Εἰδήσεις Ἰουλίου Αὐγούστου 2004

Ἐορτὴ τοῦ Προφήτη Ἠλία

Ἐορτὴ τοῦ Προφήτη ἨλίαΗ ημέρα του Προφήτη Ηλία δίδει ένα ιδιαίτερο τόνο στην καλοκαιρινή Ναύπακτο, καθώς όλοι οι Ναυπάκτιοι ανηφορίζουν στην χάρη του, στο εξωκκλήσι του στην κορυφή του Κάστρου, όπου συνδυάζεται η ευλογία του προφήτου και η τέρψη της φύσης.

Συγχρόνως την ημέρα αυτή έχει την επέτειο της χειροτονίας του ο Σεβασμιώτατος, αφού στις 20 Ιουλίου του 1995 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ναυπάκτου.

Στην φωτογραφία στιγμιότυπο από την εσπερινή ακολουθία στην ύπαιθρο, έξω από το εκκλησάκι, μέσα στο λυκόφως.

Ενημέρωση για τα Ιδρύματα

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου, κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους και των Κληροδοτημάτων Τσώνη, Κοζώνη και Αδριόπουλου ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Ιδρύματα αυτά και αφορούν αποφάσεις που πρέπει να λάβη και να πραγματοποιήση ο Δήμος Ναυπάκτου, ώστε να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες αυτές προς όφελος της πόλεως.

Οι προτάσεις του Σεβασμιωτάτου έγιναν δεκτές από τον Δήμο και αναμένεται η υλοποίησή τους.

Λεπτομέρειες από την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου στο Δημοτικό Συμβούλιο θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος της Ε.Π.-

Νέα έκδοση της ΕΝΑΜ

Η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών, συνεχίζοντας το δημιουργικό επιστημονικό της έργο εξέδωσε τον ΙΓ΄ τόμο (676 σελίδων) του επιστημονικού της περιοδικού “Ναυπακτιακά” με τα πρακτικά δύο σημαντικών Πολιτιστικών Συναντήσεων, που έγιναν στην Ναύπακτο (20-21 Οκτ. 2001 και 2 Νοε. 2002). Η πρώτη είχε ως θέμα “Τα Ναυπακτιακά Μνημεία του παρελθόντος και η ένταξή τους στις λειτουργίες του παρόντος” και η δεύτερη είχε ως θέμα “Η δυναμική του Πατριδοτοπικού - Πολιτιστικού Κινήματος”.

Στην πρώτη συνάντηση δεκάδες μνημεία όλων των εποχών εξετάσθηκαν από διακεκριμένους αρχαιολόγους και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν στην απλή καταγραφή και περιγραφή τους, αλλά προέβησαν και σε αξιόλογες προτάσεις για την ένταξή τους στην σημερινή πραγματικότητα.

Στην δεύτερη συνάντηση εξετάστηκε η συμβολή του πατριδοτοπικού κινήματος στα πολιτιστικά δρώμενα ως και τα εικοσάχρονα της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας. Επίσης τιμήθηκε με ειδικό αφιέρωμα ο γνωστός ποιητής και λόγιος Θανάσης Παπαθανασόπουλος.

Όλα τα διατρέξαντα στις δύο συναντήσεις περιλαμβάνονται στον ΙΓ΄ τόμο που λόγω της θεματολογίας του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

(από την ΕΝΑΜ)

***

Την πρώτη μετά την εκλογή του επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, από το Σάββατο 10 έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, τον οποίο συνόδευσαν Ιεράρχες, Ιερείς και παράγοντες του Πατριαρχείου, είχε συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συλλειτούργησε στον πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε ο σύνδεσμος της πίστεως, της αγάπης και της ειρήνης μεταξύ των δύο παλαιφάτων θρόνων, της Κωνσταντινουπόλεως και των Ιεροσολύμων.

Τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο, κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη προέπεμψαν από τον αερολιμένα της Πόλεως οι Σεβ. Μητροπολίται Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος και Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς.

***

Προς το τέλος Ιουνίου οργανώθηκε στον Όλυμπο η ετήσια εορτή των Δωδεκαθεϊστών. Οι εκδηλώσεις που περιελάμβανε προκάλεσαν τις αντιδράσεις των Κληρικών της περιοχής, οι οποίες έφθασαν σε μεγάλη ένταση όταν οι δωδεκαθεϊστές πραγματοποίησαν στο Λιτόχωρο τα λεγόμενα “Προμήθεια”. Οι εκδηλώσεις τους περιελάμβαναν τραγούδι, χορό με την ανάλογη ενδυμασία και αναμμένες δάδες. Στις δηλώσεις τους έλεγαν ότι πιστεύουν στο Δωδεκάθεο και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχαία φιλοσοφία. Οι εκδηλώσεις αυτές ερεθίζουν την περιέργεια του κόσμου κι αυτό τις κάνει να συγκεντρώνουν αρκετό πλήθος. Αυτό επίσης τις καθιστά πολύ επικίνδυνες για τους ανύποπτους Έλληνες Ορθοδόξους.

***

Στις 21 Ιουνίου 2004 πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου, η τελετή εγκαινίων του νέου Θεολογικού Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το Οικοτροφείο ανακαινίσθηκε με την στήριξη του “ΑΘΗΝΑ 2004”, και πρόκειται κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων να φιλοξενήση εκατό επίλεκτα στελέχη της Ολυμπιακής οικογένειας (κριτές αγωνισμάτων).

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός ο εκπρόσωπος του “ΑΘΗΝΑ 2004” κ. Σπανουδάκης, ο Πρέσβυς των Φιλιππίνων κ.ά. επίσημοι.

***

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιούλ σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk για την Σχολή της Χάλκης απάντησε ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς Τ. Κυβέρνησης για την ρύθμιση του θέματος αυτού και πρόσθεσε πώς υπάρχουν ταυτόχρονα και ορισμένα νομικά κωλύματα για τα οποία γίνονται εργασίες και στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εξωτερικών για την εξεύρεση λύσης. Ακολούθησε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν οι μαθητές της Σχολής, σε περίπτωση επαναλειτουργίας της, να κυκλοφορούν με θρησκευτική ενδυμασία, εφ' όσον στην Τουρκία υπάρχει νόμος περί ενδυμασίας και περιβολής και στο θέμα αυτό περιορισμός. Ο κ. Γκιούλ περιορίσθηκε να απαντήση ότι με τον καιρό θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην Τουρκία.

***

Σε δημοσίευμα της εφημερίδος Referans υπογραμμίζεται η ενόχληση που δημιουργήθηκε στην τουρκική πλευρά από το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά πρόσθεσε τον τίτλο “Οικουμενικός” μπροστά στο όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην λίστα των προσκεκλημένων θρησκευτικών ηγετών που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Μπους στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι, ως γνωστόν, επιμένουν να αποκαλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη “Πατριάρχη Φαναρίου”.

***

Η Εφημερίδα Vatan σχολιάζει παλιές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρικής Κυβέρνησης ως εξής: “Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν είχε πει ότι θα μπη από την πόρτα αυτή (την κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου). Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, όταν ήταν πριν από χρόνια υποψήφιος Δήμαρχος για την περιοχή Φατίχ, Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια της οποίας βρίσκεται και το Πατριαρχείο, είχε πει: "Στην δική μου περιοχή δεν μπορεί να υπάρχη πύλη μίσους. Μπορεί να υπάρχη μόνο πύλη φιλίας. Όταν γίνω Δήμαρχος, θα μπω από την Κεντρική Πύλη". Ο Σαχίν, αργότερα, έγινε Δήμαρχος, αλλά οι εκλογές ακυρώθηκαν και από την Κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου κανένας δεν μπόρεσε να μπη. Ο Σαχίν είναι τώρα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης! Και η Πύλη εκείνη είναι ακόμη κλειστή!”.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1729

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance