ο κ. Γρηγόρης Μαυρομιχάλης με ευάριθμο, έμπειρο επιτελείο.-

*

1η κατασκηνωτική περίοδος, κοριτσιών Δημοτικού σχολείου

Η Εκκλησία, σα φιλόστοργη μάνα, εκφράζει την αγάπη της για τα παιδιά με ποικίλους τρόπους. Μια μορφή αυτής της φροντίδας είναι και η κατασκήνωση της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Με την πατρική ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου και την ποιμαντική ευθύνη των ιερέων, του Πρωτ. π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα και του Αρχιμ. π. Σιλουανού Πεπονάκη, αλλά και με την πρόθυμη συμμετοχή των ομαδαρχισσών, καθώς και τη φανερή και αφανή συνδρομή πολλών άλλων προσώπων, πραγματοποιήθηκε και φέτος η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος για κορίτσια Δημοτικού σχολείου. Η διάρκεια αυτής της κατασκηνωτικής περιόδου ήταν μόνο μία εβδομάδα, για τα παιδιά όμως αυτής της ηλικίας, που σά μικρά πουλιά κάνουν τα πρώτα τους “πετάγματα” από τη φωλιά τους, δηλαδή την οικογένεια, είναι πολύ σημαντικό που έζησαν έστω και για λίγες μέρες έξω από το σπίτι τους.

Σύγχρονοι παιδαγωγοί αλλά και άγιοι πατέρες αιώνες πριν, υποστηρίζουν τη μεγάλη αξία που έχει για τα παιδιά αυτής της ηλικίας η διακριτική και συνετή αποδέσμευσή τους από τη γονική εξάρτηση (για παράδειγμα, ένα κρεβάτι στρωμένο με φιλότιμη προσπάθεια από τα χέρια ενός παιδιού έχει μεγαλύτερη αξία από την καλοστρωμένη κουβέρτα της μητέρας του).

Ο τίτλος της κατασκήνωσης “Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν”, αλλά και τα ονόματα των ομάδων, Άμπελος, Ζωοδόχος Πηγή, Άρτος Ζωής, Αγγέλων Ύμνος και Κιβωτός, έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά, μέσα από θέματα και ομιλίες, να προσεγγίσουν μεγάλες αλήθειες της πίστεώς μας. Τα παιδιά βίωσαν ότι Εκκλησία είναι μια άλλη οικογένεια, ότι εκτός από το σπίτι μας έχουμε κι ένα άλλο σπίτι, το ναό, την εκκλησιά μας όπως λέει ο λαός. Ότι έχουμε έναν άλλο πατέρα, τον Ουράνιο Πατέρα, τον Παντοκράτορα, που με το σταθερό βλέμμα Του στο θόλο του ναού, αποτυπώνει στις παιδικές ψυχές τη σφραγίδα της πανταχού παρουσίας Του. Ακόμη, ότι έχουμε μια άλλη μάνα, την Παναγία, που σαν Πλατυτέρα στην κόγχη του ιερού χαρίζει ασφάλεια και ζεστασιά σε όλους μας.

Μέσα από το πρόγραμμα και τη συμμετοχή στα μυστήρια της εκκλησίας, όπως την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία, τα παιδιά έμαθαν να επιλύουν με ειρηνικό τρόπο καθημερινά μικροπροβλήματα και να συμβιώνουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη. Τέλος, οι διάφορες δραστηριότητες, όπως αθλητικοί αγώνες, ομαδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί ποίησης και πεζού κειμένου καθώς και η βραδινή ψυχαγωγία, έδωσαν τη δυνατότητα στα παιδιά να εκδηλώσουν τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους.-

Σ.Ν.

*

Κατασκήνωση “Παρακαταθήκη”

“Παρακαταθήκη” ήταν το όνομα της τρίτης κατασκηνωτικής περιόδου των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεώς μας στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου. Σ’ αυτήν φιλοξενήθηκαν από τις 19 έως τις 31 Ιουλίου κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου.

“Παρακαταθήκη” είναι η Αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο στην πορεία της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα ως έννοια δηλώνει και την υποχρέωση ή μάλλον την δυνατότητα του ανθρώπου να φυλάξη αυτό το θείο δώρο στη ζωή του, κάνοντας καλή χρήση της ελευθερίας του. Αυτό έκαναν οι Προφήτες στην Π. Διαθήκη, το ίδιο οι Απόστολοι στην Καινή Διαθήκη, για να μπορούμε όλοι σήμερα να μυσταγωγούμαστε στη λατρεία του Θεού, που είναι το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής και συνοψίζει την “Παρακαταθήκη” των Αποστόλων.

Ο απ. Παύλος προτρέπει τον απ. Τιμόθεο: “Την Καλήν παρακαταθήκην φύλαξον δια Πνεύματος Αγίου του ενοικούντος εν ημίν”. Αυτή η προτροπή ήταν ο “υπότιτλος” του “τίτλου” της Κατασκήνωσης.

Τον αγιασμό της περιόδου αυτής τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος που έκανε τα αποκαλυπτήρια του ονόματός της και μίλησε σχετικά στις κατασκηνώτριες.

Η κατασκηνωτική περίοδος κύλησε με ηρεμία, αλλά και έντονη ομαδική δραστηριότητα, που ελπίζουμε ότι άφησε ζωντανά βιώματα σε όσους συμμετείχαν. Υπεύθυνοι Ιερείς της κατασκήνωσης ήταν οι Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης και π. Ιωάννης Σπυρόπουλος. Αρχηγός ήταν η γιατρός Αναστασία Πανταζοπούλου, η οποία πλαισιωνόταν από αξιόλογα νεαρά στελέχη. Ο Σύνδεσμος Αγάπης του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου διακόνησε στο μαγειρείο.–

Ετικέτες: κατασκηνώσεις

  • Προβολές: 2300

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance