Γεγονός καὶ Σχόλιο: Το "πνεύμα" της κατάθλιψης

Συζητώντας με μια Φινλανδή μου είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα ως χώρα διακρίνεται από τον εγωϊσμό, ενώ η Φινλανδία διακρίνεται από την κατάθλιψη.

Ζητώντας να αναπτύξη ακόμη περισσότερο αυτήν την άποψη, μου είπε ότι οι Έλληνες, λόγω της μεγάλης ιστορίας τους, της εμφάνισης τόσο μεγάλων φιλοσόφων, αλλά και λόγω του ότι οι Ευαγγελιστές και οι Απόστολοι και οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας χρησιμοποίησαν την ελληνική γλώσσα, είναι γεμάτοι από εγωϊσμό και υπερηφάνεια. Υπερηφανεύονται από τους προγόνους τους.

Στην Φινλανδία, όμως, αντίθετα, όπως συνέχισε, επικρατεί "πνεύμα" κατάθλιψης που συνδυάζεται με λύπη, απόγνωση, απελπισία και τελικά τάσεις για αυτοκτονία. Μου ανέφερε περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία οι Φινλανδοί περνούν από διάφορες Κρατικές Επιτροπές, προκειμένου να λάβουν από το Κράτος ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την ψυχοθεραπεία που πρέπει να κάνουν από ειδικούς ψυχοθεραπευτές. Για κάθε ψυχοθεραπευτική επίσκεψη-συνεδρίαση, που πρέπει να γίνεται απαραίτητα δύο φορές την εβδομάδα και για δύο συνεχή χρόνια, απαιτείται το ποσό των 60 περίπου Ευρώ. Οπότε, ολόκληρη αυτή η διαδικασία, χωρίς να υπάρχουν βέβαια αποτελέσματα ουσιαστικά, κοστίζει πολύ ακριβά. Πολλοί Φινλανδοί, αν δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν την κρατική κάλυψη, εξαναγκάζονται να πωλήσουν ολόκληρες περιουσίες.

Της εξήγησα ότι ο εγωισμός είναι δείγμα της πεπτωκυίας ανθρωπίνης φύσεως και δεν είναι "προνόμιο" μόνον των Ελλήνων. Υπάρχουν πολλά είδη εγωϊσμού, αφού ο εγωϊσμός εκφράζεται και μέσα στην φαινομενική ταπείνωση και πτωχεία. Όσον αφορά την λύπη και την κατάθλιψη –γιατί άλλο είναι η λύπη από πατερικής απόψεως και άλλο είναι η κατάθλιψη από ψυχοθεραπευτικής απόψεως– στην Ορθόδοξη νηπτική παράδοση δίδονται οδηγίες για την υπέρβασή τους. Το ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολύ διαδεδομένη η κατάθλιψη, όπως στην Φινλανδία, αυτό οφείλεται στο ότι διατηρούναι ακόμη οι παραδόσεις της νηπτικής θεολογίας της Εκκλησίας, καθώς επίσης λειτουργούν ακόμη, έστω και υποτυπωδώς, οι παραδοσιακές κοινωνίες, με την δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά Μοναστήρια, ιδίως του Αγίου Όρους, που διασώζουν την νηπτική θεολογία της Εκκλησίας, και διατηρούνται τρόποι και τόποι συναντήσεως μεταξύ των ανθρώπων, που να ανταλλάσσουν απόψεις και έτσι αποφεύγουν την έντονη ανάπτυξη των ψυχολογικών ασθενειών.

Τελικά, δεν έχουμε εκτιμήσει όσο θα έπρεπε τον θησαυρό που έχουμε και λέγεται νηπτική-ησυχαστική παράδοση. Έχουμε ολόκληρη διδασκαλία για το πώς μπορούμε να αποκρούουμε τους λογισμούς, πώς να μεταμορφώνουμε τις άσχημες καταστάσεις, πώς να αξιοποιούμε και καλλιεργούμε καλούς λογισμούς, πώς να αποκτούμε πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό, πώς να εξαγορεύουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να εξομολογούμαστε, πώς να έχουμε επικοινωνία με διακριτικούς πνευματικούς, πώς να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, και να ενωνόμαστε με τον Χριστό, με το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, πώς να εντασσόμαστε σε μια ενοριακή κοινότητα.

Δεν έχουμε καταλάβει τον θησαυρό της νηπτικής-ησυχαστικής παραδόσεως, αυτό που λείπει από τις δυτικές κοινωνίες και ασχολούμαστε απλώς με την κοινωνική διάσταση της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να εκκοσμικευόμαστε και να αφήνουμε τον λαό να πέφτη στην μελαγχολία και την κατάθλιψη. Έχουμε ευθύνη γι' αυτό.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1806

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance