Θ' Ἱερατικὸ Συνέδριο Ι. Μ. Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου

Πραγματοποιήθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου ε.έ. το Θ΄ Ιερατικό Συνέδριο με θέμα “Τελετουργική των Μυστηρίων”.

Το πρωΐ τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στο τέλος της οποίας εψάλη Μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μνημονεύθηκαν οι Ιερείς π. Ιωάννης Ρωμανίδης (τριετές μνημόσυνο), π. Δημήτριος Σπυρόπουλος (καταγόταν από την Ναυπακτία), π. Απόστολος Παπακωστόπουλος και π. Σταύρος Σταυρόπουλος.

Κατόπιν, στο Πνευματικό Κέντρο, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και μετά τα εισαγωγικά, ανέπτυξε την πρώτη εισήγηση με θέμα: “Η αξία της τελετουργικής των Μυστηρίων”. Τα επί μέρους θέματα που διαπραγματεύθηκε ήταν: το τυπικό της Εκκλησίας, η τυπική διάταξη, η τάξη της λατρείας και των μυστηρίων, η εξέλιξη του τυπικού δια μέσου των αιώνων, οι παράγοντες-νόμοι που καθορίζουν την εξέλιξη αυτή, ο σημαντικός ρόλος της λειτουργικής ερμηνευτικής, τα υλικά στοιχεία που προσφέρονται και χρησιμοποιούνται στα μυστήρια. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε και τους ανάλογους ιερούς Κανόνες, επεσήμανε την διαφορά στην τελετουργική διακονία των τριών βαθμών της Ιερωσύνης και διασάφησε μερικά σημαντικά σημεία της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας.

Στην συνέχεια, τρεις Ιερείς ανέλυσαν τα θέματα που τους είχαν ανατεθή ως εξής:

“Η τελετουργική Βαπτίσματος - Χρίσματος”, από τον Πρωτ. π. Θωμά Βαμβίνη. Έγινε αναφορά στις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται συνήθως η αδιαφορία για την σωστή τελετουργία των μυστηρίων Βαπτίσματος και Χρίσματος, οι οποίες είναι: (α) η απουσία ενημέρωσης των ενοριτών για την σημασία και τις προϋποθέσεις των μυστηρίων, (β) η παράλειψη ευχών και η κακή –χωρίς λογικό ειρμό ή πνευματικό αισθητήριο– αναδιάταξη της σειράς των ευχών και των κινήσεων που απαιτεί το μυστήριο, (γ) η απρόσεκτη ανάγνωση των ευχών, και (δ) η μηχανική πραγματοποίηση των τελετουργικών κινήσεων. Στην επισημάνθηκαν οι δυσχέρειες που παρουσιάζει η τελετή του μυστηρίου, έγινε μια σύντομη ερμηνευτική αναφορά στη δομή της τελετής, και στο αντιμετωπίσθηκαν σύγχρονες αναδιατάξεις της τελετουργικής δομής του μυστηρίου και προτάθηκαν ορισμένες λύσεις για την ορθότερη τέλεσή του, μέσα στις υπάρχουσες σύγχρονες συνθήκες.

“Η τελετουργική της θείας Λειτουργίας”, από τον Αρχιμ. π. Αντώνιο Βαζούρα. Ο π. Αντώνιος έκανε μία αναφορά στα μέρη της θείας Λειτουργίας, αναλύοντας τις κινήσεις του Ιερέως, σε συνδυασμό με την ερμηνεία και το νόημα των τελουμένων. Ο π. Αντώνιος είναι παλαιός και έμπειρος λειτουργός, ο οποίος, παρ' ό,τι έχει συνταξιοδοτηθή, συνεχίζει να περιοδεύη σε χωριά και να λειτουργή αδιαλείπτως για τους ορεσίβιους Χριστιανούς, αναπαύει δε δια της εξομολογήσεως πολλούς Χριστιανούς.

“Η τελετουργική του Γάμου”, από τον Πρωτ. π. Νικόλαο Φούντα. Ο π. Νικόλαος μίλησε για τις δύο ακολουθίες που αποτελούν σήμερα την ενιαία ακολουθία του Γάμου, δηλαδή των μνήστρων και του στεφανώματος, για όλα τα αισθητά στοιχεία του μυστηρίου, καθώς και για τους παράγοντες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της μορφής της Ακολουθίας. Επίσης, εντόπισε τον σύγχρονο πειρασμό της εκκοσμίκευσης, αντί του παλαιοτέρου των δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων, και υποστήριξε ότι η λύση του προβλήματος είναι κατά κύριο λόγο στα χέρια του Ιερέως-τελετουργού.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση επί διαφόρων λειτουργικών θεμάτων, ετέθησαν πάρα πολλές ερωτήσεις και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Επίσης, έγινε επίδειξη φροντίδας (πλύσης, γυαλίσματος) των ιερών σκευών από τον Πρωτ. π. Γεώργιο Παπαβαρνάβα· μια πράξη απαραίτητη, ιδίως όταν πρόκειται να σταλούν τα ιερά σκεύη για επιχρύσωση ή επαργύρωση στον τεχνίτη.

Στο Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου παρετέθη πρόγευμα και γεύμα για τους Ιερείς.

* * *

Την προηγούμενη ημέρα, 29 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Συνέδριο Πρεσβυτερών.

Η Πρεσβυτέρα Παρθένα Βαμβίνη εισηγήθηκε το θέμα “Βοήθεια στους Ιερείς για τις Ακολουθίες”, τονίζοντας την σημασία του χαρίσματος για μια γυναίκα να είναι Πρεσβυτέρα. Μια θέση δίπλα στον Εφημέριο της Ενορίας, που σημαίνει ότι θα βοηθά και θα συμπαρίσταται στο έργο του, δίνοντας πρώτη αυτή το παράδειγμα. Αυτό πραγματοποιείται με την συμμετοχή της στην λατρευτική ζωή της Ενορίας, στα μυστήρια, στην θεία Λειτουργία, με την παρασκευή του προσφόρου, με την προσεκτική ζωή, την συμμετοχή στα κηρύγματα και τις πνευματικές ομιλίες, με την ανάγνωση πνευματικών βιβλίων, με την διοργάνωση εβδομαδιαίων συνάξεων για τις γυναίκες της Ενορίας. Επίσης, είναι πολύ καλό να μάθη να διαβάζη και να ψάλλη, να είναι ενημερωμένη σε πρακτικά εκκλησιαστικά θέματα, να βοηθά στον ευπρεπισμό του Ιερού Ναού, δημιουργώντας φιλόξενη ατμόσφαιρα, να φροντίζη τα ράσα και τα άμφια του Ιερέως να είναι καθαρά και ευπρεπισμένα, να μεριμνά για την διατήρηση ατμόσφαιρας ηρεμίας και γαλήνης για τον Ιερέα πριν την θεία Λειτουργία, να νηστεύη και να ζη εν γένει μια παραδειγματική εκκλησιαστική ζωή. Και η Πρεσβυτέρα κατέκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι η μεγάλη αυτή τιμή και ευλογία είναι συγχρόνως ευθύνη και σταυρική ζωή.

Ο Σεβασμιώτατος εν συνεχεία μίλησε στις Πρεσβυτέρες, συνοψίζοντας και υπογραμμίζοντας ότι η τιμή που έχει η Πρεσβυτέρα είναι και εκκλησιαστική αλλά και κοινωνική, καθώς επίσης η προσφορά της μπορεί και πρέπει να είναι θετική, όταν τηρή τα όσα ειπώθηκαν, αλλά μπορεί, πράγμα απευκταίον, να είναι και αρνητική, όταν δεν τηρή την ανάλογη στάση.

Επακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στο τέλος δε της συνάξεως παρετέθη δείπνο.

Γενικά, ήταν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση που βοήθησε στον θεωρητικό καταρτισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων από τις Πρεσβυτέρες.-

  • Προβολές: 1120

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance